duminică, aprilie 20, 2008

Cum sa crestem un Chow, astfel incat sa nu fie fricos sau agresiv

Chow Chow este, prin firea sa, un caine tolerant, linistit si curajos. Un Chow agresiv nu reprezinta decat rezultatul lipsei de preocupare a stapanilor fata de el. La fel, un Chow fricos nu este reprezentativ pentru aceasta rasa. Un Chow nu trebuie sa fie agresiv ca un Bull Terrier (rasa relativ recent creata pentru atac), dar nici temator, cum sunt cainii chinezesti "cu motz".

Agresivitatea provine in principal din frica. Un catel care a fost lovit cand era mic de o bicicleta va ataca, cel mai probabil, toate bicicletele, pentru ca ii este teama acestea il vor ataca din nou. Un catel agresat de oameni va deveni, la randul sau, agresiv la adresa acestora, fiindu-i teamă ca ei il vor rani din nou.

Pe de alta parte, un caine vadit temator, permanent cu codita intre picioare, nu poate fi decat o problema pentru stapan, care nu isi va mai permite sa ii dea drumul din lesa. Un catel temator se va refugia intre picioarele stapanului sau va fugi cat il tin picioarele atunci cand va vedea ca spre el se indreapta rapid un un alt caine. Si un caine speriat nu se va mai intoarce la stapan, indiferent cat de tare il va striga acesta.

Exista, insa, cateva ponturi pentru a preveni transformarea Chow-ului intr-un caine agresiv sau temator.

1. Trebuie tinut minte ca Chow Chow-ul trebuie socializat tot timpul, el trebuie sa fie invatat sa accepte calm si alte persoane in afara stapanului, dar si alte animale din jur. De asemenea, el trebuie expus constant la zgomote si situatii noi pentru el.

2. Cei mai multi stapani nu vor ca oamenii de pe strada sa mangaie catelul – asta e o mare greseala! Prin natura sa, Chow Chow este o rasa rezervata fata de straini, iar, daca atunci cand este mic nu e obisnuit cu alti oameni, exista posibilitatea sa devina agresiv la maturitate.

3. Chow Chow-ul trebuie sa cunoasca direct străinii, copii, cainii, pisicile etc cu care se intalneste. El trebuie sa fie scos in parc si lasat sa se joace cu copiii si cu ceilalti caini cu care se intalneste.
Socializarea cu copiii este foarte importanta, pentru ca astfel un Chow matur se va comporta corect cu ei, nu se va speria de gesturile lor bruste, pe care nu le va interpreta ca semne de agresivitate fata de el.

Atentie: Copiii si strainii trebuie invatati cum să-l mângâie!! De preferat, atunci cand vor sa il mangaie, ei trebuie sa se aseze in fata lui. Obligatoriu, ei trebuie sa ii vorbească bland si calm. Obligatoriu: ei trebuie sa nu isi repeada mana pe capul catelului! Strainii trebuie sa intinda mana catre catel, pentru a-i mirosi, „facand cunostinta” in acest fel. Daca strainii isi intind direct mana sa il mangaie pe cap, catelul ar putea refuza acest mod de a cunoaste oameni. Mangaierile pe cap sunt percepute de catel ca o atitudine dominantă care vine din partea celui care a initiat-o, adica strainul.

Atentie: nu luati catelul in brate de fiecare data cand vreun catel il maraie sau da semne ca vrea sa il atace! Ideal este sa intervina stapanul, gonind celalalt caine si distragand atentia propriului catel, printr-o mica “diversiune”, pentru ca el sa considere ca incidentul a fost unul normal. Astfel, se va obisnui ca alti caini il pot marai si va invata sa fie prudent (nu temator, nici inconstient de direct).

In plus, catelul trebuie expus la cat mai multe sunete (claxoanele de masini, zgomotul motoarelor de camion, de motociclete, trenuri etc). In general,catelul trebuie sa se confrunte cu toate situatiile pe care le va traversa cand va fi matur: plimbare cu masina, coborat cu liftul, plimbare pe trotuar, nu doar in parc etc)