duminică, iulie 05, 2009

VISELE CAINILOR

Probabil v-ati amuzat deseori privindu-va catelul cum doarme: pe spate cu labutele ridicate, cu capul pe labe sau tolanit precum o broscuta. De asemenea, v-ati distrat cand l-ati vazut cum da in somn din picioare ori din coada, plange, maraie, sau se linge pe bot si, atunci cu siguranta v-ati intrebat: “Oare viseaza?”. Expertii spun ca da, dar ce anume viseaza ramane un mister. Cine poate sti oare ce se intampla in mintea unui caine in timp ce doarme?

Visele canine - dovedite de cercetatori


Primele studii in acest domeniu au fost realizate la inceputul anilor '60 si au dovedit ca si cainii viseaza, iar oamenii nu sunt singurele fiinte care pot dormi profund. Potrivit cercetatorilor, activitatea cerebrala din timpul somnului unui catel se impa

rte in doua faze care dureaza aproximativ 30 - 45 de minute fiecare, in functie de talia si varsta cainelui. Un catel de talie mica viseaza mai mult decat unul mare. Spre exemplu, un Pudel viseaza o data la 10 minute, in timp ce un caine mai mare precum un Buldog American sau un Ciobanesc German viseaza o data la 1 ora si jumatate.


In prima faza a somnului cainele se relaxeaza, iar respiratia este scazuta si ritmica. In aceasta etapa cainele se poate trezi oricand, chiar si la auzul unei pungi care fosnaie la cateva camere distanta sau poate simti mirosul unei fripturi ce se prepara undeva in vecinatate.A doua faza a somnului este cea in care apare miscarea alerta a pleoapelor, uneori ivindu-se chiar si visele. Respiratia devine alerta si neregulata, cainele incepe sa-si miste urechile, labutele si mustatile, iar muschii de pe fata si de pe torace devin rigizi. Aceasta este faza de maxima activitate cerebrala, cand este cel mai greu sa trezesti un caine.

Cum si ce viseaza cainii?


Un vis este o succesiune de imagini, ganduri sau emotii care trec prin minte in timpul somnului. La animalele de companie aceste imagini sunt bazate, probabil, pe experiente anterioare, imaginatie sau fantezie. Cainii viseaza in acelasi fel ca oamenii, lucruri uzuale sau au vise legate de interesele lor canine.


Cu toate acestea, insomnia sau cosmarele, boli foarte des intalnite in cazul oamenilor, apar rar la caini, poate chiar niciodata. Pentru a avea un somn profund, insotit de vise, un caine trebuie sa fie perfect relaxat.Este posibil ca unele rase de caini sa prezinte anumite deficiente respiratorii in timpul somnului, cum ar fi asfixierea. Pe de alta parte, rase precum Doberman, Beagle, Labrador, Poodle sunt expuse unei boli numita narcolepsie, care ii pot face sa adorma pe neasteptate, chiar si in timp ce-si iau masa ori cand se joaca.


Chiar daca nu ne pot povesti visele, cainii ne pot spune foarte multe despre somnul lor prin intermediul pozitiilor in care se odihnesc si prin sunetele sau miscarile pe care le fac.Poate ca un Pitbull care da din labe si maraie viseaza cum inhata un hot care a intrat pe neasteptate in casa stapanilor. Sau un Pekinez cu un somn agitat alearga porumbeii din fata blocului. Ori, poate ca, un Buldog care sforaie de mama focului are in fata, in vis, un castron plin de mancare delicioasa din care se infrupta.Un caine care maraie sau se zbate in somn se poate simti fie amenintat, fie dominant.


Cum ne purtam cu un catel somnoros?


Cand il vedeti ca se zbate, latra sau plange, sunteti tentati sa il treziti din somn. Nimanui nu-i place sa fie desteptat, astfel ca orice caine trezit brusc din somn va reactiona agresiv sau confuz, indiferent de cat de bine intentionati sunteti. Cel mai bine ar fi sa nu il atingeti deoarece este posibil ca pozitia in care a dormit sa nu fi fost prea confortabila sau atingerea voastra sa ii accentueze o durere musculara sau articulara deja existenta si poate reactiona violent. Inainte de a-l mangaia strigati-l incet pe nume. Auzirea numelui este un stimul important, cainele trezindu-se cu usurinta, fara a se speria.


Descifrarea mesajelor pe care le transmite un caine in timpul somnului si mai ales a viselor pe care le are, ramane in continuare dificil de realizat si totodata un mister pentru toata lumea.