joi, iunie 07, 2012

ALIMENTATIA CORECTA PENTRU CAINII CHOW CHOW

Una dintre teoriile sustinute in prezent de multi crescatori de Chow Chow arata ca aceasta rasa era crescuta in tarile de origine pentru paza, atac sau vanatoare, dar ca, la nevoie, cateii erau chiar mancati de chinezi, in perioadele frecvente de foamete. Si, cu timpul, Chow Chow s-a transformat int-un fel de mancare al locuitorilor din acele zone ciudate.

De altfel, cuvantul "chow" inseamna, in dialectul mandarin, "mancare", "fel de mancare", ceea ce spune ceva despre numele dat rasei "Chow Chow".

Cu multe sute sau chiar mii de ani in urma, prin stepele Mongoliei, prin zapezile Siberiei sau prin muntii Chinei, cainii aproape ca nici nu erau hraniti cu carne. Cainii mancau in mare parte cereale si legume, oasele ramase de la masa oamenilor, la care se adauga uneori (probabil rar) ceva carne de peste si unele animale mici pe care reusea sa le vaneze el singur.

Un “indicator” care arata dezvoltarea Chow Chow-ului ca fiind un caine omnivor (vegetarian in mare parte, dar si uneori carnivor) este structura dintilor fata de rasele de caini strict carnivore. Dintii Chow Chow-ilor sunt mai plati decat incisivii raselor carnivore.

Asemenea ursilor, care sunt omnivori, Chow Chow se nasc cu 44 de dinti, spre deosebire de caini, care au 42 de dinti. Inainte de a ajunge la maturitate, Chow Chow isi pierde, insa, cei doi dinti “de urs”.

Mancarea cu un procent redus de proteine este, de obicei, cea mai buna alegere pentru Chow Chow.

O mancare buna ar trebui sa contina orez si miel, orez si pui, legume si pui, legume si peste. In tarile de provenienta din Rasarit, Chow Chow era o rasa de caini care era hranita in principal cu orezul ramas de la masa oamenilor.

Noi, de principiu, preferam hrana uscata (e mai usor pentru noi), cu miel sau pui, dar fara multi aditivi alimentari, pe cat posibil.

Unii spun ca porumbul este o mancare destul de nepotrivita pentru unii Chow Chow. Se zice porumbul nu este o mancare cu care acesti caini sa fi fost hraniti mii de ani, la fel ca orezul, astfel ca, teoretic, Chow Chow nu este adaptat la mancarea cu porumb. Cred ca este o simpla exagerare teoretica, fara legatura cu realitatea. Rasele de caini s-au transformat si s-au adaptat foarte bine la necesitatile alimentare ale oamenilor, deci si porumbul e ok, in combinatie cu carnea.

Mai degraba problema e ce fel de carne se utilizeaza: daca sunt numai pene, gheare, oase si grasime, normal ca unii caini (cum e si Momo) fac dermatite si indigestii. Daca e o carne de calitate buna, lucrurile sunt in regula.

Unii mai spun ca multi Chow Chow au nevoie de mancare “high fat”, adica o hrana care sa contina si grasimi, o mare parte a vietii lor – asta pentru a compensa poate procentul redus de proteine. Si asta este o exagerare: cunoastem caini chow chow care toata viata au mancat exclusiv pilaf de orez cu legume, cu foarte putina grasime, si au trait peste 10-12 ani.

Evident, nu toti cainii au aceleasi necesitati alimentare. Trebuie precizat ca exista, insa, crescatori de Chow Chow care isi hranesc animalele numai cu carne cruda (asa-zisa dieta BARF), iar cainii lor traiesc mult si bine.

Noi am tot schimbat mancarea cainelui, de-a lungul timpului, intrucat se plictisea de ea, isi dorea altceva, sau chiar unele nu ii faceau bine.

ALIMENTATIA LUI MOMO

Hills Puppy Large Breed
MOMO, de exemplu, a mancat Hills Puppy Large Breed pana pe la 5-6 luni. Ii dadeam si pui fiert, orez, legume fierte, branza dulce, iaurt, cate o lingurita de miere, mar si morcov ras. Citisem ca este recomandat sa le dam cainilor oase de vita crude, pe care sa le roada. I-am cumparat din hipermarketuri, insa ne-am dat seama ca fie oasele respective erau vechi (desi data expirarii era ok), fie nu sunt potrivite pentru un Chow Chow.

