marți, ianuarie 20, 2009

UN FILM IMPRESIONANT DIN 1969 CARE A EMOTIONAT O LUME INTREAGA- POVESTEA LEULUI CHRISTIAN

Leul Christian, crescut ca un animal de casa într-un apartament din Chelsea, şi-a revăzut părinţi adoptivi, doi australieni, după un an în care a trăit în sălbăticie.

Christian, puiul de aproape 16 kilograme, a fost cumparat în anul 1969, pentru mai mult de 500 de silingi, dintr-un magazin de animale, într-o vreme în care comerţul cu animale exotice era uşor de efectuat.

Australienii John Rendall şi Anthony Bourke, au crescut leul ca pe un animal de casă în apartamentul lor din Chelsea.

Felina a locuit pentru un an împreună cu cei doi, într-un magazin de mobilă. Ei l-au îngrijit pe Christian cu multă dragoste şi atenţie, cheltuind aproximativ 30 de lire pe săptămână pentru a-i asigura cele patru mese zilnice şi suplimentul de vitamine.

Un preot i-a permis leuţului să alerge liber printr-un cimitir. Blănosul a mâncat la restaurante de lux, a fost plimbat cu Bentley-ul şi a apărut chiar şi într-o reclamă pentru magazinul-simbol al anilor '60 din Anglia, Biba.

La numai un an, leul a ajuns la aproape 84 kilograme şi coama sa a început să se dezvolte. Prin urmare, stăpânii săi au hotărât să îi redea libertatea.
Astfel că cei doi l-au dus pe Christian în Kenya, în rezervaţia Kora, la George Adamson si sotia sa Joy, un cuplu care si-a dedicat viata integrarii leilor captivi in salbaticie, unde leul a fost integrat rapid alături de alte două feline de aceeaşi rasă, Boy şi Katania.

Initial Adamson a fost foarte sceptic deoarece Christian era nascut in captivitate iar sansele de a supravietui in salbaticie erau foarte mici. Totusi Adamson a acceptat aceasta provocare, deoarece era pentru prima oara cand se incerca introducerea in salbaticie a unui leu nascut in captivitate, atat el, cat si parintii lui.

In 1971, Christian îşi stabilise propriul teritoriu, iar când foştii stăpâni au revenit în Kenya pentru o ultimă vizită, leul a apărut alături de leoaica si de pui.
Cei doi s-au întrebat dacă leul îi va mai recunoaşte şi dacă se va comporta le fel de blând ca atunci când era mai mic.
Rezultatul este înregistrat în filmul care a făcut ocolul lumii: leul îi îmbrăţişează călduros pe prietenii săi oameni, aşa cum o făcea când era doar un pui.

"Toată lumea plângea, până şi leul mai avea puţin şi începea să plângă", a declarat Rendall

In urmatoarele ore Ace si Rendall s-au plimbat prin tabara cu Christian luandu-si la revedere cu lacrimi in ochi.

In 1974 cei doi au vrut sa il viziteze pentru ultima ora pe Christian. Dupa ce au parasit tabara Ace si Rendal timp de mai multe minute auzeau in spate ragetul plin de durere a lui Christian. A fost ultima oara cand l-au vazut.



Filmul reîntâlnirii a ajuns acum unul dintre cele mai populare de pe YouTube.

Peste 17 milioane de oameni au vizionat acest filmuleţ vechi de 30 de ani care îl înfăţisează pe leul Christian îmbrăţişându-i afectuos pe cei doi stăpâni ai săi.Dupa aceasta poveste s-a scris o carte si s-a facut un film, iar fundatia a scos un DVD.


Fundaţia Born Free foloseşte acum acest filmuleţ pentru a strânge fonduri destinate integrării felinelor în sălbăticie.

George Adamson, cel care l-a reintegrat pe Christian in salbaticie, a continuat sa se ocupe de integrarea leilor captivi in salbaticie pana in 1989, cand a fost asasinat de braconierii si banditii din zona.

Dupa moartea sa, prietenii si sustinatorii lui George Adamson, au infiintat fundatia George Adamson Wildlife Trust care si acum functioneaza in Kora si Tanzania. Scopul acestei fundatii este de a mentine in viata visul lui Adamson de a crea un loc in care animalele salbatice sa poata trai libere.



Acesta este povestea lui Christian in imagini: