marți, aprilie 15, 2008

BABESIOZA (MUSCATURA DE CAPUSA)

Astazi vom vorbi despre Babesioza, adica despre pericolul ca animalutele noastre sa se imbolnaveasca in urma unei muscaturi de capusa. Cum vremea se schimba si vine caldura, pericolul acesta este din ce in ce mai prezent. Din pacate, este o boala groaznica si se vindeca foarte greu. Asa ca, hai sa ne vaccinam corect cateii, lunar, pentru a fi protejati. MO-MO este vaccinat lunar cu Frontlien Combo, iar de luna viitoare ii voi pune Advantix, care am inteles ca il protejeaza si impotriva unei boli care se transmite prin tantari, la fel de periculoasa. O sa caut pe internet si o sa va fac o descriere si a acestei boli.
BABESIOZA
Babesioza este o boala parazitara datorata infestarii globulelor rosii de catre babesoide. Denumirea bolii si a protozoarelor deriva din numele savantului roman Victor Babes. Infectia se transmite prin intepatura de capuse apartinand unor specii variate. Sub forma sa benigna, care se intalneste frecvent in SUA, babesioza se traduce prin febra, astenie, transpiratii si dureri musculare. In Europa, ea survine mai ales la subiectii care au suferit ablatia splinei; in acest caz este vorba de o forma grava care se manifesta printr-o anemie acuta, care apare brutal, si printr-o insuficienta renala severa.

TRANSMITERE

Babesioza se transmite prin muscatura capuselor deja contaminate cu sange de la animalele bolnave. Capusele nu sunt paraziti permanenti. Acestea, dupa prindere, muscatura si hranirea cu sange (perioada care poate dura pana la cateva zile) se desprind de pe animal pentru a se transforma in urmatoarea forma evolutiva. Acest comportament le confera posibilitatea ca pe parcursul vietii lor sa transmita boala mai multe animale.
Dupa muscatura babesiile intra in circulatia sanguina a animalului si apoi in celula rosie pe care ulterior o vor distruge.

MANIFESTARE SI SIMPTOME

Un animal bolnav poate sa manifeste sau nu unul sau mai multe din urmatoarele semne: voma, anemie, urina de culaore rosie, febra, lipsa poftei de mancare, diaree intermitenta, slabire, letargie. La examenele clinice si paraclinice se mai poate observa splenomegalia, insuficienta hepatica si / sau renala.
Dupa infestarea gazdei, parazitul distruge celulele rosii, aceasta determinand aparitia diferitelor semne clinice:
- anemia
- splenomegalie si hepatomegalie
- letargie
- icter
- mucoase palide
- la caini - febra (la pisici nu a fost intalnita)
- vasodilatatie, tahicardie
- urina hemoragica

DIAGNOSTICARE

Un simplu examen hematologic poate releva prezenta parazitului in interiorul celulelor rosii, element definitoriu pentru diagnostic. Medicul dumneavoastra veterinar ar trebui sa va recomande un examen hematologic cel putin o data pe an.

TRATAMENT

BABESIOZA se trateaza cu ajutorul unor derivati de imidocarb (substanta activa), a caror doza si frecventa de administrare trebuie stabilite de catre medicul veterinar. Totusi, inainte de a incepe tratamentul trebuie realizate teste biochimice sanguine si eventual o ecografie abdominala, pentru a evalua starea si functionalitatea diferitelor organe, pentru a stabili impactul pe care il va avea acest tratament asupra animalului.Tratamentul asociaza, in afara de indepartarea capusei, care ramane prinsa in piele mai multe zile, transfuzii sangvine, metode de epurare a sangelui prin rinichi artificial si antibiotice.

PREVENTIE

Principala masura pe care un proprietar o poate lua pentru prevenirea babesiozei este deparazitarea externa corecta, adica cu substante eficiente, in cantitatea recomandata de medicul veterinar si cu frecventa corespunzatoare fiecarui produs. Doar tinand capusele departe de animal vom putea preveni aceasta boala.

27 de comentarii:

Anonim spunea...

boala de la muscaturile de tzantzari se cheama dirofilarie :)

MAYA si MOMO spunea...

multumim! pregatim materialul pentru maine!!!:))))

Anonim spunea...

Prevenirea bolii "viermi la inima"

Ce este aceasta boala?

