marți, aprilie 15, 2008

PROFIL DE MO-MO IN PARCUL IZVOR







BABESIOZA (MUSCATURA DE CAPUSA)

Astazi vom vorbi despre Babesioza, adica despre pericolul ca animalutele noastre sa se imbolnaveasca in urma unei muscaturi de capusa. Cum vremea se schimba si vine caldura, pericolul acesta este din ce in ce mai prezent. Din pacate, este o boala groaznica si se vindeca foarte greu. Asa ca, hai sa ne vaccinam corect cateii, lunar, pentru a fi protejati. MO-MO este vaccinat lunar cu Frontlien Combo, iar de luna viitoare ii voi pune Advantix, care am inteles ca il protejeaza si impotriva unei boli care se transmite prin tantari, la fel de periculoasa. O sa caut pe internet si o sa va fac o descriere si a acestei boli.
BABESIOZA
Babesioza este o boala parazitara datorata infestarii globulelor rosii de catre babesoide. Denumirea bolii si a protozoarelor deriva din numele savantului roman Victor Babes. Infectia se transmite prin intepatura de capuse apartinand unor specii variate. Sub forma sa benigna, care se intalneste frecvent in SUA, babesioza se traduce prin febra, astenie, transpiratii si dureri musculare. In Europa, ea survine mai ales la subiectii care au suferit ablatia splinei; in acest caz este vorba de o forma grava care se manifesta printr-o anemie acuta, care apare brutal, si printr-o insuficienta renala severa.

TRANSMITERE

Babesioza se transmite prin muscatura capuselor deja contaminate cu sange de la animalele bolnave. Capusele nu sunt paraziti permanenti. Acestea, dupa prindere, muscatura si hranirea cu sange (perioada care poate dura pana la cateva zile) se desprind de pe animal pentru a se transforma in urmatoarea forma evolutiva. Acest comportament le confera posibilitatea ca pe parcursul vietii lor sa transmita boala mai multe animale.
Dupa muscatura babesiile intra in circulatia sanguina a animalului si apoi in celula rosie pe care ulterior o vor distruge.

MANIFESTARE SI SIMPTOME

Un animal bolnav poate sa manifeste sau nu unul sau mai multe din urmatoarele semne: voma, anemie, urina de culaore rosie, febra, lipsa poftei de mancare, diaree intermitenta, slabire, letargie. La examenele clinice si paraclinice se mai poate observa splenomegalia, insuficienta hepatica si / sau renala.
Dupa infestarea gazdei, parazitul distruge celulele rosii, aceasta determinand aparitia diferitelor semne clinice:
- anemia
- splenomegalie si hepatomegalie
- letargie
- icter
- mucoase palide
- la caini - febra (la pisici nu a fost intalnita)
- vasodilatatie, tahicardie
- urina hemoragica

DIAGNOSTICARE

Un simplu examen hematologic poate releva prezenta parazitului in interiorul celulelor rosii, element definitoriu pentru diagnostic. Medicul dumneavoastra veterinar ar trebui sa va recomande un examen hematologic cel putin o data pe an.

TRATAMENT

BABESIOZA se trateaza cu ajutorul unor derivati de imidocarb (substanta activa), a caror doza si frecventa de administrare trebuie stabilite de catre medicul veterinar. Totusi, inainte de a incepe tratamentul trebuie realizate teste biochimice sanguine si eventual o ecografie abdominala, pentru a evalua starea si functionalitatea diferitelor organe, pentru a stabili impactul pe care il va avea acest tratament asupra animalului.Tratamentul asociaza, in afara de indepartarea capusei, care ramane prinsa in piele mai multe zile, transfuzii sangvine, metode de epurare a sangelui prin rinichi artificial si antibiotice.

PREVENTIE

Principala masura pe care un proprietar o poate lua pentru prevenirea babesiozei este deparazitarea externa corecta, adica cu substante eficiente, in cantitatea recomandata de medicul veterinar si cu frecventa corespunzatoare fiecarui produs. Doar tinand capusele departe de animal vom putea preveni aceasta boala.