joi, februarie 18, 2010

Apa 'speciala' pentru pisici

Maya a descoperit demult "apa speciala pentru pisici", adica apa de la chiuveta. Am mai scris despre asta. Maya nu concepea sa bea apa de altundeva decat din recipientul ei special. A petrecut, insa, acum 2 ani vreo 2-3 saptamani la Braila, alaturi de pisica Mini si de motanul Sasha. Desi se evitau reciproc (Maya, desi era cea mai mica, ii batea pe toti: si pe Mini, si pe Sasha si pe cainele labrador Loto), se urmareau unii pe altii, sa vada ce fac. Si au invatat cate ceva unii de la altii.

Mini nu bea apa decat de la chiuveta, asta e tabietul ei zilnic. Maya a vazut ce facea Mini si a fost fascinata: imediat a vrut si ea sa faca la fel. A descoperit cu o imensa placere ca apa care curgea era foaaarte buna. Luata de val, bleguta a crezut ca are voie sa bea orice apa care curgea. Cand a vazut ca si la wc curgea apa, si-a imaginat ca e locul potrivit pentru pisici sa bea. A invatat, insa, repede ca nu are voie sa bea apa decat de la chiuveta.

Acum, in fiecare dimineata, bea apa de la chiuveta din bucatarie. Ne asteapta sa ne trezim, vede ca ne dam jos din pat si fuge in bucatarie, langa chiuveta, sus, unde incepe sa tipe la noi: vrea lapte. Ii turnam putin lapte intr-un recipient special, il bea fericita, dupa care pleaca la plimbare prin casa. Eventual mai mananca 2-3 bobite de Royal Canin. Apoi revine si asteapta linistita (sau tipa iar, depinde daca o bagam in seama sau nu) langa chiuveta sa dam drumul la apa, ca ea sa bea.

Maya nu bea apa daca avem treaba pe la chiuveta, sa spalam ceva. Bea doar daca e lasata in pace si daca chiuveta e goala. Daca e ceva in ea, nu se atinge de apa. Apoi pleaca la somn, din nou.

Ne-am dat seama: pisicile sunt foarte tipicare, au foarte multa personalitate si sunt extrem de inteligente, dar isi folosesc inteligenta doar pentru ceea ce le convine lor. Daca ceva nu le convine sau nu le place, nu vor repeta acel gest niciodata. Pisicile sunt niste alintate, e clar.