luni, iunie 23, 2008

CUM LUPTAM CU CANICULA!

A venit vara , si odata cu ea, si canicula. Iata cateva sfaturi si informatii despre cum sa ne luptam cu acest inamic al animalelor.

Tunsul, o solutie pe perioada verii!

O data cu venirea verii, canicula ne cuprinde pe toti. Dar prietenii nostri canini, si chiar pisicile, incep sa sufere din ce in ce mai tare. Blana atat de folositoare iarna, incepe sa devina o problema pe parcursul verii. De aceea se recomanda tunsoarea, mai ales la rasele de caini cu blana mare, sau cele originare din zone reci si muntoase. Ganditi-va ca un Saint-Bernard este mai degraba echipat pentru iernile lungi si reci ale Alpilor, decat pentru verile din ce in ce mai calduroase ale campiilor noastre.

La cumparaturi, de preferat fara caine!

Daca mergeti la cumparaturi, mai ales la orele amiezii, faceti o favoare catelului vostru si lasati-l acasa. Nu il legati in fata magazinului pentru doua minute. Cele doua minute, petrecute in soare, ii pot fi fatale.

In masina, pericol mare!

Nu calatoriti atunci cand este foarte cald. Este esential sa aveti un vas cu apa, nici calda dar nici prea rece, si mancare uscata. Calatoriti dimineata sau pe vreme mai racoroasa. Daca doriti sa-l luati in concediu verificati hotelul pentru ca exista restrictii pentru animale. Daca plecati in strainatate veti avea nevoie in general de acte, in functie de cerintele si legislatia tarii pe care doriti sa o vizitati. Intrebati agentia de voiaj care este necesarul de acte inainte de a va prezenta la vama si a fi intorsi din drum. Daca doriti totusi sa faceti cateva cumparaturi, mai ales cand sunteti plecati la drum lung, nu-l lasati nesupravegheat in masina. Majoritatea pacietilor adusi la cabinete cu afectiuni datorate caldurii sunt caini lasati in masina, atunci cand proprietarii isi fac cumparaturile in magazine.In unele tari paznicii de parcari obisnuiesc sa sune protectia animalelor pentru cainii lasati in masina, iar amenzile sunt usturatoare.

Atentie:

Nu lasati niciodata cainele singur in masina! Chiar daca e la umbra, chiar daca ii lasati geamul deschis de doua degete. Temperatura atinge un nivel insuportabil in masina, deoarece caldurii de afara i se adauga caldura degajata de respiratia animalului, mai ales in cazul in care animalul este speriat de trecatori si incepe sa se agite. Si aerul conditionat, lasat pornit ii poate face rau. Din nefericire cateva minute sunt suficiente pentru un atac cerebral cauzat de caldura si stres.


La plaja, doar in anumite conditii

Recomandabil e sa nu stea prea mult in soare si in special nu la orele amiezii. Chiar si cainii pot suferi de arsuri solare. Nu este exagerat sa-i protejati nasul si urechile cu crema pentru protectie solara. Alegeti o crema cu putini aditivi, preferabil o lotiune de protectie pentru bebelusi sau copii pana la 3 ani, intrucat aceastea nu contin alcool sau parfum. Trebuie sa ii amenajati un loc la umbra unde sa se poata adaposti cand simte nevoia si, foarte important, sa aiba la indemana un vas cu apa rece(nu foarte rece!). Daca doriti sa-l lasti sa se balaceasca in piscina, verificati apa sa nu fie fiarta din cauza soarelui. Si aici se aplica regula: nu-l lasati sa stea prea mult la soare!Daca este prea cald pentru dumneavoastra este prea cald si pentru el. Mai bine tineti-l in camera de hotel, cu dumneavoastra, pe timpul amiezii, unde aerul conditionat face temperatura suportabila. Atentie insa sa nu stea chiar sub aparatul de aer conditionat.

La iarba verde

Pe malul unui rau, la umbra, pare un loc bun de joaca. Nu-l lasati insa sa se extenueze. Caldura si oboseala, impreuna ii pot face, de asemenea, foarte mult rau.

In aglomeratie

Zgomotul si caldura si agitatia din jur sunt o combinatie foarte nefericita. Oricat de distractive ar fi balciurile si concertele pentru dumneavoastra, pentru caini nu sunt decat o sursa de stres. Chiar daca este un caine bland, e bine de stiut ca muscaturile de caine sunt mult mai frecvente pe timpul verii. Asa ca, daca va aflati intr-un loc aglomerat e bine sa-i pune-ti botnita pentru a evita diversele neplaceri si reclamatii.

Cum reactionati în caz de pericol!

- Daca va gasiti animalul agitat, respirand greu, extenuat si dezorientat, este un semnal de alarma. Duceti-l la racoare. Daca este necesar sa-l racoriti udati-l treptat cu apa rece incepand cu extremitatile.




Dar atentie! Nu dintr-o data si sub nici o forma cu apa foarte rece. Socul poate fi prea puternic. Puteti sa-l infasurati, de exemplu, intr-un prasop ud.




-Se recomanda de asemenea sa i se dea sa linga cuburi de gheata, deoarece asa va ingurgita mai putina apa si aceasta va ajunge in gat deja incalzita. Apa rece ii poate face mai rau la stomac decat deshidratarea.
- Daca il gasiti inconstient, mai intai scadeti-i temperatura corpului udandu-l treptat cu apa si apoi incercati sa ajungeti la cel mai apropiat cabinet veterinar cat mai repede cu putinta. Totul e o chestine de cateva minute.
- Daca daca animalul dumneavoastra a trecut printr-o stare de rau datorata caldurii este bine sa consultati un doctor veterinar. Efectelor pe termen scurt agitatie, respiratie greoaie, stare de confuzie, li se adauga si consecinte pe termen lung ce pot fi foarte periculoase. In urma unei insolatii celulele creierului pot fi ireparabil afectate, ceea ce afecteaza capacitatile motorii.

Concluzie: Oriunde mergeti sa aveti la dumneavoastra un vas pentru apa! Foarte recomandat ar fi un control veterinar la inceput de vara sau inainte de a pleca in concediu pentru a verifica daca animalul nu sufera de vreo afectiune care se poate agrava din cauza caldurii sau stresului.



Primul ajutor in caz de hipertermie



Primul semn care poate indica aparitia hipertermiei este o temperatura corporala cu valori alarmante (peste 105-110 grade F).


Pe langa asta, animalul mai poate manifesta: respiratie greoaie, gafait, ochi inrositi, stare de oboseala, pierderea cunostintei.


Mai intai de toate, cainele trebuie luat de sub actiunea razelor de soare si dus intr-o camera racoroasa.


Sunt indicate si imbaierile in apa rece sau cu prosoape umede.


In nici un caz, apa folosita nu trebuie sa fie foarte rece si nici utilizarea cuburilor de gheata nu este indicata. Acestea vor determina ingustarea vaselor de sange si, in consecinta, vor impiedica atenuarea temperaturii corporale.


Hipertermia este un caz de urgenta, asadar animalul trebuie examinat cat mai repede de catre medicul veterinar.




Material preluat de pe http://www.animale.ro/ si http://www.eva.ro/