joi, octombrie 09, 2008

Suport pentru castroanele cu mancare

Cand l-am luat pe Momo, i-am pus castronelele de mancare direct pe jos. Am constatat ca, de cate ori se ducea sa manance, se baga aproape cu totul in orezul cu pui, grohaind fericit ca un porcusor in timp ce infuleca.

Ulterior am cumparat un "duo-feed" pentru mancare si apa, un fel de cutie de plastic in care se puneau castronelele. Astfel Momo a invatat sa manance "frumos", fara sa isi bage tot capul in mancare. Suportul asta nu a rezolvat, insa, o mare problema: incepuse sa ii creasca blanita si, cand bea apa, isi baga in castron nu doar boticul, ci si parul mai lung de pe gat. Apa i se scurgea apoi pe piept, astfel ca era mai tot timpul ud, indiferent cat ne chinuiam sa il uscam cu prosoape.

In plus, am citit ca este de preferat ca, la rasele de talie medie si mare, recipientele de mancare sa fie dispuse cumva sub nivelul gurii, pentru o pozitie cat mai confortabila, care sa nu ingreuneze digestia.

Ca sa nu isi mai bage blanita de pe barbie si piept in apa, i-am pus catronelele pe niste cutii de pantofi suprapuse, pe care am asezat o musama. Aranjamentul a rezolvat cumva problema blanitei ude, pentru ca bolul cu apa era dispus exact la nivelul boticului. Dupa ce bea, il stergeam usor la gura cu prosopul lui, sa nu ii mai picure apa pe blana de sub botic.

Am cautat suporturi pentru castronele, care sa ii ridice bolurile de mancare si apa la nivelul gurii, dar cele din pet shopuri ni s-au parut destul de scumpe.

Am gasit, insa, in Ikea, acest model, care costa 250 de mii. Castroanele ii ajung cam la nivelul gurii, e usor de curatat, fiind facut, de fapt, din cateva tije de otel, si nici nu aluneca pentru ca fiecare "picior" se sprijina pe niste mici suporti de cauciuc.
Fiind obisnuit sa manance "la inaltime", Momo s-a adaptat imediat la noul suport, ba chiar a parut ca nici nu observa diferenta. Ii place sa mamance din castronelul de pe suport, iar dupa ce bea apa (in special dupa ce venim de afara si e insetat), il stergem la botic cu prosopul si nu mai avem probleme cu barbia umeda.

Si crescatorii din strainatate folosesc diverse suporturi pentru mancare si apa. Ei argumenteaza ca astfel cainii nu se mai uda deloc pe barbie si pe piept, sau se uda foarte putin si poti fi stersi usor. O blana uda tot timpul nu numai ca miroase, dar poate genera si drumuri catre cabinetul veterinar. Nici pielea nu se va usca, ci va ramane tot timpul umeda si se va irita. De la iritatie la dermatita nu e decat un pas, aproape inevitabil. La fel de usor, aproape pe neobservate, o dermatita usoara se poate transforma intr-un "hot spot" sever. Asa ca ne-am gandit sa incercam sa preintampinam asemenea probleme.