Aceasta boala cauzata de parazitul Dirofilaria immitis este o problema de sanatate devstatoare si importanta la caini (precum si la pisici si nevastuici). Purtat de tantari, acest parazit este raspandit in mod deosebit in estul si sud-estul vai raului Mississippi si pe coastele de vest a Statelor Unite. Din cauza ca viermii adulti traiesc in interiorul inimii si in arterele pulmonare (arterele care duc de la inima la plamani), cainii afectati pot avea probleme serioase care duc la cedarea inimii si chiar la moarte. Din fericire aceasta infestare poate fi prevenita de mai multe produse concepute sa ucida acest parazit inainte ca acesta sa actioneze.

Care este ciclul vietii parazitului Dirofilaria immitis?

Tantarii sunt principalii purtatori ai acestui parazit. Cand un tantar soarbe sangele unui caine infectat, acesta ia imediat parazitul impreuna cu sangele. Apoi parazitul ajunge la urmatorea faza al ciclului lui de viata pe o perioada de doua saptamani, timp in care tantarul poate musca alti caini. Apoi parazitului ii ia 7 luni pana sa ajunga la inima si palmanii cainelui, unde viermii maturi pot atinge o lungime de 30 cm. Adultii produc proprii viermi, care apoi circula in sange, pregatiti pentru a fi subti de alti tantari si purtati la alte gazde.

Cum imi dau seama daca cainele meu a fost infestat?

Diagnosticul infestarii cu acest parazit este dat dupa testarea sangelui de larve. Acest test al sangelui nu poate detecta adultii. Este posibil sa fie nevoie de verificare cu raze X sau alte procedee care determina prezenta adultilor, si sunt indicate cand cainii prezinta semne ale infectiei. Prin parasirea arterelor pulmonare, viermii adulti pot provoca probleme cum ar fi tusea, respiratia grea, oboseala si alte probleme legate de respiratie. Boala cronica duce la schimbari in musculatura inimii si eventual poate provoca cedarea ei. Cainii care sunt purtatori de adulti, dar nu pot fi detectati (de exemplu, daca adultii nu s-au reprodus inca sau cainelui i s-au dat ceva medicamente impotriva parazitului) pot fi identificati printr-un test antigen ELISA.

Se poate ca aceasta boala sa fie tratata odata ce cainele a fost infectat?

Viermii adulti pot fi ucisi cu succes la orice caine sanatos, dar din cauza pericolului potential cand viermii morti calatoresc din arterele pulmonare catre plamani, cainii tratati trebuiesc supravegheati indeaproape, sau in unele cazuri spitalizati. Melarsomina si arsenamida, amandoua inrudite cu arsenicul, sunt doua medicamente folosite in mod curent pentru tratarea infectiei cu viermi. Cainii afectati sunt supravegheati indeaproape, si cel mai important trebuiesc tinuti sa fie linistiti. Alergatul este redus cu grija pentru a preveni efectele unei raniri in saptamanile in care urmeaza tratamentul. Dupa ce viermii adulti au fost ucisi, un alt medicament este administrat pentru a ucide larvele pe care le-au produs.

Prevenirea e cea mai buna medicina

Cateva medicamente sunt disponibile pentru prevenirea aceste boli. Medicamentele preventive sunt concepute sa fie date ori zilnic, ori lunar. Din cauza riscului unei reactii fatale la cainii cu aceasta boala, toti cainii peste varsta de 6 luni trebuiesc testati pentru a se vedea daca au viermi in sange inainte de a li se da medicamentele preventive, si acestea se da doar daca testul negativ, adica ca nu au viermi in sange. Diferitele zone geografice si climatice vor dicta programul specific pentru cainele tau in tratarea bolii. In unele zone, aceste medicamente sunt administrate timp de un an, iar in altele doar in sezonul scurt al tantarilor. Veterinarul tau iti poate da cel mai bun si actual sfat cu privire la programul de testare si dozare pentru zonele in care traiesti.

