vineri, iunie 12, 2009

Testul Campbell- pentru cunoasterea caracterului cainelui

Cunoasterea caracterului puiului de caine este foarte importanta in stabilirea unei strategii de educare a patrupedului.
Un caine submisiv va trebui sa fie dresat de o persoana calma si rabdatoare, in timp ce unul cu caracter dominant va avea nevoie de o persoana care va sti sa-si arate si sa-si impuna autoritatea. Testarea psihologica a cainilor se face inca dinaintea primului razboi mondial.

Daca la inceput evaluarea se facea doar in cazul cainilor utilitari, astazi un test psihologic poate fi facut cu orice caine in incercarea de a intelege cat mai bine nevoile si temperamentul patrupedului.

Un astfel de test psihologic pentru caini este Testul Campbell.
Stapanul trebuie sa supuna catelul la acest test cand patrupedul are intre cinci si sapte luni. Puiul va fi dus intr-un loc pe care nu il cunoaste, unde nu sunt oameni si nu exista factori de intrerupere sau distragere a atentiei. In timpul testului nu trebuie sa recompensam catelul in niciun fel ci doar sa ii vorbim pe un ton normal.

Testul urmareste cinci aspecte ale temperamentului unui caine (atractia sociala, reactia la diferiti stimuli, reactia la obligatii, controlul social, opunerea la ridicare) iar raspunsurile indica un tip anume de caracter.

A. Atractia sociala

Puiul trebuie sa fie in zona de testare. Ne indepartam 1 - 3 metri si chemam puiul batand usor din palme, in acelasi timp ne lasam pe genunchi. Puiul trebuie sa fie cu spatele la intrarea in camera sau zona.


1. Vine imediat, sare si musca de maini, are coada ridicata;
2. Vine imediat, da cu labutele si linge palmele, are coada ridicata;
3. Vine imediat, are coada ridicata;
4. Vine imediat, are coada lasata;
5. Ezita la venire, are coada lasata;
6. Nu vine.

B. Insotirea

Acest test indica gradul de independenta: ne ridicam si ne indepartam usor de pui. Trebuie sa fim siguri ca patrupedul se uita la uita la noi.

1. Vine si el imediat, intra printre picioare, musca, are coada ridicata;
2. Vine si el imediat, intra printre picioare, are coada lasata;
3. Vine si el imediat, are coada ridicata;
4. Vine si el imediat, are coada lasata;
5. Ezita sa ne urmeze, are coada lasata;
6. Nu ne urmeaza sau se indeparteaza.

C. Imobilizarea

Acest test va arata modul in care puiul va accepta stresul cand va fi dominat fizic sau social: mangaiem puiul cu blandete, apasand usor cu palma pornind de pe cap, pana spre coada. Continuam pana vedem o reactie in comportamentul puiului.

1. Sare la mana, loveste cu labutele, musca, maraie;
2. Sare la mana, loveste cu labutele;
3. Se apropie de noi si incearca sa ne linga pe fata;
4. Se lasa pe burta, lingandu-ne mana;
5. Se intoarce pe spate si isi arata burta, ne linge mana;
6. Pleaca si sta departe de noi.

D. Dominarea prin ridicare de la sol


Acest test arata cat de mult va accepta puiul dominarea atunci cand nu se afla in controlul situatiei: ridicam puiul de burta si piept cu ambele maini si il tinem suspendat 30 de secunde.


1. Se zbate violent, musca si maraie;
2. Se zbate violent;
3. Nu se zbate, este relaxat;
4. Se zbate, se linisteste, ne linge mainile;
5. Nu se zbate, ne linge mainile;
6. Sta linistit.


E. Aportul


Testul urmator arata cat de mult este adaptat puiul la un program de dresaj: ne propiem de pui si ii atragem atentia cu o minge de tenis. Cand arata interes, aruncam mingea la 1-2 metri in fata puiului.


1. Urmareste mingea, o ia in gura si fuge;
2. Urmareste mingea, ramane in picioare deasupra ei, dar nu se intoarce;
3. Urmareste mingea, o prinde si se intoarce cu ea la noi;
4. Urmareste mingea si se intoarce fara minge la noi;
5. Incepe sa urmareasca mingea apoi isi pierde interesul;
6. Nu urmareste mingea.


