luni, noiembrie 22, 2010

Ce contine mancarea pentru animale. Semnificatia etichetelor de pe sacii de hrana pentru caini si pisici

De multe ori vedem in pet-shopuri stapani de animale care cumpara mancarea pe care au vazut-o la tv in reclame sau au primit cine stie ce pliante publicitare despre ea: Chappi, Whiskas, Pedigree, Kitekat etc. Pentru multi oameni, diferenta dintre Pedigree, Royal Canin si Orijen sau Artemis nu exista. Cunoscatorii stiu, insa, ca un caine sau o pisica hranita cu mancare uscata poate avea ulterior probleme cu ficatul, stomacul, dintii, etc.

In fond, cainii si pisicile nu au evoluat ca sa manance bobite, ci mancare vie sau resturi animale. Comoditatea si avansul tehnologic ne-a permis, insa, sa le oferim o gama de mancare uscata, care incearca sa suplineasca lipsa hranei "naturale". Cat de potrivita sau de nociva este hrana deja pregatita putem constata intreband un medic veterinar preocupat de aceasta problema. Noi putem face un scurt inventar al ingredientelor din hrana pentru caini si pisici, sa vedem ce semnifica etichetele de pe mancarea lor.

E bine sda va uitati pe etichetele de la mancare inainte de a cumpara un tip de hrana sau altul. Atentie, am constatat ca pe paginile de internet ale petshopurilor din Romania nu sunt trecute toate ingredientele. In strainatate sunt bifate toate, la noi e o mascarada, in mare parte.

Mancarea buna pentru caini si pisici trebuie sa contina in mare parte hrana lor "de la natura":
- carne ("carne", nu "carne si derivate de origine animala "). Felul de carne trebuie si el sa fie indicat. De exemplu, carne de pui sau carne maruntita de pui
- oua
- lactate
- o mica parte de organe interne
- maxim 50% (cel mai bine 25 - 30%) cereale si/sau legume (carbohidrati si fibre)
- o lista lunga de vitamine si minerale
- conservanti naturali (antioxidanti) care pastreaza grasimile in hrana uscata, cum sunt vitaminele E si C, uleiuri de plante.

In hrana nu trebuie sa fie:
- surse de proteine de calitate inferioara, cum ar fi "derivate" dubioase, de exemplu piele de vita tocata sau gheare, ciocuri si pene de pui, copite de porc sau vita etc
- conservanti chimici si antioxidanti (Ethoxyquin, BHA, BHT, Propylgallate)
- coloranti
- zahar, caramel
- umpluturi goale, de ex. coaja de nuci, celuloza (indica faptul ca s-a incercat sa se economiseasca in fabricatie), rumegus. Astfel de produse duc la o senzatie de saturare, insa nu furnizeaza elemente care pot fi utilizate de catre organism in mod util.

Principalele cauze de imbolnavire la animalutele noastre sunt chimicalele si derivatele de calitate inferioara, care se gasesc in hrana pentru animale.

a) Chimicalele
Acum se considera ca antioxidantii artificiali BHA (E320)si BHT (E321) pot fi cauza aparitiei afectiunilor hepatice, dezvoltarii incorecte, stresului metabolic, precum si a cancerului. In cadrul testarilor de laborator, s-au identificat reactii alergice si disfunctii ale creierului.

De exemplu: antioxidantul artificial Ethoxyquin (produs de firma Monsanto in SUA, firma - producatoare a diverselor tipuri de chimicale, pesticide, inlocuitorului de zahar Aspartam), elaborat initial pentru imbunatatirea rezistentei cauciucului, se utilizeaza ca mijloc de prevenire a aparitiei petelor maronii de pe mere si pere. Pe o scara a toxicitatii de la 1 la 6 (6 extrem de toxic) Ethoxyquin este apreciat cu 3. Ethoxyquin provoaca depresie cu dezvoltare lenta, convulsii, si chiar moarte, precum si unele afectiuni hepatice si boli de piele. In Europa, utilizarea Ethoxyquin-ului in alimentele pentru oameni este interzisa, deoarece in cazul inspirarii, contactului cu pielea si ajungerea in organism, acest element este toxic (otravitor!). Utilizarea Ethoxyquinului hrana pentru animale este permisa in cantitati mici. Ethoxyquin este o substanta care este dizolvata in grasimi si se sedimenteaza in tesuturile adipoase si ficat.