Anonim spunea...

buna...vreau sa fac si eu o completare, zic eu importanta, la babesioza: urina nu este de culoare rosie ci maro sau ca zatul de cafea in functie de gravitate (nu contine hematii ci hemoglobina rezultata in urma spargerii hematiilor, de acolo culoarea maro)
iar a doua completare: boala produsa de viermi se numeste dirofilarioza, dirofilarie este denumirea viermelui ;)

borotaovidiu spunea...

cainele meu un spaniel auriu (Ronnie)sufera de babesioza.Am gasit capusa abia la o saptamana dupa mica aventura din parc.Am fost cu el la vet dar nu a zis nimic concret.Ce se va intampla cu el??? Va rog ajutati-ma.

Anonim spunea...

cainele meu de-abea a scapat de babesioza datorita medicului.cebinetul se afla pe sos.giurgiului,nr. 127:'bios2000"nr tel.021.451.04.43,nu mai pierdeti timpul,animalul moare foarte repede daca nu i se administreaza antidotul,bafta

Anonim spunea...

babesioza e o boala grava si animalul poate muri chiar si dupa administrarea de berenil sau imizol. Odata instalata insuficienta renala ( cu cresteri semnificative ale concentratilor de uree si creatinina sangvine) e din ce in ce mai greu de suportat tratamentul cu substantele amintite anterior ( toxicitatea lor e crescuta oricum).
Cu cat mai repede depistam babesioza dupa semnele primare cu atat mai bine. vi se pare ca animalul e mai obosit, mananca mai putin decat de obicei, ati gasit o capusa .... un examen hematologic e esential. Nu va zgarciti facand doar un frotiu. Faceti examenul complet care sa va dea toate datele legate de numarul celuleor ( hematii si trombocite in principal in cazul babesiozei). Gradul de anemie al animalului va poate indica multe in tratamentul viitor ( de ex daca e eblogatorie o transfuzie)

In cazul Filariozei.... e si mai rau. babesioza e floare la ureche fata de dirofilarioza. de obicei daca veterinarul nu suspecteaza si nu cere expres un examen pe picatura proaspata pentru identificarea microfilariilor acest parazit trece neobservat . Foarte rar il vezi pe frotiu colorat si picatura proaspata nu se examineaza obisnuit. Deci... asigurati-va cand se recolteaza singe ca pe trimiterea catre laborator este specificat tot ce trebuie.

Anonim spunea...

Caniche-ul meu are babesioza. i-a fost foarte rau..initial am crezut ca e o problema de la rinichi si l-am tratat in oras, dar pentru ca s-a agravat f rau am fost cu el la un cabinet din bucuresti si au descoperit ca are babesioza. sper sa nu fie prea tarziu...nivelul ureei era de 8 la primul set de analiza. acum urmeaza tratament de 2 zile dar nu ii este bine. abia se tine pe picioare. pipi nu a putut sa faca, doar cu sonda, iar ieri a facut si dializa.

CRISTINA IVAN spunea...

CAINELE MEU TOCMAI CE A MURIT IERI(25 O6.2009)...DE BABESIOZA! SUNT DISPERATA! IDDEA ESTE CA AM FOST INDUSI IN EROARE DEOARECE LA EXAMENUL ECOGRAFIC,APAREA O DISFUNCTIE A FICATULUI...DUPA 2 ZILE,A RINICHILOR...CA MAI APOI,ABIA IN A 9 A ZI DE LA INFESTARE,O DOCTORA A VENIT CU IDEEA DE A-I FACE O ANALIZA PT BABESIA...A MAI TRAIT 3 SAPTAMANI IN CARE NU MAI AVEA LOC IN VENE PT PERFUZII SI ALTE INJECTII INTRAVENOASE! CU TOTII IL PLANGEM PE NIKI...IUBITUL MEU BRAC GERMAN!!! VA ROG,CONTROLATI-VA CATEII ORI DE CATE ORI IESITI AFARA CU EI...IAR DACA LA O PRIMA ANALIZA DE SANGE APARE O ANEMIE PUTERNICA...CERETI DVS TESTUL DE BABESIOZA...NU ASTEPTATI SA LE VINA MEDICILOR IDEEA...UNORA NU LE VINE DIN PRIMA...ASA AM PATIT NOI CU DRAGUL NOSTRU DE NIKI!!! IN MEMORIA LUI,M AM GANDIT SA PUN ACEST COMENTARIU...SI SA IL PLANG IN CONTINUARE!!!