Astfel ca, pe la 6-7 luni, a facut o alergie alimentara, care se manifesta nu prin scarpinat, si care ulterior s-a transformat intr-o dermatita in zona gatului. Dupa ce a fost tratata timp de o saptamana, iritatia/dermatita a disparut total. Dar medicul ne-a spus ca se si observa ca Momo avea o problema de piele: blana ii era mata, fara stralucire, arata ca o lana, iar el se scarpina des.

Dermatitele ("hot spots") sunt, se pare, cele mai intalnite probleme la puii de Chow, care inca nu si-au dezvoltat sistemul imunitar, fiind alergici la diversi factori: mancare, ciupituri de purici, acarienii din covor, praf, polen etc.

De atunci nu i-am mai dat niciodata oase de vita si nici nu recomandam nimanui sa dea cainilor asa ceva.

Royal Canin Hypoallergenic
La recomandarea medicului veterinar, Momo a trecut pe Royal Canin Hypoallergenic. De altfel, nici nu ii prea placeau bobitele de la Hill's asa ca trecerea de la o mancare la alta s-a facut fara prea mari eforturi. In plus, o data pe zi manca si o portie de legume nefierte, astfel: morcov, telina, dovlecel, toate date pe razatoare, plus urzica, iaurt sau branza dulce. Rezultatele s-au vazut rapid, in sensul ca blana era mai putin mata, chiar lucioasa si a inceput sa ia in greutate.

In perioada cat a avut hrana hipoalergenica, Momo nu a avut voie sa manance altceva, in afara legumelor raze cu branza, tocmai pentru a elimina complet factorii care ii puteau genera alergia respectiva.

Acana
Dupa mai multe analize ale continutului diverselor marci de mancare si evaluari ale forumurilor din strainatate destinate iubitorilor de chow chow, am hotarat sa ii luam o marca de bobite care sa nu aiba un procent ridicat de proteine, sa contina cat mai multe ingrediente naturale si cat mai putini factori alergenici sau nocivi.

Am remarcat ca majoritatea crescatorilor de chow chow din strainatate recomanda acestei rase o mancare cu un procent mic de proteina. In plus, si doctorita lui Momo ne-a spus acelasi lucru: ca trebuie sa manance deja mancare de adult (care are un procent mai mic de proteina, decat cea pentru puppy). Am ales Acana, mai intai i-am dat Miel & Orez, iar acum i-am dat Pacifica. Problema a fost ca nu i-a placut deloc niciun sortiment. Trebuia sa ii punem conserva sau iaurt peste bobite, ca sa le poata manca. Este o hrana pe care noi o consideram a fi foarte buna, dar lui nu ii place. Cred ca, dupa 3 saci de Acana, s-o fi saturat si el de aceasta marca si poate vrea altceva.Altor caini le prieste nemaipomenit Acana, dar la Momo nu a functionat bine...

 Royal Canin

Am luat de la Pet Shop un kilogram de Royal Canin Maxi Adult. Se vede ca ii place. Am amestecat bobitele cu niste Acana si am vazut rezultatul: scuipa Acana si mananca doar Royalul. Problema ar fi ca Royalul (ca si Hills sau Pro Plan) au cateva "minusuri" majore, pe care le-am prezentat in aceasta postare.

Pe de alta parte, trebuie sa va spunem ca la noi foarte multi crescatori isi hranesc chow chow cu mancare Royal Canin, iar cainii sunt bine-sanatosi, fara probleme, iar criticile "teoreticienilor" raman doar la nivel teoretic. Din exeperienta unor crescatori de la noi, Chow Chow mananca foarte bine Royal, Hills sau Pro Plan.

Maya pisica mananca Royal Canin de 6 ani si nu are nimic, ba chiar este in forma de zile mari.

Lupovet, Markus Muhle,

Momo a mancat un an Lupovet si Markus Muhle, doua mancaruri foarte bune, nemtesti. Am pus niste postari despre ele. O sa revenim cu amanunte.

Artemis

Momo a manancat si Artemis, o mancare si mai buna, cotata si ea cu 5 sau 6 stele. Am fost multumiti si de ea.

Best choice

Cainele a mancat si o mancare mai ieftina, Best Choice, de care am fost multumiti, dar si ea ni s-a parut destul de scumpa, pentru obiectivul nostru: o hrana decenta la pret decent. 

Taste of the wild

O alta mancare excelenta pe care Momo a mancat-o foarte bine este Taste of the wild. Am fost multumiti si de ea, dar, ca si celelalte, ni s-a parut foarte scumpa.

In general, mancarea pentru caini care se vinde la pet shop-uri in Romania ni se pare foarte scumpa. Un sac de 13,6 kg ajunge la aproape 3 milioane de lei, iar cainelui ii ajunge cam o luna si jumatate. Mai concret, un kg de mancare pentru caini costa 20 de lei.

