marți, aprilie 27, 2010

Cainii comunitari ar putea fi eutanasiati

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, marţi, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.

"Am trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legislaţiei pentru câinii fără stăpân în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii administraţiei locale şi a datelor statistice de la Institutul «Matei Balş» pe ultimii patru ani", a spus Mihai Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, propunerile de lege respectă legislaţia europeană şi încearcă rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele ONG-urilor sau a celor aproximativ 100.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele administraţiei locale.

În anul 2009 în Capitală au fost muşcate de câini şi au beneficiat de servicii medicale, 11.436 de persoane din care 7.571 au fost muşcate de câini fără stăpân şi 3.865 de câini cu stăpân. În primul trimestru al anului 2010 au fost muşcate de câini 2.813 persoane, din care 2.175 de câini fără stăpân şi 768 de câini cu stăpân.

Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacienţilor muşcaţi de câini au fost în 2009 de aproximativ 400.000 de euro (1.658.040 lei). În perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro (5.537.333 de lei).

Din datele statistice transmise de Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân (ASCS) Bucureşti rezultă că pentru un câine întreţinut în adăposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei în fiecare lună.

"Presupunând că numărul total al câinilor comunitari din Bucureşti este cel estimat de ONG-uri, adică 40.000, atunci costurile de întreţinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 de milioane de lei, adică aproximativ 34 de milioane de euro", a declarat prefectul Capitalei.

În privinţa propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a arătat că "este încurajată adopţia câinilor fără stăpân care va fi făcută cu responsabilitate şi spirit civic".

În acest sens, cetăţeanul care va dori adoptarea a mai mult de doi câini va trebui să facă dovada resurselor materiale pentru întreţinerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociaţiei de proprietari în cazul în care locuieşte la bloc, a achitării taxelor de sterilizare, microcipare şi tratare de boli, dar şi a spaţiului prevăzut de legislaţia europeană pentru îngrijirea câinilor.

Şi eutanasierea animalelor va fi permisă, aceasta urmând a avea loc în două faze.

Într-o primă fază, câinii strânşi de pe domeniul public vor fi consultaţi şi examinaţi, vor fi recuperate exemplarele clinic sănătoase şi neagresive, iar câinii fără stăpân, care sunt grav bolnavi incurabili şi irecurabili, şi câinii agresivi vor fi eutanasiaţi cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

"În situaţia în care cei din adăposturile administraţiei publice locale rămaşi după examinarea medicului veterinar sănătoşi şi neagresivi nu sunt adoptaţi într-o perioadă de şapte zile este permisă eutanasierea şi a acestor animale", a spus Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, reprezentanţii administraţiei publice a sectoarelor vor fi obligaţi să înfiinţeze adăposturi în 30 de zile dacă legea va fi adoptată, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla aceştia urmând să fie amendaţi de Prefectură.

"Deşi există legislaţie care îi obligă pe primari să înfiinţeze adăposturi pentru câinii fără stăpân, pentru că nu existau sancţiuni, doar o parte din primăriile de sector au înfiinţat aceste adăposturi", a mai spus Atănăsoaei.

Noile modificări legislative vor aduce şi obligaţia tuturor deţinătorilor de câini de rasă comună de a-i steriliza şi microcipa.

"Pentru că din 2012 legislaţia europeană ne obligă să microcipăm toţi câinii de rasă comună, am urmărit un pas înainte şi încercăm să facem acest lucru mai devreme pentru că este în interesul cetăţeanului ca animalul să fie uşor identificat în cazul în care acesta se pierde sau este furat", a mai spus Atănăsoaei.

Totodată, propunerea de lege are în vedere şi crearea unei baze de date cu trei registre de evidenţă pentru câinii fără stăpân, pentru cei cu stăpân şi pentru câinii cu regim special.

O altă noutate a propunerii legislative are în vedere existenţa amenzilor atât pentru cei care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă, cât şi pentru cei care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân, pentru cei care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă- comună.

Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei. Un exemplu în acest sens este amenda care va fi aplicată persoanelor care vor hrăni animalele în parcuri sau alte locuri publice care poate varia de la 2000 la 5000 lei. Aceeaşi amendă vor primi şi cei care, după ce adoptă un câine, îi dau drumul înapoi pe stradă.