luni, aprilie 14, 2008

UN PUPIC DE LA MO-MO PENTRU VOI!


Parvoviroza

La sugestia Adrianei, mamica Leei, dar si impresionati de povestea trista a lui Kaboo, am luat decizia de a incepe discutii, pe acest blog, despre cele mai mari probleme cu care se confrunta animaluteze noastre, dar si cu reguli si sfaturi pentru a-i creste sanatosi si fericiti. Binenteles ca primul post va fi despre PARVOVIROZA, pentru ca este una dintre cele mai cumplite boli, si trebuie sa stim ce sa facem pentru a trece peste ea sau a o evita. Si MO-MO a fost suspectat de parvoviroza cand l-am adus acasa, dupa ce a facut caca cu sange. Am fost distrusa si nu imi puteam imagina ca as putea sa il pierd. Din fericire, in cazul lui a fost vorba despre viermisori.
Oricum, am invatat un lucru IMPORTANT, si vi-l vom spune si voua, prietenii nostri, pentru a va ajuta: Daca luati un pui de la canisa, daca nu aveti incredere in cel care v-a dat cainele, NU va incredeti in ceea ce scrie in Carnetul de Sanatate pe care il primiti si faceti-i din nou toate vaccinurile, inclusiv deparazitarile.
MO-MO avea trecute pe carnet 3 deparazitari interne cu Drontal plus (fara a exista si abtibildul de pe vaccin, doar scris de mana), si era plin de viermisori. Cand a facut caca cu sange, medicul nici nu s-a gandit la viermisori, stiind ca este deparazitat, conform carnetului de sanatate. Am inceput tratamentul pentru PARVOVIROZA, si eram foarte speriata. A doua zi a vomitat un viermisor si astfel ne-am dat seama ce are.
Cand i-am dat Drontal Plus, doua scaune au fost pline de viermi. Am fost ingrozita cat de nenorociti pot fi unii medici. Ar trebui sa ii scriu pe blog numele celei care i-a trecut pe carnetel deparazitarile false, dar nu o voi face, pentru ca medicii au moduri interesante de a se scuza. Un medic mi-a spus ca nu e vina nimanui, ca puiul poate face si cu deparazitari viermisori. Eu nu cred asta, cred ca e vorba doar de a lua apararea celui din aceeasi breasla. Dar va spun si voua: REPETATI TOATE VACCINURILE, daca nu aveti incredere in cei care v-au dat cainele. Mai bine sa prevenim, decat sa vindecam!
Am decis sa vorbim despre PARVOVIROZA pentru ca povestea lui Kaboo m-a facut sa inteleg ca toti trecem prin astfel de momente grele. Si este bine sa ne sustinem reciproc si sa ne ajutam atat cat putem. Asteptam sfaturi de la voi, experiente prin care ati trecut, pentru a invata cu totii cum sa luptam cu aceasta boala.
Parvoviroza

Parvoviroza este o viroza care a aparut in tara noastra pe la mijlocul anilor 80. Aceasta cumplita boala a tineretului canin este destul de raspandita, mai ales in orase, spitale si clinici veterinare.Sursele de infectie sunt animalele bolnave dar si diverse secretii, sange, fecale,, etc.La infecþia cu parvovirusul canin sunt receptive canidele la orice vârstã dar cei mai sensibili sunt cãþeii de la 6 sãptãmâni ºi pânã la 6 luni.Infecþia se face pe cale digestivã ºi mai puþin pe cale nazalã. În cazul prezenþei la femelele gestante, virusul trece bariera placentarã ºi va determina infectarea fãtului. Parvovirusul canin, ca ºi celelalte parvovirusuri, este foarte rezistent la condiþiile de mediu.

Agentul cauzal: virus (parvovirus)
Perioada de incubatie: 4-10 zile

IMPORTANT-SEMNELE BOLII!
- Boala incepe cu febra de 39.5-40 grade C, abatere, tristete si scaune moi.
- La inceput diareea este apoasa si cu un miros urat, specific bolii, apoi capata un aspect hemoragic.
- Se manifesta prin anemie, inapetenta, oboseala, voma, diaree, deshidratare (Febra nu este un simptom specific). Senzatie de foame, sete – animalul sta in fata hranei, dar nu poate manca!

CUM SE ACTIONEAZA LA PRIMELE SEMNE ALE BOLII!

Vindecarea cainelui este posibila daca tratamentul incepe inainte de faza hemoragica a sindromului gastroenteric. Prevenirea bolii se face prin vaccinare.

- Se va avea in vedere combaterea deshidratarii, sustinerea activitatii cardiace, oprirea hemoragiei digestive, vindecarea rapida a mucoasei gastrointestinale.
- Se vor administra perfuzii cu medicamentele specifice acestor tratamente, iar hrana va fi compusa din ceaiuri de menta sau musetel, legume, orez, carne cruda de vita fara grasime.

TRATAMENTUL:
- este complex, incluzand antibiotice (tetracicline, cefalosporine), pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare, antidiareice, aport intravenos de lichide, glucoza, potasiu, datorita deshidratarii la care este supus organismul, iar in ultimul timp se practicachiar administrarea unor hormoni care sa stimuleze formarea celulelor albe, pentru intarirea sistemului imunitar.
Se pot administra si medicamente care reduc greata – metoclopramid, sau pentru prevenirea ulceratiilor esofagiene (zantac). Tratamentul este complex, incluzand antibiotice (tetracicline, cefalosporine), pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare, antidiareice, aport intravenos de lichide, glucoza,potasiu, datorita deshidratarii la care este supus organismul, iar in ultimul timp se practicachiar administrarea unor hormoni care sa stimuleze formarea celulelor albe, pentru intarirea sistemului imunitar.Se pot administra si medicamente care reduc greata – metoclopramid, sau pentru prevenirea ulceratiilor esofagiene (zantac).

Important!
Medicamentele nu se administreaza pe care orala, in special antibioticele, datorita leziunilor intestinale existente. Important de retinut este faptul ca medicamentele nu se administreaza pe care orala, in special antibioticele, datorita leziunilor intestinale existente.

Vaccinul
Vaccinul se face incepand cu varsta de 6-8 saptamani, cu repetare pana la varsta de 12-16 saptamani. Odata ce animalul a supravietuit afectiunii, imunitatea se pastreaza toata viata.

DEZINFECTIE

Singurii agenti dezinfectanti eficienti pentru igiena suprafetelor sunt innalbitorii ( hipocloritul de sodiu), preparati in felul urmator: o parte innalbitor, la 30 parti apa, solutie cu care se spala toate obiectele potential contaminate (jucarii, cusca, covoare, vase pentru hrana).
Suprafetele inchise sunt considerate contaminate timp de o luna, in timp ce suprafetele deschise (solul, curte, parc, etc) timp de 7 luni.