Colorantii chimici pot provoca alergii. S-a demonstrat ca, colorantul E127 provoaca cancer la glanda tiroida, si totusi este utilizat la fabricarea unor delicatese pentru pisici!!!

b) Derivate animale
Productia de hrana pentru animale nu este reglementata prin legile privind productia alimentelor pentru oameni. De aceea, producatorul nu este obligat sa indice pe ambalaj lista completa a componentelor hranei.

Conform legii UE cu privire la produsele alimentare pentru animale, la denumirea de derivate pot fi incluse: copite, coarne, pene si lana. Sangele, intestinele si chiar urina pot fi definite ca si derivate.

Evident, nu toate derivatele sunt daunatoare; la derivate se refera si organele interne, care sunt folositoare in alimentatia animalelor. Aici se poate mentiona, ca firmele care produc hrana de calitate superioara pentru animale, si nu are nimic de ascuns, nu va mentiona doar "derivate de origine animala si vegetala", ci va enumera deschis despre ce componente este vorba. De exemplu: "carne de pui, ficat, inima (sau organe interne), porumb, etc".

De ce se utilizeaza urina in hrana pentru animale? Pentru ca face ca hrana sa aiba un gust sarat, si animalele prefera acest tip de hrana, iar sarea nu mai trebuie adaugata. Producatorul nu va indica pe eticheta sare, ceea ce va influenta pozitiv gandirea cumparatorului. Asadar, puteti constata ca aproape toate (sau toate) mancarurile pentru animale contin urina...

Urmatoarea informatie trebuie indicata de catre producatori pe etichetele sacilor cu hrana uscata sau a conservelor:
Analiza garantata (se indica in procente) - Lista componentelor (in functie de greutate, in ordine descrescatoare)
1) Analiza garantata
Aici este indicat continutul minim de proteine si grasimi, precum si continutul maxim de cenusa, fibre si apa.
Proteinele sunt cele mai importante elemente pentru pisici si caini. Sursele bune de proteine sunt carnea de pui, vita, vitel si animale salbatice, oua, branza de vaci, precum si organele interne cum ar fi inima (carne musculara) si ficat. Proteinele de origine vegetala se contin in grau, ovaz, porumb, orez si soia. Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamna ca proteinele trebuie sa fie in cea mai mare parte de origine animala, deoarece elemente vegetale in animalele pe care pisicile le mananca se gasesc doar in cantitati mici (in stomac).

Problema e ca producatorii de hrana pentru animale indica procentul de proteine sub forma proteinelor brute. Proteina bruta inseamna continutul total de proteine, si nu indica cat de valoroasa este proteina utilizata, ce cantitate din aceasta o sa poata fi procesata (digerata) in organism.

De exemplu: in laborator se analizeaza doua tipuri de hrana. Ambele tipuri contin: proteine brute 10%, grasimi 6,5%, fibre 2,4%, umiditate 68%. Totodata in continutul unui tip de hrana poate fi inclus: carne de vita, ficat, inima, oua, grasime de pasare si ulei de floarea soarelui, porumb si ovaz. Iar celalalt tip poate contine: patru perechi de cizme vechi din piele, in jur de 4 litri de ulei de motor, carbune maruntit si 30 litri de apa. Acest continut, deloc apetisant, corespunde cantitatilor indicate in analiza, desi nu poate fi nici intr-un caz bun pentru animale......

Si penele contin multe proteine, pe care insa organismul animalului nu le poate procesa. Astfel, indicatorul principal al unui aliment bun este capacitatea de a fi asimilat. O mare parte din producatori nu indica date privitoare la gradul de asimilare pe ambalaj.

2.Lista componentelor.
Pe ambalaj sa fie indicat tipul de carne: de vita, pui, etc. Daca pe ambalaj scrie doar "carne", atunci aici pot fi incluse tipuri mixte de carne, de provenienta neclara. De cele mai dese ori este vorba de carne de porc, care pentru animale nu reprezinta o alimentatie valoroasa.

