marți, aprilie 22, 2008

UN CHOW CHOW SERIOS




CUM NE HRANIM CATELUL, CE ARE VOIE SA MANANCE SI CE NU ARE VOIE!!

Astazi vorbim despre cum trebuie hranit un catel, ce alimente are voie sa manance si ce ii este TOTAL interzis.

Pe langa hranä speciala (conserve, hrana uscata) in functie de vârsta (junior sau adult), greutate si starea de sanatate (ex. pentru probleme urinare, dermatite, femele gestante, câini obezi etc.), mai putem da cainelui mancare gatita in casa.

CE ARE VOIE SA MANANCE:

carne de pasare, pipote, vita (fiarta, gratar), orez, legume si fructe (morcovi, telina, pastârnac, dovlecei, ardei, crude sau fierte; mere, brânza de vaci, cas, urda, telemea desarata; iaurt, 1 -2 galbenusuri de ou crud pe saptamana;

CE NU ARE VOIE SA MANANCE:

carne de porc; oase de pui, porc sau miel; prajeli (snitel, cârnaciori. carne prajita in ulei, omleta etc.); mezeluri (salam, sunca etc.); bránzeturi fermentate (de burduf, brânza topita, cascaval etc.); cartofi, varza, mazare, fasole uscata; pâine (mai ales proaspata, arpacas, paste fainoase in exces (unii deloc); dulciuri (prajituri, biscuiti, zahar, bomboane, ciocolata etc.); nuci, alune, seminte, fistic; banane, pepene galben dulce, in general fructe foarte dulci; conserve de uz uman;

ATENTIE LA:

- carnea tocata speciala pentru câini (pachetele contin tot felul de resturi indigeste- ciocuri, gheare etc) SAU la conserve. Unii caini nu le tolereaza, daca au probleme cu stomacul sau sunt mai sensibili.
- alimente alergogene unt, capsuni, mezeluri etc.;
- numärul meselor pe zi (pentru pui-o masa la doua-trei ore, iar mesele se raresc progresiv pâna la 1-2 mese / zi pentru un adult);
- La rasele de talie mare si foarte mare (dog. doberman, mastino etc), dupa masa cainele se lasa sa doarma sau sa se odihneasca. Dac agita, se joaca, alearga etc, este risc major de torsiune gastrica-urgenta !)
- APA de baut trebuie sa fie la discretie si mereu proaspata!;

ESTE INTERZIS CERSITUL INTRE MESE!! Daca vreti sa ii dati ceva din ce mancati voi, asteptati pana terminati de mancat si abia apoi ii dati si cainelui. In caz contrar, veti avea un caine cersetor, care va plange tot timpul sa manance impreuna cu voi!

CE MANANCA MOMO!

MOMO mananca trei mese pe zi, dimineata, la pranz si seara pana in ora 21.00.

MOMO a mancat pana la 4 luni mancarica uscata ( Hills Puppy Large Breed, singura care i-a placut, desi trebuia sa manance sortimentul pentru MEDIUM BREED!). In plus, i-am facut mancarica de casa, orez cu carne de pui sau de vita si multe legume, sau aceeasi combinatie facuta ciorbita, in care in loc de orez puneam taitei).

Dupa 4 luni, am renuntat la mancarea de casa, si am ramas cu crontanelele Hills, la care am adaugat, la masa de pranz, un sfert de conserva Hills Puppy cu pui ( singurul sortiment pentru cateluri, de altfel). Este o conserva foarte buna, nu ca multe dintre cele de pe piata. Nu are sos, mai multa carne si MOMO este innebunit dupa ea, desi costa mult, 9 lei conserva.

Cantitatea maxima de crontanele pe care o mananca MOMO este de cel mult 350 de grame de crontanele. Daca ii dau mai multa mancare, o lasa in bol. Este o caracteristica a rasei lor faptul ca nu sunt hrapareti si mananca doar cat au nevoie.

Acum, la aproape 6 luni, MOMO deja se indreapta spre 2 mese pe zi. Crontanelele urmeaza sa I le schimbam, pentru ca nu ii mai place atat de mult Hills, si incepe sa prefere Royal Canin. Pentru ca cei de la Royal Canin si-au rezolvat problemele de distributie, cred ca il vom trece pe Royal Canin. Maya de mica mananca numai Royal Canin si ii este foarte bine!.

Asteptam sugestii si sfaturi de la voi si povesti despre mancare!

Update: intre timp, Momo a ajuns la aproape 3 ani si si-a schimbat radical dieta. Mananca Artemis, a trecut prin Lupovet, Markus Muhle si Acana.