miercuri, aprilie 21, 2010

Parul de animale si bolile

E adevarat ca parul de animale transmite boli stapanilor? E parul de pisica sau parul de caine nociv pentru copii? Firul de par de animale se depune in plamani? Toate acestea sunt intrebari pe care le-ati auzit toti.

In cultura populara, parul de caine sau pisica poate produce chistul hidatic cu localizare frecventa in ficat sau plamani. Acesta ar fi principalul motiv pentru care e contraindicat sa va luati un animal de companie. Gresit total - spun toti specialistii.

Chistul hidatic este o boala produsa de larva unui echinococ (parazit) care traieste in intestinul cainelui. Deci chistul este produs de un parazit si nu de firul de par al cainelui. Pisica se contamineaza si ea cu o specie de echinococ, aceasta netransmitandu-se la om, ci doar la soarece, conform cercetarilor.

Contaminarea se face prin contactul direct cu un animalul infestat, dar si prin inghitirea oualor de pe fructe sau legume insuficient spalate, din apa sau de pe sol. La om, tabloul simptomatic include dureri in zonele in care exista chisturile pana la febra foarte mare, iar tratamentul este chirurgical. Chistul hidatic are localizare in special in ficat, apoi in plaman, creier sau chiar in os.

Diagnosticul se pune pe baza examenului Elisa specific (se recolteaza sange), radiografie sau ecografie. Cum preveniti aceasta boala? Animalele de casa se deparaziteaza intern o data la 3 luni. Apoi este obligatoriu sa va spalati pe maini dupa ce atingeti un caine. Iar cand mancati fructe sau legume crude, acestea se spala indelung sub jet puternic de apa.

Cu alte cuvinte, bolile pe care le puteti lua de la animale pot fi parazitare, dar nu au legatura directa cu parul. Iar singura metoda de prevenire este ca micutii prieteni sa fie deparazitati si vaccinati regulat, dupa sfatul medicului.