Maya spunea...

am o catelusa,rottweiler de 11 luni diagnosticata cu babesioza acum o luna,iar medicul mi-a spus k am ajuns bine cu ea, k nu este f agravata boala si i-a facut 2 antidoturi la diferenta de 10 zile,tratament aksa,teste impotriva jigadiei care au iesit negative si o groaza de injectii si mi-a spus k o sa scape,dar ultima oara cand am fost cu ea nu se simtea deloc bine,iar medicul mi-a zis k arata f rau si e posibil sa o pierdem. Nu stiu ce sa mai fac,nu am tinut cont de banii pe care i-am dat numai sa se faca bn,dar degeaba,am cheltuit de 3 ori mai mult decat castigam si nu mai avem de unde sa scoatem atatia bani pt a merge in continuare cu ea. Este f iubita si f cuminte pt rasa ei si nu imi pot imagina golul pe care l-ar lasa.

anca spunea...

EXISTA SI TRATAMENT NEAGRESIV PENTRU BABESIOZA. ESTE VORBA DE TRATAMENTUL CU CLINDAMICINA. IMIZOLUL SI BERENILUL NU SE ADUC OFICIAL LA NOI IN TARA. TOTUL PROVINE DE PE PIATA NEAGRA CARE NU RESPECTA REGULILE DE TRANSPORT. ACEST LUCRU POATE AFECTA MEDICAMENTUL. CHIAR SI ASA ACESTE MEDICAMENTE SUNT FOARTE TOXICE.

Anca spunea...

In tratamentul cu Clindamicina, primele 2 zile nu se vede nici o ameliorare. In a treia zi, de cele mai multe ori, starea se imbunatateste (animalul incepe sa manance), iar pe frotiu numarul de celule afectate este vizibil diminuat. In analiza hematologica (compozitia sangelui) valorile continua sa scada pentru ca o data cu moartea parazitului, moare si celula rosie afectata. Acele celule nu pot fi reutilizate de organism, de aceea ele sunt eliminate. Daca frotiul este aproximativ "curat" inseamna ca antibioticul a stapanit infectia, de asemeni celulele albe (leucocitele) trebuie sa creasca, semn ca organismul incearca sa-si recapete controlul asupra imunitatii. Tratamentul dureaza aproximativ 3 saptamani. Clindamicina este un antibiotic care se elimina prin bila si nu afecteaza in nici un fel rinichii.
In tratamentul cu Imizol este foarte afectat ficatul si moartea apare de multe ori datorita medicamentului. Berenilul omoara animalul in a treia zi de la administrare, sau in cazul cainilor batrani, apare moartea subita la 2-3 luni de la administrare, desi aparent a scapat de babesioza.
Tratamentul cu Clindamicina poate fi folosit si la pisici fara reactii adverse.

Acest tip de tratament (cu clindamicina) este utilizat intr-un cabinet veterinar din spatele Pietei 1 mai, telefon 021/2234024.

Anca spunea...

Tratamentul cu antibioticul denumit Clindamicina este utilizat in cazuri de babesioza la oameni si este dat ca varianta de tratament in Manualul "Small animal internal medicine", fourth edition, de Richard W. Nelson si C. Guillermo Couto, profeori in Departamentul de Medicina si Epidemiologie in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, la Universitatea din Davis, California, la pagina 1360. Tot acolo se specifica faptul ca Imizolul nu are eficienta in Babesia gibsoni.
Babesioza poate fi data de tipuri diferite de paraziti din specia Babesia spp. Ei au dimensiuni diferite. Babesia gibsoni intra in categoria celor mici.
Nici un cabinet nu stabileste tipul de parazit din cadrul speciei, dar sunt multe reveniri ale bolii dupa tratamentul cu Imizol.
Parerea mea este ca imunitatea care ar trebui sa apara dupa trecerea prin boala nu se realizeaza in cazul utilizarii tratamentelor agresive.
Animalele tratate cu Clindamicina nu au avut reveniri.
In situatia in care sangele animalului bolnav este prea compromis si analiza hematologica indica un numar mai mic de 2 millioane de hematii, este cazul trasfuziei sangvine. Unui animal adult este bine sa i se ofere sangele unui animal tanar (mai mic de 1 an), dar dupa testul de compatibilitate, pe cand unui animal tanar i se poate da sange si de la unul mai mare de 1 an. Aceasta deoarece sangele unui animal tanar nu are grupa sangvina inca definitivata. Daca transfuzia este reusita, animalul incepe sa manance la cel mult 2 ore de la incheierea manoperei.

