luni, august 25, 2008

CUM COMUNICAM CU CAINELE

Dispozitia in care se gaseste cainele intr-un anumit moment se poate recunoaste dupa modul in care isi tine urechile, latra sau dupa expresia corpului.

Un scancet anunta totdeauna o durere fizica in timp ce maraitul dezvaluie o manifestare de atac sau agresivitate.

Prin latrat cainele isi arata cele mai multe stari cum ar fi - agresivitate, lipsa de atentie din partea celor din jur, bucurie, frica, pericol sau, latra pentru a indica locul unde se afla. Nu se stie exact de ce urla cainii. Se presupune ca este o chemare ancestrala dar sigur el va urla la provocarea altor caini, mai ales noaptea.

Surprinzator, un caine va ofta, atunci cand este multumit si impacat cu el insusi sau cand isi revede stapanul plecat mai de mult timp de acasa. Felul cum isi tine coada ne indica starea sufleteasca in care se afla.
EXPRESII ALE UNUI CAINE VESEL

Daca expresia fetei cainelui dumneavoastra este vesela, luminoasa, are ochii stralucitori, urechile sunt lasate in jos, respiratia este accelerata, se plimba continuu, acestea sunt manifestari de bucurie.
Mai mult daca observati ca el adopta o atitudine usor agresiva, se lasa pe labele din fata si schiteaza anumite fente ori cauta o jucarie, fiti siguri ca acesta doreste sa va jucati cu el.
Atunci cand catelusul dumneavaostra isi pleaca capul, incepe sa scanceasca, isi tine coada intre picioare, isi subtiaza botul inseamna ca el simte un anumit pericol.

EXPRESII DE FURIE

Daca urechile sunt ridicate in sus, isi dezgoleste dintii iar pielea de pe bot se increteste, privirea se indreapta catre potentilul inamic, acestea sunt manifestari de furie a animalului. In faza de atac i se zbarleste parul pe spinare iar botul parca se scurteaza.

ALTE INTERPRETARI ALE GESTURILOR CAINELUI
- o coada dreapta si mici miscari ale varfului ei inseamna atentie incordata, indecizie.
- coada intre picioare - atitudine de frica sau neprietenoasa;
- coada ridicata - atitudine nervoasa, amenintatoare;
- coada dreapta ca o carma - cand este in alergare;
- coada lasata in jos - atitudine nehotarata;
- coada lipita de corp - este gonit si ii este frica;
- coada agitata stanga-dreapta - manifestare de bucurie.

CE TRANSMITE CAINELE PRIN LATRAT


Majoritatea proprietarilor de caini sunt de parere ca ei pot distinge diferitele tipuri de latrat ale cainilor lor. Cainele poate, de exemplu, sa emita un latrat de avertizare si de bucurie cand un prieten al familiei se apropie de casa, dar la fel de bine latratul poate fi mai agresiv si prevestitor atunci cand un strain sau un asa-zis intrus indrazneste sa se apropie.
In afara de diferitele tonuri ale latratului, acelasi ton de latrat poate fi utilizat in situatii diverse semnificand lucruri total diferite. Daca mingea cainelui tau s-a rostogolit sub canapea si el vrea ca cineva sa i-o scoata afara, el va latra pentru a solicita asistenta.
O comunicare invatata, asa cum este si limbajul verbal al oamenilor, latratul este folosit in acest context deoarece el are rolul de a produce raspunsul dorit de la voi.

Odata ce el va va castiga atentia, veti recunoaste imediat ce-si doreste cainele numai pe baza: latratului in sine, orietarii cainelui si situatiei ca atare. Oamenii, de asemenea, folosesc o multitudine de semnale pentru a comunica unii cu altii; vorbesc, se orienteaza, gesticuleaza si folosesc expresiile faciale, precum si alt limbaj al corpului.

Atunci cand vorbiti cu cainele si el latra, acest lucru inseamna ca incearca sa va comunice cu dumneavoastra, pentru a va spune ca vrea ceva.
Daca ascultati cu atentie si raspundeti cu limbajul corect, sansele ca dumneavoastra si cainele dumneavoastra sa va intelegeti reciproc si sa aveti o relatie care sa dureze pentru totdeauna vor creste foarte mult

2 comentarii:

Anonim spunea...

si daca casca inseamna ca e stresat

MAYA si MOMO spunea...

Momo casca foarte des, dar de lene si pentru ca doarme intr-una. Hi, Hi, Hi!!