Lupovet, din nou
 
Am tot cautat o mancare buna care sa coste maximum 10 lei pe kg. E greu de gasit, dar acum am gasit o solutie de compromis, intorcandu-ne la Lupovet, care costa exact 10 lei un kg. Sacul de 20 kg costa exact 200 de lei, ceea ce pentru noi e un pret relativ ok. Am facut comanda la un pet shop si o asteptam. Dupa ce o primim, o sa va dam amanunte.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua si LA MULTI ANI ptr toti fericitii parinti de chow. V-am trimis niste poze dar vreau sa te intreb:
- Lea are labutele din fata tare paroase iar Mo-Mo nu. L-ai tuns?
- Lui Lea in cade tare parul, vad ca isi schimba si culoarea, numai are masca neagra pe fata ci maro. Si al tau naparleste asa tare?

MAYA si MOMO spunea...

Lea este o frumusete cu multa blanita. Momo este mai putin blanos, el nu are asa mult par pe spatele picioarelor din fata.

Noi ii tundem lui Momo doar parul dintre pernute (o sa facem post).

Momo naparleste putin doar pe piciorusele din fata (deocamdata). Noi insa ii dam tot timpul suplimente pentru blana si piele. Abia am terminat o sticluta de Velcote. Acum am inceput una de Vitaderm, sa mai alternam.

Comparativ cu fratele lui (Lucky), care este la fel de blanos ca si Lea, Momo a naparlit treptat aproape tot subparul. E si el mai putin blanos, dar a si naparlit usor, cu uleiurile astea speciale pentru blanita.

Anca spunea...

Imi place blogul vostru, se vede ca ati cautat informatii cat mai exacte cu privire la subiectele abordate. Am un comentariu la adresa Royal Canin-ului: s-o iau cu inceputul.
Acest tip de hrana (hrana uscata pt animale) a aparut pt cainii din Alaska la inceputul sec XX. Aceasta deoarece ei reprezentau "principalul mijloc de transport" in zona respectiva, iar pe langa ce purtau in sanie trebuiau sa-si care si propria hrana. S-a cautat micsorarea volumului acesteia, dar pastrarea calitatilor nutritionale la maxim. Asa s-a ajuns la obtinerea acestui tip de hrana. Primul producator a fost Hill's-ul.
Ei si-au pastrat linia profesionala.
De-a lungul timpului oamenii au devenit extrem de ocupati astfel incat nu-si gatesc nici macar pt ei. In felul acesta hrana uscata pt caini a devenit cautata, de aceea au aparut si "marcile comerciale" cu o valoare nutritionala scazuta. Aceste produse au un cost al materiei prime mic si cauta sa scoata un profit cat mai mare. Ei utilizeaza ca materie prima faina proteica (oase macinate sau alt tip de carne neconsumabila + soia). Deci proteina din analiza calitativa pe care o gasiti inscriptionata pe sac este mai mult de origine vegetala. Cainele este totusi un carnivor. Pentru el digestia proteinei vegetale inseamna obosirea ficatului.
Dupa obtinerea formei uscate a hranei, se adauga un ingrendient care sa "pacaleasca" animalul, care nu citeste eticheta, dar se orienteaza dupa miros, deci boaba este stropita pe exterior cu "glazura" pt nasul lor. Dintre toti producatorii, cei de la Royal Canin au gasit cel mai apetisant ingredient, cu cel mai tentant miros si de aceea este o hrana cautata si consumata. E ca si cum noi am adauga in mancarea noastra Vegeta sau Delikat. Acestea corecteaza gustul, dar chimizeaza mancarea. Crescatorii folosesc aceasta marca, pt ca exista un program special de sponsorizare al caniselor si cumpara acest produs la un pret de aproximativ 5-6 ron/kg. Este un pret bun pt ei, care utilizeaza cam un sac pe zi si fac reclama mai departe. Dar asta este valoarea reala a Royal-ului. In plus Royal-ul utilizeaza ca si conservant BHA si BHT (Butil hidroxitoluen) pt a evita rancezirea grasimilor, substante care s-au dovedit a fi cancerigene.
Pot sa va spun din experienta, ca majoritatea animalelor care s-au hranit cu Royal au probleme cu pancreasul.
Scuzati marimea comentariului. Nu stiu cum sa-l fac mai concentrat si pot sa va spun ca au ramas multe lucruri nementionate. Selectati din el ce doriti daca considerati ca merita postat pe blog.

Anonim spunea...