Anca spunea...

In ultimele zile am tot citit articolele despre babesioza pe internet si ma uimeste urmatorul lucru: accentul care se pune pe momentul in care este administrat antidotul. Sigur ca e important sa se ajunga la medic inainte ca sangele animalului sa fie "apa chioara", dar daca acel organism are nesansa sa reactioneze negativ la antidot NU CONTEAZA MOMENTUL ADMINISTRARII!!! Moartea animalului datorata antidotului, nu are legatura cu faptul ca administrarea a fost facuta prea devreme, sau prea tarziu. Berenilul si Imizolul sunt medicamente produse si utilizate intre anii 1960-1970. Nu pot sa cred ca medicina veterinara nu a evoluat de atunci pana acum. In acea perioada s-au facut studii care au demostrat ca apar efecte secundare grave ca de exemplu: Berenilul produce leziuni la nivelul creierului care duc la paralizie spastica, rotirea capului pe spate si miscarea involuntara a ochilor in orbite. De asemenea la 24-72 ore de la administrare apar hemoragii intramusculare difuze, voma si moarte.
S-a raportat hepatotoxicitate la doza minima terapeutica indicata. Majoritatea animalelor pe care s-a studiat medicamentul prezentau leziuni cerebeloase si hemoragii masive.
Imizolul este hepatotoxic, iar in babesioza ficatul este oricum suprasolicitat.
Si unul si altul pot bloca definitiv rinichii.
Acestea sunt efectele adverse ale acestor medicamente. Nu vad legatura cu momentul administrarii lor.
Insa, este adevarat ca daca animalul reactioneaza pozitiv efectul este spectaculos, iar stapanul fericit. De cele mai multe ori stapanul nu stie ca are de ales si ce rescuri exista.

www.grafician.net spunea...

Luni "catelusa" (11 ani) a fost cam indispua. Marti dimineata a facut cu sange, am plecat la clinica facultatii Spiru Haret unde un domn "dr" mai slabut a pus o diagnoza de cistita sau nisip, am revenit miercuri dimineata unde un alt dr a pus diagnoza de babesioza (corecta), mai departe perfuzii si ce a considerat dansul (mai bine zis mentenanta). Miercuri seara perfuzii, joi dimineata perfuzii le-am facut si pe cele de seara, catelusa se simtea tot mai prost iar valorile la analize nu aratau deloc mai bine. Deci de marti dimineata si pana joi seara am pierdut timpul, asteptam niste valori mai bune care evident nu aveau cum sa vina de la sine. Am citit pe net de tratamentul cu clindamicina, l-am intrebat pe dr ce este de fapt, am primit un raspuns ca ar fi de fapt un antibiotic secundar si ca nu e antidotul propriu zis. Vineri dimineata urma sa ii faca prima doza de imizol care este de fapt o otrava, catelusa era deja pe moarte, valorile nu mergeau deloc in directia dorita iar imizolul ar fi terminat-o definitiv asa ca ne-am decis sa schimbam abordarea, am mers la clinica veterinara joi seara din spatele Pietei 1 mai (021/2234024) despre care citisem ca face acest tratament neagresiv cu clindamicina care nu are nicio treaba cu rinichii care ar fi fost in pericol cu acele otravuri.
Am simtit imediat diferenta de clasa intre cei de la facultate care lucreaza cu cainii pe banda rulanta si cei de aici care ne-au oferit un tratament de VIP (uree, creatinina, ecograf, celulele rosii, etc). Catelusa avea deja edem de la perfuziile subcutanate ale celor de la facultate, era ca un burete de atatea lichide neabsorbite, rinichii deja erau blocati, nu mai produceau nimic. Banuim ca la facultate i s-a facut prima doza de imizol si de fapt timp de acele 2 zile noi asteptam o reactie pozitiva, mai bine zis daca e sa moara nu a fost vina lor ci a bolii. Tot respectul pentru clinica din spatele Pietei 1 mai, catelusa a stat acolo de dimineata si pana seara monitorizata din ora in ora in adevaratul sens al cuvantului.
A primit tratamente naturiste, tratamente cu laser de stimulare a rinichilor, ecografe, perfuzii (in vena!!!), transfuzii de sange de la un catel donator din curtea lor, dializa peritoniala, analize complete de sange. Pana la urma a scapat de babesie, incepusera si rinichii sa scoata ceva dar aproximativ 10 zile mai tarziu a murit de stop cardiac, a fost prea slabita dupa toate cele iar rinichii nu au reusit sa isi faca treaba in timp util.
Numele meu este marius manea iar catelusa a fost a prieteni mele Elena si tin sa le multumesc celor de la universitate pentru tehnica lor care a lipsit cu desavarsire si poate si pentru doza de imizol neplatita.

anca spunea...

