vineri, noiembrie 28, 2008

O PISICA....FRUMUSICA


OTITA

Momo are un inceput de otita. Nu ne intrebati cum a reusit, ca nu stim. E un fenoment, catelul asta!!! Asa ca m-am gandit sa scriem despre otita, normal!


Iata cateva informatii importante despre aceasta infectie:

SEMNE ALE BOLII

Atunci cand cainele sau pisica isi scutura frecvent capul si isi scarpina des urechile, daca acestea sunt murdare si miros urat aceste manifestari pot fi semnele unei inflamatii care se numeste otita.

Canalul auditiv al animalului este uneori locul unei inflamatii. Aceasta poate cuprinde ambele urechi simultan sau numai una dintre ele. Cainele sau pisica semnaleaza durerea scarpinandu-se, scuturandu-si urechile sau chiar frecandu-le de sol.

Uneori aceste manifestari sunt insotite de un miros dezgustator si de o inclinatie a capului in partea afectata.

Otita poate aparea la orice animal, dar sunt unele rase de caini care sunt predispuse la aceasta boala. Intre acestia sunt cainii cu urechi cazute (cocker, setter) , cainii cu fire de par multe in urechi (bichon), cainii cu tendinta de a produce ceara in abundenta ( basset, cocker, ciobanesc german), caini cu canalul auditiv stramt din nastere (shar-pei, chow chow).

CAUZELE APARITIEI OTITEI

Cauzele care provoaca otita sunt numeroase si diverse:

- Substantele straine, ca samponul,
- medicamente inadecvate
- apa intrata in canalul auditiv in timpul unei bai
- un corp strain
- curentii de aer la care animalul este expus atunci cand scoate capul pe fereastra sau atunci cand sta intr-o incapere in care circulatia aerului este intensa
- parazitii raiei pot de asemenea coloniza in urechi si pot determina inflamarea acestora
-Alergiile, dezechilibrele hormonale, maladiile auto-imune si tumorile

SFATURI UTILE

O otita netratata poate da nastere la complicatii. Vindecarea otitei pleaca de la tratarea cauzelor si complicatiilor aparute. Dupa ce veterinarul va determina cauza otitei, el va prescrie un tratament local sau general, in functie de stadiul sau natura bolii. Orice corp strain trebuie eliminat, durerea trebuie oprita cu ajutorul calmantelor iar infectiile vor fi controlate cu ajutorul antibioticelor.

Aplicarea tratamentelor locale trebuie precedate de o curatire atenta a urechii si a canalului auditiv. O afectiune a urechii externe poate duce la disfunctionalitati ale urechii mijlocii sau interne.

Acestea pot determina pierderea echilibrului sau surzenia pisicii sau cainelui.

UN CATEL VIGILENT