miercuri, ianuarie 21, 2009

LEUL CHRISTIAN: OMAGIU LUI GEORGE ADAMSON - "TATAL LEILOR"

George Adamson (3 February 1906 - 20 August 1989), a fost nimit "Baba ya Simba" ("Tatal leilor") si este unul dintre cei care s-au luptat pentu prezervarea vietii salbatice. El a scris si carti, cea mai cunoscuta fiind "Born Free" ( Nascut liber), despre leoaica, Elsa, care, orfana fiind, a fost crescuta de el si de sotia sa, si mai apoi au eliberat-o in sabaticie.

Adamson s-a nascut in Rajasthan, India, si a vizitat pentru prima data Kenya in 1924. Dupa o serie de aventuri care au inclus goana dupa aur sau comertul cu capre, dar si profesia de vanator de safari a ajuns sa se ocupe de prezervarea vietii salbatice.
În 1961 George Adamson s-a retras in Kenia, pentru a se devota leilor. In 1970, a ajuns in rezervatia Kora National Reserve , in nordul Keniei, unde s-a ocupat in special de leii orfani luati din diferite zone, unde fusesera domesticiti, si unde incerca sa ii invete sa redevina salbatici.

In 1989 a fost asasinat de braconerii si banditii din zona.

Dupa moartea sa prietenii si sustinatorii lui George Adamson, au infintat fundatia George Adamson Wildlife Trust care si acum functioneaza in Kora si Tanzania.

Scopul acestei fundatii este de a mentine in viata visul lui Adamson de a crea un loc in care animalele salbatice sa poata trai libere.

CHRISTIAN, marea realizare a lui Adamson

Povestea Leului Christian este emblematica pentru ceea ce a facut George Adamason pentru aceste animale.

Cand Rendall si Bourke au decis sa il trimita pe Christian in Africa, fiind prea mare pentru a-l mai creste in Londra, Bill Travers si Virginia McKenna producãtori de documentare, le-au recomandat tinerilor londonezi sã ia legãtura cu George Adamson, despre care fãcuserã un film documentar si care se ocupa în Kenya de un proiect privind protejarea leilor.


Dupã mai multe discutii cu George Adamson, acesta a fost de acord sã îl integreze pe Christian, leul domesticit, în viata sãlbaticã în cadrul unui proiect desfãsurat în Rezervatia Nationalã Kora din Kenya.


Leul Christian a ajuns în rezervatia supravegheatã de Adamson în teritoriul unui leu mai bãtrîn, numit ,,Bãiatul“ si al leoaicei „Katiana“ pentru a forma o familie nouã. Familia a fost urmãritã însã de tot felul de dezastre, care l-au sãlbãticit destul de repede pe domesticul Christian.

Katiana a fost devoratã de crocodili, o altã femelã a fost ucisã de lei sãlbatici, iar ,,Bãiatul“ a fost împuscat de George Adamson în inimã dupã ce a rãnit fatal un om. Aceste evenimente tragice l-au fãcut pe Christian sã fie singurul supravietuitor al familiei sale de lei.

Prin 1972, Rendall si Bourke, „pãrintii adoptivi ai lui Christian“ au fost anuntati de George Adamson cã leul s-a reintegrat cu succes în sãlbãticie si cã are o familie nouã de lei.

Cei doi tineri s-au hotãrît sã meargã în rezervatie pentru a-si revedea ,,copilul“ si a face un documentar despre el. George Adamson i-a sfãtuit pe londonezi sã nu se astepte ca leul sã îi recunoascã, ba mai mult le-a spus cã acesta, cel mai probabil, va fi agresiv cu ei. Dupã îndelungi discutii si analize asupra situatiei, londonezii s-au decis, cu orice risc, sã-l viziteze pe Christian.

Leul capabil de iubire

Socul revederii a fost imens. Au circulat fel si fel de ipoteze asupra revederii lor. Au plecat în rezervatie însotiti de cameramani care sã filmeze imaginile întîlnirii. Christian nu numai ca nu i-a atacat pe cei doi pãrinti ci s-a bucurat la revederea lor. Si s-a comportat în consecintã. A lãsat compania leilor si s-a apropiat, în fugã, de „pãrintii adoptivi“. Ajuns în fata lor i-a luat în „bratele“ lui puternice, i- a mãngîiat cu labele. Trecea de la unul la altul cu o dragoste fãrã margini. Precum un copil pãrãsit de pãrinti si regãsit dupã o vreme. Exact cum ii intampina cand era pui.

Imaginile filmului realizat despre întîlnirea lor au socat întreaga lume. Leul era capabil de sentimente, de iubire si de recunoastere.

Dar aceasta n-a fost totul. S-au apropiat de locul întîlnirii si leoaicele ce-l însoteau pe Christian. Mona si Lisa la început s-au arãtat suspicioase si agresive, ca mai apoi sã devine prietenoase si sã-i accepte pe cei doi londonezi.

Mona si Lisa, prin comportamentul lor duios fatã de londonezi, l-au respectat pe Christian, seful grupului de lei din rezervatie.În scurt timp de la primul contact, Rendall, Bourke, Chriatian, Mona si Lisa s-au plimbat prin rezervatie precum o familie unitã.

Acesta este un film prin care se aduce un omagiu "Tatalui Leilor":