APARE VACCINUL NOBIVAC PIRO impotriva babesiei . Il produce Intervetul dupa ce a identificat parazitul de la cainii bolnavi din tara : B. vogeli,si B. canis . Astazi la simpozionul de prezentare ,am aflat lucruri foarte interesante: Imizolul( produs tot de ei ) NU SE RECOMANDA LA PUI SUB 4 LUNI , SI NICI LA CAINI MAI MARI DE 10 ANI . (daca medicamentul ar fi fost adus legal acest "amanunt" ar fi fost cunoscut si poate luat in seama ) . Acest indiciu ar fi fortat incapatanatii sa caute si alte alternative de tratament( ma refer la doctori) si poate ar fi salvat vieti . Despre vaccin va povestesc maine.

Anca spunea...

Vaccinul Piro este produs dupa ce s-au identificat speciile de babesii de la noi din tara. Asta e corect si bine. (B.canis si B. vogeli) Dar , surpriza , nu are treaba cu parazitul . Cainele vaccinat face o forma mai usoara a bolii , sansele de supravietuire cresc simtitor , dar FROTIUL E POZITIV SI 3LUNI DUPA BOALA . Adica dupa mintea mea ,cainele poate deveni o bomba biologica . El nu moare dar poate oricand in aceste luni in care exista parazitul in sangele lui sa transmita boala altuia. Vaccinul se administreaza odata la 6 luni si are un cost piperat . Deci firma producatoare isi va asigura clienti dependenti de vaccinul lor ,fara a indeparta boala . Halal stategie de piata ! Asa se fac marile afaceri .

Monique spunea...

catelul meu a fost depistat aseara de babesioza, de aproximativ 4-5 zile era apatica, nu mai venea sa se joace cu noi,nu mai cerea afara, dar nu a avut nimic altceva, a mancat normal, a urinat normal, este slabita totusi, o luam in brate si o ducem afara,ieri i-am administrat antidotul, azi si maine merg cu ea la tratament, dar sunt foarte speriata nu stiu ce trebuie sa ii mai fac sa se poata vindeca, ea are 4 ani jumatate, e inca tanara, credeti ca are sanse sa se vindece?

Anca spunea...

Iti doresc din tot sufletul sa fie bine. Care sunt analizele ei? (Creatinina, Uree, GOT, GPT, Hemoglobina si nr hematii). De regula dupa administrarea imizolului un semn de bine (de reactie pozitiva) ar fi daca animalutul s-ar duce imediat dupa ce ai venit de la doctor, la castron, sa manance. Un alt semn bun este sa continue sa urineze.
Astept sa ne dai vesti bune.

Unknown spunea...

PT.ANCA...am o catelusa de 14 ani diagnosticata acum 3 zile ,cu boala BOLERIOZA [e aceasi cu BABESIOZA ???]..med.veterinar i-a facut un antidot[??]si alte doua injectii plus ca am primit pt. acasa ca tratament ENROXIL FLAVOUR si ESSENTIALE FORTE..problema este ca dupa doua zile in care catelusa i-si revenise [a mancat singura, era vioaie,s-a jucat cu mine ]astazi de dimineata s-a simtit din nou rau....nu stiu ce sa cred : sa fi revenit boala sau sunt rectii adverse in urma medicamentelor....te rog mult da-mi un sfat !!!!

Victoria spunea...