F. Sensibilitatea la atingere


Acest test stabileste gradul de rezistenta la atingere: tinem o labuta din fata a cainelui intre degete si apasam din ce in ce mai tare in timp ce numaram incet pana la 10.

1. 8-10 pana ce puiul are o reactie;
2. 6-7 pana ce puiul are o reactie;
3. 5-6 pana ce puiul are o reactie;
4. 2-4 pana ce puiul are o reactie;
5. 1-2 pana ce puiul are o reactie.


G. Sensibilitatea la sunet


Urmatorul test indica sensibilitatea la sunet, si poate fi si un test rudimentar pentru depistarea surzeniei: punem puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea si lasam sa cada pe sol un obiect care produce zgomot destul de mare (o oala sau o cutie de metal).


1. Asculta, localizeaza zgomotul si merge spre sursa latrand;
2. Asculta, localizeaza sunetul si latra;
3. Asculta, localizeaza sunetul, arata interes si merge catre sursa;
4. Asculta si localizeaza sunetul;
5. Se lasa la pamant cu teama, se da inapoi, se ascunde;
6. Ignora sunetul, nu arata curiozitate


H. Reactia la obiecte noi


Testul indica cat de adaptabil este catelul la aparitia unor obiecte necunoscute: punem puiul in mijlocul camerei sau al spatiului unde se face testarea. Legam un prosop mic sau o bucata de carpa cu o sfoara si o aruncam pe sol, la 1-2 metri de pui, apoi tragem de sfoara indepartand carpa de pui cu miscari bruste, ca si cum ne-am juca cu o pisica.


1. Se uita la carpa, ataca si musca;
2. Se uita la carpa, are coada ridicata si latra;
3. Se uita la carpa curios si se apropie sa investigheze;
4. Se uita la carpa, latra, are coada intre picioare;
5. Fuge, se ascunde.

Rezultatele testului:


Punctaj Majoritar: 1 - Puiul este foarte dominant, va musca foarte repede. Prin natura sa se va opune stapanului si are nevoie de o mana forte . Trebuie sa avem experienta cu cainii pentru a ne putea intelege cu acest patruped. Acest gen de pui va putea fi folosit cu succes in paza si protectie.


Punctaj majoritar: 2 - Puiul este dominant si increzator in sine. Daca suntem fermi si consecventi atunci cainele va accepta cu usurinta sa fie condus. Daca nu am mai avut caini atunci ar trebui sa nu adoptam un astfel de caine insa pentru cineva cu experienta cainele poate fi dresat foarte bine.


Punctaj majoritar: 3 - Acest pui este relaxat, prietenos, si se va adapta cu usurinta la mai orice situatie avand un temperament flexibil. Are o mare nevoie de exercitiu fizic si nu este recomandat familiilor cu copii mici sau persoanelor in varsta.


Punctaj majoritar: 4- Acest pui este perfect pentru familiile cu copii, fiind usor de controlat. Cainele va cauta permanent indrumarea stapanului.


Punctaj majoritar: 5 - Acest pui nu are incredere in sine si este foarte umil. Va deveni foarte dependent de stapan si trebuie incurajat permanent pentru a se mentine pe linia de plutire.


Punctaj majoritar: 6 - Puiul din aceasta categorie este foarte independent. Acest caine nu este afectuos membrii familiei si nu simte nevoia prezentei umane. Rasele predispuse acestui gen sunt garii, Basenjii si unele rase nordice.


Concluzii


Testul Campbell ne da o imagine cu privire la inteligenta, echilibrul si dorinta de lucru a cainelui cu stapanul.

In cazul in care raspunsurile cele mai intalnite sunt 3 si 4 atunci cainii pot fi considerati buni companioni.

Cainii cu punctaj majoritar 1 sau 2 au calitatile necesare pentru a deveni caini de serviciu, paza si protectie.

http://www.animalutze.com/articole/ce-caracter-are-catelul-nostru-testul-.php