Un bun amestec de proteine (cu prioritatea surselor animale, completate cu proteine vegetale valoroase) poate fi considerat urmatorul: pe primul loc carnea de pui, combinata cu cereale (grau, ovaz, orez, etc.) sau porumb, dupa posibilitati si ficat si/sau oua, completate cu grasime de pasare. Toate acestea trebuie sa fi incluse in primele 4 - 5 componente. Astfel, o combinatie corecta a diferitor surse de proteine mareste valoarea biologica a hranei.

Componentele hranei pentru animale

Componentele de origine animala:
- Daca scrie doar "carne" - poate fi un amestec a diferitor tipuri de carn. Ar trebui sa fie indicata doar sursa: "vita", "pasare" etc. Aceasta poate sa insemne: masa musculara, limba, inima, diafragma, grasime.
- Derivate de origine animala - creier, plamani, rinichi, sange, oase, tesuturi, ligamente, piele, urina, intestine si stomac.
- Derivate din carne de pasare - cap, picioare, stomac, sange, urina, si uneori chiar si pene.
- Faina de peste - peste uscat maruntit, intreg sau doar unele parti. De obicei fara grasimi valoroase.
- Digest - lichid obtinut din hidroliza chimica a tesuturilor animalelor.
Alte componente:
- porumb maruntit - nu trebuie sa depaseasca 4%.
- gluten de porumb - resturi de la fabricarea amidonului. Substanta uscata care contine proteine valoroase.
- Brewer's rice - resturi de la fabricarea berii
- faina de soia - derivat al productiei uleiului de soia. Continut bogat in proteine, insa la unele animale poate provoca alergie.
- cereale - resturi nevaloroase de la fabricarea de musli
- celuloza - produs nedigerabil, fara valoare nutritiva. Animalul se satura repede, insa nu primeste elemente nutritive. Sub forma de furnizor de fibre - nu este recomandat, pentru ca deseori duce la probleme digestive. Termenul de celuloza este deseori atribuit cojii de nuci, sau fanului.
- coji de alune - element nedigerabil.
- drojdie - substanta cu valoare nutritiva ridicata, sursa valoroasa de vitamine din grupa B.
- alge uscate - sursa naturala de minerale si microelemente vitale.
Conservantii si antioxidantii (previn rancezirea grasimilor)

La categorie "bune" se refera vitamina E (tocoferol) si C (acidul ascorbic), precum si extractele si uleiurile din ierburi.

"Rele" - sunt BHT, BHA, Propylgallat si Ethoxyquin. Acestea se dizolva in grasimi ii in cantitati mari sunt daunatoare pentru sanatate. Sedimentandu-se in tesuturile adipoase si ficat, mai devreme sau mai tarziu duc la aparitia alergiei, crestere incorecta, disfunctii ale sistemului nervos si ficatului, precum si, posibil, la cancer. Experientele efectuate pe soareci au aratat ca aceste substante pot fi categorisite drept provocatoare de cancer.

Problema este, ca legislatia europeana face diferenta intre conservanti si antioxidanti. Exista multe tipuri de hrana pentru animale, pe care scrie cu litere mari "Fara conservanti artificiali".

In continuare insa urmeaza cu litere mai mici "Antioxidant: EWG -aditivi". Acesti producatori se folosesc de nestiinta cumparatorilor referitor la 1) antioxidanti si 2) EWG - aditivi. In spatele acestor inscriptii se ascund substantele "rele" BHA, BHT, Propylgallat si Ethoxyquin, care se utilizeaza in calitate de conservanti si antioxidanti artificiali. Daca producatorul a folosit in calitate de antioxidant vitamina E, acest lucru va fi indicat pe ambalaj, deoarece reprezinta un plus pentru producator. Asa ca ATENTIE daca pe ambalajul cu hrana uscata scrie "Fara conservanti artificiali", cititi in continuare si o sa aflati ce fel de antioxidanti au fost utilizati intr-adevar.