Buna sunt econinja,

scopul meu este NU sa atac sau sa fortez pe altii sa adopte stilul meu de viata ci sa:informez.Decizia nu i mi apartine mie ci PERSOANEI care ma citeste.
1.hrana pentru caini este:sursa sigura de cancer.
3.daca sustinem dreptul la viata a cainilor nostrii asa trebuie sa sustinem dreptul la viata si altor caini:care mor in chinuri groaznice TOCMAI de mana doctorilor gestapo care fac experiente criminale ca sa vada:calitatea hranei pentru caini.Informatii google.ro:pet food animal testing.
4.nu este nevoie ca nici noi nici cainii sa ne hranim cu suferinta,boala,si distrugerea mediului:
http://www.google.ro/search?hl=ro&source=hp&q=vegan+dog+food+&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
Pace,Iubire si Dreptate.

Alexandra spunea...

Buna, am si eu un chow chow, Mao, in varsta de 10 luni. Locuiesc in Olanda, dar urmaresc cu interes forumul pentru ca stiu ca nu este tocmai usor sa cresti un chow chow sanatos. Am inceput cu bobitele de Royal Canin, dar au avut succes doar cateva luni. Cred ca s-a plictisit de ele. Ar fi mancat tot sacul asa mult ii placeau, desi eu am primit o masura de la veterinar si ii cantaresc. Pe langa acestea mai primea diferiti biscuiti sau conserve, desi mancarea junior e destul de limitata. Legume si fructe mananca foarte bine, dar nu ii rad nimic. Chiar si morcovul il roade repede. De o luna a inceput sa refuze Royal Canin si desi mai aveam un sac de 15 kg, i-am cumparat Eukanuba, o marca foarte recomandata aici in Olanda. Am descoperit ca pe internet pot comanda saci de 15 kg, iar la 2 saci pretul cel mai mic este in jur de 13lei/kg, avand in vedere ca in pet shop sacii de 3 kg se vand cu 30lei/kg oferta este foarte atractiva. Sper doar ca dupa ce termin Eukanuba va mai manca si celalalt sac de Royal care asteapta in debara.

Anonim spunea...

Buna ziua, am o fetita chow chow meagea si de jum de an a inceput sa nu mai aiba blanita lucioasa , e mata si parca arsa de soare( nu o tin in soare ci e o rasfatata ate curtea eu, casuta, umbra si cea mai buna ingrijire posibila) are4 anisori si pe langa ob cu blanita de o luna de zile i-- a cazut toata blanita don jurul gatului, de pe spate pe portiuni ca o moneda, secscarpina rau si- si face bube destul de urate! Am fost la dr si deja am dat pe tratam intr- o luna vreo1200 lei si nici o imbunatatire! Eu ii dadeam mancare hill' s si proplan miel cu orez sau somon si din cand in cand ca nu o manca goala ii adaugam iaurt sau orez cu legume fierte! Vet mi- a zis ca e total gresit si sa- i dau numai britt care hipoalergenic fara alta mancare decom dar si asa nu se vede vreo imbunatatire a situatiei ci din contra ea a slabit, nu mananca cate 3 zile, i- au dat intr- o luna o groaza de vit pt par si piele si niste antimicotice de la farmacia umana ca au zus ei ca- i exema dar i- am dat dosr3 zile pt ca nu a mai papat si pe stomacul gol e pericol sa i le dau! Sunt disperataaaa, ce sa fac? Nu cred ca orezul fiert cu dovlecel, morcov, cartif, teluna e o mancare grea pt ea! Nu- i dau oase, parizer si alte nebunii si nu i- am dat never! Ce ma sfatuiti sa fac pt ca mor cand o vad asa! Multumesc mult!!!

doina spunea...

Te sfatuiesc sa schimbi veterinarul.Si eu am un chow chow (Bubu) dar nu am probleme cu el.Are 9 luni si_i dau sa manance Natural Guabi sau Acana.Acum a cam inceput sa faca "talente" ca nu prea mai mananca asa bine cum manca.Cred ca trebuie sa_i mai schimb mancarea.

Catalina spunea...

Buna. Unde ati gasit Lupovet la 10 lei/kg?

MAYA si MOMO spunea...

Dupa multe incercari, am ramas la Taste of the wild, pentru ca Momo asta accepta. Nu a vrut Acana. Noi cumparam de pe net...

Anonim spunea...

Buna ziua.Am si eu o intrebare...puiu de chow chow se naste cu limba albastra sau i se albastreste in timp?

Anonim spunea...

catei se nasc cu limba albastra sau se albastreste un timp?