Eu am un rotweiller, are 8 luni si astazi a fost dignosticat cu Babesioza... Am fost plecata in Germania 2 sapt si cand am venit acasa l.am gasit suparat si parea sa nu fie totul in regula cu el... Am crezut ca e obosit la inceput.. A doua zi am vazut ca se agraveaza starea lui..Am luat decizia de a merge la medic.. era la un pas de moarte.. cateva ore.. maxim o zi.. din cauza capuselor.. Chiar daca gasiti capuse pe catel/pisica.. nu le indepartati.. MERGETI LA MEDIC URGENT!! Nu asteptati sa fie prea tarziu sa va pierdeti un prieten !!!!

just me spunea...

ce sanse mai are un catel infectat daca ia tratament totusi...adica prima doza de vaccin i s-a facut. plus tratament pt ficat, antibiotic pastile si o pudra pt anemie...dar el mananca tot mai putin

just me spunea...

of...ce serioasa e treaba...am si eu un baiat de 11 luni care pare sa se simta tot mai rau desi i-au dat prima doza de antidot si antibiotic pastile si o pudra contra anemiei, dar el nu prea mai mananca...sunt tare trista si ma intreb ce sanse are???

Anonim spunea...

depinde cat de repede a fost tratat, catelusa mea a scapat...se fac 2 ani de cand a avut babesioza, iar la un an dupa tratament si insanatosire a facut si puisori...e foarte bine acum, mult succes, sper sa fie bine

Anonim spunea...

Cainele meu este anemic , si are in urina sange un pic , intradevar a fost pe ciclu dar am scos o capusa in blana :( pe zi ce trece e tot mai rau sta toata ziua jos :(((

Anonim spunea...

Am un Yorkshire Terrier Toy, de 5 luni, astazi a fost depistata cu Babesioza! In urma cu 6 zile, am observat la ea, o stare de anxietate, de singuratate, statea retrasa, nu se mai juca! am mers cu ea de urgenta la doctor, primul diagnostic fiind usor evaziv...starile ei fiind puse pe seama caldurii! a doua zi, catelul a avut aceeasi stare generala proasta, am mers cu ea la al doilea doctor, PROFESOR DOCTOR, care pana astazi mi-a tratat-o de rosu in gat! :/ in urma analizelor amanuntite facute la alt doctor...am descoperit ca are aceasta boala! astazi am inceput tratamentul, o tratez acasa cu Roxaxan, jumatate de pastila la 12 ore, stiu ca doctorul i-a administrat ceva tratament, printre care si algocalmin pt scaderea febrei! Catelusa cum a ajuns acasa, a mancat, ii dau si carnita de vaca, sa isi ia hemoglobina din ea! Ce parere aveti? vreau un sfat! medicul mi s-a parut optimist, mi-a spus sa nu "" o jelesc ", e inca vie si se trateaza! rog sa ma ajutati! multumesc

Intruder spunea...

Mare atentie si la muscatura de nevastuica...
Micutul nostru, Kukky, o superbitate de catel, cu stea alba in frunte, varful coditei tot alb, cu pieptul alb, guler alb pe un fond maro si cafea cu lapte, suplu si plin de viata, s-a stins in mai putin de o luna...Dupa 5 mai, anul acesta, a inceput sa aibe simptome gen epilepsie atunci cind ne vedea...Era o imensa bucurie pt el, deoarece il tinem la tara,( fiindca el va fi mereu acolo pt noi) la Costinesti, undeva la marginea satului, intr-o curte inchisa dar de la gardul careia incepe campul...sunt si serpi de 2 m si arici, dar acestia nu cred ca se dau la catei...Kukky era un curios, un jucaus si probabil sa fi avut o intilnire cu nevastuica. Muscatura acesteia e otravitoare...N-am stiut ce sa-i facem, ulterior ne-am dumirit. Epilepsie nu putea face din senin si nici otravit nu a fost, ci muscatura veninoasa i-a atacat ficatul care a inceput sa elimine amoniac si sa-i atace creierul...Bucuria ce o simtea cind ne vedea il dobora efectiv la pamint si tremura ca un epileptic...A slabit, i-a scazut dramatic pofta de mincare si ieri, 17.06 2014 l-am gasit cazut sub salcia de la poarta unde-i placea sa stea de obicei...Un sufletel nevinovat care a plecat prea devreme la ceruri...

Poate nu e locul potrivit pt acest comentariu, dar am considerat ca trebuie sa afle TOTI ca la cel mai mic simptom anormal e necesar sa ne controlam cu constiinciozitate animalutele daca vrem sa ne bucuram de ele.