luni, martie 16, 2009

SEMNELE BATRANETII

Esti curios cum poti ajuta un caine sau o pisica batrana sa intoarca timpul? Unele semne de imbatranire pot anunta o problema ceva mai serioasa. Mergi la veterinar daca animalul tau de companie are:
-secretii anormale din nas sau ochi
-comportament anormal precum letargie extrema sau agresivitate
-vomita sau are diaree
-schimbari in respiratie
-slabire sau neputinta de a se misca Artrita degenerativa
-Semne Letargie, dificultate in a se ridica. Durerea severa iti poate face catelul sau pisica sedentara.
Animalul tau are nevoie de supraveghere si exercitii restrictive. Plimba-l cate putin, in jurul casei. Veterinarul ii poate recomanda medicamente anti-inflamatorii.
Catarcatca sau glaucom
La oameni, scaderea claritatii vederii se observa o data cu inaitarea in varsta. Observa daca are ochii tulburi, daca nu raspunde la jucarii sau la alti stimuli sau daca se loveste de mobila.
Cum sa ajuti: Lasa bolurile de mancare in acelasi loc pentru a stii unde sa vina si nu muta mobila.

Hipertiroidism
Semne Apetit scazut si scadere in greutate. Unele animale de companie se vor ingrasa, deoarece nivelul scazut de energie va duce la din ce in ce mai putine exercitii fizice.
Cum sa ajuti: Monitorizeaza alimentarea animalului de companie, avand grija sa manance de doua ori pe zi.

Probleme la rinichi, cistita, piatra la vezica
Semne Accidente frecvente, apetit scazut si scaderea in greutate.
Cum sa ajuti Scoate-ti cainele mai des afara, iar in cazul unei pisici lasa-i tavita cu nisip in acelasi loc, pentru a se duce repde la ea, daca are nevoie. Ai grija sa aiba tot timpul apa proaspata. Veterinarul ii va prescrie o dieta speciala pentru piatra de la vezica si un antibiotic pentru cistita.

Declinul sanatatii orale

Semne: O ingrijire inadecvata a cavitatii bucale poate duce la dezvoltarea multor bacterii, a tartrului si chiar si la caderea dintilor. Un semn ar fi sangerarea gingiilor dupa ce cainele tau s-a jucat cu o jucarie.
Cum sa ajuti :Curata-i dintii de doua ori pe an. Da-i mancare uscata, crocanta dar si oase din pet shopuri pentru a-l invata sa mestece incet si pentru a preveni depunerea tartrului.

Informeaza-te !!!

Documenteaza-te asupra problemelor genetice care iti pot afecta cainele sau pisica. De exemplu, inainte de a le cumpara sau adopta, pisicutele ar trebui testate de leucemie felina, dar si de probleme imunodeficitare.

Mentine-i o greutate constanta 0,5 kg sau un kg la un catel de talie mica este echivalentul a 9, 10 kg la om. Pentru un caine de talie medie ingrasarea intre 2 si 5 kg ridica deja probleme. Cainii sau pisicile supraponderale au riscul ridicat de dibet, boli de inima sau probleme ale incheieturilor.
ATENTIE: Testele anuale de sange, obligatorii!!!

Odata ce animalul tau de companie implineste varsta de 7 ani, ar trebui sa-i faci teste de sange pentru depistarea bolilor de rinichi, ficat dar si a cancerului.