Aditivii nedaunatori precum si mineralele si vitaminele cu importanta vitala:
Acid ascorbic - forma sintetica a vitaminei C
Biotina - vitamina naturala din grupa B (cunoscut si ca vitamina H)
Calciumcarbonat - forma naturala a calciului
Calcium pantothenat - forma sintetica, cu eficienta ridicata, a vitaminei B 5
Calciumoxid - forma naturala a calciului
Calcium phosphat - sare de calciu, provine din oase
Clorura sau colina - mineral vital E, Colina (hidroxid de trimetiloxietilamina) , din grupa vitaminelor B - se contine in oua, ficat si soia
Clorura de colina - sursa sintetica de eficienta mare a colinei
Guar Gum - stabilizator de origine vegetala,
Cobalt - microelement, de importanta vitala
Cupru - microelement, de importanta vitala, insa in cantitati mari poate fi otravitor
Carbonat de cupru - forma naturala a cuprului
Gluconat si sulfat de cupru - forma sintetica a cuprului
Sulfat de fier - sursa sintetica de fier de mare eficienta
Acid folic - una din vitaminele importante din grupa B, se contine in drojdie si ficat
Inositol - vitamina importanta din grupa B, se contine in lecitina
Oxid de fier - sursa naturala de fier
Oxid de mangan - sursa naturala de mangan
Sulfat/oxid de magneziu - mineral de magneziu
Niacin - vitamina B3
Pangamiesaure - vitamina B15
Pantotheniesaure - vitamina B5
Potassium Chlorid - sursa de potasiu
Potassiumcitrat - forma naturala a potasiului
Pyridoxin forma sintetica a vitaminei B6
Riboflavin - forma sintetica a vitaminei B2
Seleniu - mineral de importanta vitala
Clorura de sodiu - sare
Taurin - aminoacid.
Tocopherol - vitamina E
Hidroclorura si Mononitrat de tiamina - forme sintetice ale vitaminei B1
Carbonat de zinc - sursa de zinc
Oxid de zinc - forma naturala a zincului
Sulfat de zinc - forma sintetica a zincului

Aditivi nocivi (similar cu conservantii):
Propylen glycol - conservant si indulcitor. Foarte nociv pentru sanatate.
Zahar (caramel) se adauga in unele sortimente de hrana pentru imbunatatirea gustului. Acesta poate duce la aparitia cariilor, si la disfunctii ale pancreasului.

Ce nu se cunoaste de pe ambalaj este faptul ca multe vitamine si aminoacizi, precum si grasimi se distrug in procesul prelucrarii termice sau isi modifica proprietatile, astfel incat organismul nu poate sa le proceseze. In acest caz este utila adaugarea in alimentatia animalelor a uleiurilor (de peste) si a preparatelor cu multivitamine de 2 - 3 ori pe saptamana.

Curcan / carne de curcan / faina din carne de curcan - acelasi lucru, sau nu?
La prima vedere, pare a fi acelasi lucru. Insa diferenta este totusi semnificativa.:
Curcan (= Turkey By-Products) inseamna, de fapt, derivate. Reprezinta resturile abatorizarii. In varianta germana insa poate sa fie scris doar -curcan , producatorul nefiind obligat sa scrie "derivate"!!!
Carne de curcan (= Turkey): carne (in cea mai mare parte), pe ambalaj insa este indicata greutatea carnii proaspete, pana la uscarea acesteia! Mai mult de 70% din carne - apa si grasime. De aceea dupa uscare si procesare in faina de carne, carnea contine doar 30% din greutatea sa initiala.
Faina din carne de curcan (= Turkey Meal): este carnea dupa uscare.
Faina din curcan (= Turkey By-Product Meal): derivate uscate. Nu este carne.

Aceasta a fost o prezentare generala, poate cam pe larg, insa mai bine mai amanuntit, decat deloc... Evident, am preluat de pe net articolul, insa pentru cei interesati pot intra direct pe adresa www.dogfoodanalysis.com, la sectiunea reviews sunt prezentarile marcilor de mancare pentru caini, in functie de stele (de la 6 stele la 1).