vineri, ianuarie 15, 2010

De ce au shar-pei riduri

Oamenii de știință care au analizat genetica a 10 tipuri de câini cu pedegree, consideră că au găsit răspunsul acestor riduri. Cercetarea lor identifică 155 de elemente distincte în codul genetic al animalelor, care ar putea juca un rol important în apariția distinctivă a anumitor rase de câini.

La rasa Shar-Pei, echipa de cercetare a găsit diferențe în cazul genei “HAS2” care produce o enzimă cunoscută ca fiind importantă în dezvoltarea pielii. “A fost, probabil, o mutație care a apărut în aceasta genă ce a condus la apariția ridurilor, iar crescătorii au încercat sa reproducă selectiv această rasă”, a explicat Joshua Akey de la Departamentul de Științe Genetice al Universității din Washington, Seattle.

Câinele de rasă a devenit o fascinație - și un instrument de cercetare extrem de util – pentru geneticieni. Domesticirea lupului gri de acum 10.000 de ani și reproducerea selectivă care a urmat, a dus la mai mult de 400 de rase – fiecare cu un aspect fizic, culoare și temperament diferit.

Aceste rase dau cercetătorilor ocazia să compare și să opună genetica diferitelor grupuri, făcând mai ușoară depistarea cauzelor trăsăturilor specifice. ”Cel mai bun prieten al omului” ajută oamenii de știință să localizeze genele defecte care cauzează boli atât la câini, cât și la oameni, de asemenea oferind o perspectivă utilă asupra modului în care evoluția lucrează la nivel molecular.

Dr. Akey și colegii săi au studiat 32 de Shar-Pei ridați și 18 cu blana netedă si au comparat o secțiune a ADN-ului lor caracteristica si altor rase. Noi obiective”HAS2 creează sinteza 2 de acid hialuronic și constituie una din principalele componente ale pielii”, explică dr. Akey.

”Există cazuri umane rare în care aceste mutații duc la încrețiri grave ale pielii. Așadar, asta a sugerat un bun candidat de studiat; și, bineînteles, la secționare, am observat gena responsabilă încrețirii la Shar-pei”, a declarat pentru BBC News.

Pe lânga acordarea unor perspective asupra câinilor Shar-pei, studiul a mai indentificat abundență de repere în genomul câinelui ce pot fi investigate mai profund pentru a întelege mai bine legătura dintre rase și aspectul lor. ”Ceea ce mă provoacă cel mai mult în privința studiului nostru este că, în ultimii cinci ani, cinci gene au fost identificate de a fi contribuit la această diversitate în rasele de câini”, a declarat dr. Akey.

”Așadar cercetarea noastră a descoperit toate cele cinci gene si am găsit 150 de noi obiective de explorat. Este o abordare remarcabilă a moștenirii genetice de reproducere selectivă.”Dr. Akey și colegii raportează constatările lor în ”Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).