duminică, mai 30, 2010

Si bebe si pisica si catel

Casa poate fi "domiciliul" unor patrupede, dar si pentru copii, daca se respecta anumite reguli de igiena si de respectare a spatiului personal.

Ca si oamenii, fiecare animal necesita confort, atentie dar si o siesta zilnica in care curatenia si ingrijirea blanitei si a culcusului e cuvantul de ordine.

Cei care neglijeaza sanatatea animalelor de companie risca sa neglijeze deopotriva sanatatea copiilor.
Prezenta unui animal curat, bine hranit si intretinut in aceeasi casa cu cel mic nu are cu ce supara pe cei din jur.

In cazul nou–nascutilor, animalul nu trebuie sa aiba acces la camera bebelusului, curatenia trebuie intensificata iar covoarele sau mochetele trebuie aspirate si periate zilnic.
Multi proprietari de animale isi pun intrebarea daca nu exista riscul ca cel mic sa fie muscat de caine?

Cainele de varsta medie nu musca niciodata un copil mic. Nici macar atunci cand este bruscat. Un caine adult nu se pune la mintea celui mic. Este calm si nu reactioneaza agresiv atunci cand stie ca are unul sau mai multi bebelusi in preajma. Se fereste din calea lui, il apara de insecte, ii ia apararea atunci cand este certat de catre parinti, il protejeaza de frig si se joaca impreuna cateva ore bune pe zi.
REGULI IMPORTANTE IN RELATIA CAINE-FAMILIE
Copiii trebuie invatati de mici cum trebuie sa se comporte cu un caine. Puteti sa le faceti cunostiinta cu un caine sau cu un alt animal inca inainte de a invata sa mearga. Incepand cu varsta de 2 ani ei pot invata foarte bine cum trebuie sa se comporte cu un caine sau alt animal de casa.
Din cercetarile efectuate asupra relatiei dintre caine si copil a rezultat ca copiii care au un animal de casa evolueaza mult mai bine din cauza ca copilul isi poate crea o legatura emotionala cu animalul. Copilul invata sa isi asume responsabilitati.

Pentru un caine este foarte important sa isi stie locul (rangul) in cadrul familiei. Familia formeaza un fel de 'cerc', o unitate in care cainele traieste. Intr-o unitate familiala domina un fel de ''ierarhie'', in care fiecare membru al familiei isi alege mai mult sau mai putin locul (rangul) fata de ceilalti membri ai familiei.

Pentru a-si cunoaste foarte bine locul in familia in care traieste, cainele trebuie sa stie care dintre membri familiei au rangul mai mare decat al sau si care au mai putina influenta asupra sa. Cainele trebuie sa stie foarte bine cine ii este stapin.

Un membru al familiei care are rangul mai presus decat ceilalti (din anumite puncte de vedere) va fi acceptat de catre caine ca si stapan. Cainele va intelege ca acel membru are mai multa autoritate asupra sa decat restul si el va accepta mult mai mult din partea sa. In acest fel, cainele isi va stii stapanul.

Fiecare membru al familiei trebuie sa respecte regulile stabilite si sa decida impreuna ca numai unul dintre ei sa ii fie stapan, iar restul sa contribuie cu intelegere pentru crearea unei atmosfere placute atat pentru ei cat si pentru animalul care face parte din familia lor.
CUM ÎNVATAM CAINELE CU COPILUL

Primul contact dintre copil si caine poate fi dificil. Este bine sa lasati cainele sa adulmece copilul, sa-l miroasa, chiar si sa-l langa. Dupa ce si l-a facut prieten, el nu va mai fi gelos si va fi intre ei o prietenie „pe viata".

Atentie!:
La un an, copilul are deseori gesturi bruste si nu foarte bine controlate. Va trebui sa fiti foarte sigur de animalul dumneavoastra de companie, sa stiti ca nu va face nici un rau copilului.

Chiar si asa, nu este de dorit sa-i lasati impreuna intr-o camera fara supraveghere: nu se stie niciodata ce se poate intampla. De asemenea, va trebui foarte repede sa-l invatati pe copil sa respecte animalul, drepturile si nevoile lui. Chiar si la varsta aceasta, nu trebuie niciodata sa permiteti copilului sa tortureze animalul.

De fiecare data cand sunteti martorul unei scene sau doar al unei amenintari, este necesar sa opriti copilul, sa-i indemnati cu fermitate si blandete mana sa-l mangaie, si nu sa-l loveasca.

Invatati-l sa inteleaga semnele de alerta ale animalului, de exemplu, atunci cand cainele maraie, sau cand pisica intinde brusc o laba cu ghearele scoase, sa nu caute un animal care s-a refugiat intr-o alta incapere pentru a sta linistit, si nici sa nu deranjeze un animal care este pe punctul de a manca.

O data ce si-a insusit aceste reguli, relatia intre copil si animal va deveni repede un izvor de bucurie si de incantare.