miercuri, iulie 22, 2009

AGRESIVITATEA CAINILOR FATA DE OAMENI

Un caine nu ataca niciodata nemotivat. Chiar daca in aparenta comportamentul sau este inexplicabil, o cauza exista. Caini nu actioneaza decat in baza instinctului de conservare, mostenit genetic, a unor amintiri senzoriale sau a ceea ce au fost invatati sa faca intr-o anumita situatie.

Instinctul de proprietate si instinctul teritorial

Un caine dominant sau care a urmat un program de dresaj specific va apara tot ceea ce este al lui: hrana, jucaria, stapanii, curtea, casa sau chiar masina. O incalcare a teritoriului unui astfel de caine va fi interpretata drept un act de agresiune la care cainele va raspunde in consecinta. Un astfel de caine va poate musca daca ridicati mana brusc in dreptul stapanului, veniti prea aproape sau va purtati nefiresc in prezenta acestuia.

Cum trebuie procedat:

Nu intrati intr-o zona pazita de caini fara acordul sau prezenta proprietarului. Nu va parcati masina in imediata apropiere a unui caine necunoscut. Nu va apropiati de un caine pe care nu il cunoasteti atunci cand acesta mananca. Daca trebuie sa traversati o zona populata de caini comunitari nu manifestati tendinte agresive sau teama. Incercati sa va purtati cat mai normal cu putinta si mai ales nu fugiti!

Hiperexcitarea nervoasa sau frenezia

Un caine poate va musca accidental, in joaca. Zgomotele si miscarile pe care le faceti pot fi extrem de provocatoare pentru caini. In haita joca reprezinta o exersare a instinctului de vanatoare. Cand se joaca intre ei, unii caini devin adesea agresivi folosindu-si dintii si ghearele, prinzandu-se unul pe celalalt sau mimand situatii dintr-o partida de vanatoare virtuala. Uneori acestia uita ca nu se pot juca la fel si cu noi, si, fiindca nu au maini, ei se folosesc gura pentru a apuca, sau a ne atrage atentia.

Cum trebuie procedat:
Atunci cand va jucati cu un caine faceti-o cu calm, si fiti intotdeauna atent la reactiile acestuia, daca acesta devine prea etuziasmat sau prea brutal opriti-va. Nu ii permite-ti cainelui sa va apuce de mana sau de haine cu gura si mai ales nu dati curs insistentelor cainelui atunci cand va provoaca la joaca. Dumneavoastra trebuie sa fiti intotdeauna cel care initiaza joca si cel care decide cand aceasta ia sfarsit.

Frica si reactia la durere

Atunci caind un caine se simte rau sau este ranit, acesta nu intelege care sunt cauzele acestei stari, de aceea el incearca sa se apere de orice pare a fi un potential pericol. Daca veti incerca sa il atingeti in aceste conditii, cainele poate lua gestul dumneavoastra drept o posibila amenintare, sau chiar drept o cauza a durerii de aceea va incerca sa va opreasca asa cum poate...

Cum trebuie procedat:

Daca descoperiti un caine ranit nu va repeziti la acesta, chiar daca intentiile dumneavoastra sunt din cele mai bune. Luati-va toate masurile de precautie si nu va sfiiti sa apelati la ajutorul celor din jur. Pentru a va proteja va puteti ajuta de o haina sau o patura, daca aveti asa ceva la dispozitie. De asemenea daca vedeti un animal care da semne de boala sau indispozitie, chiar daca este cainele familiei sau al dvs., este mult mai sigur sa apelati la asistenta veterinara in cazul in care acesta se manifesta agresiv in momentul in care va apropiati.

Frica sau surpriza

Gesturile bruste, zgomotele, sau surpriza le pot creea cainilor reactii de panica. Acestia pot musca din teama, considerand gesturile sau reactiile dumneavostra drept un act de agresiune. In cazul cainilor comunitari, maltratati adesea chiar de catre noi, oamenii, frica apare ca o consecinta fireasca a comportamentului uman.

Cum trebuie procedat:

Cand va aflati in preajma unui caine pe care nu il cunoasteti purtati-va cat mai firesc, nu faceti miscari ce pot fi considerate amenintatore, nu fugiti si faceti-va anuntata prezenta folosind un ton cat mai prietenos. Daca vedeti un caine in lesa oricat de dragut ar fi, nu va repeziti spre el pentru a-l mangaia. Cereti mai intai permisiunea proprietarului iar daca acesta nu v-o acorda lasati cainele in pace. Cand vedeti un caine care doarme, chiar daca este vorba despre catelul dvs. sau al familiei evitati sa il treziti brusc din somn instinctiv cainele poate avea o reactie de autoaparare. Noaptea instinctele de vanatoare ale cainilor sunt mult stimulate. De aceea, daca este vorba de un caine pe care il cunoasteti, anuntati-va prezenta strigati-l pe nume inainte de a intra pe teritoriul acestuia, (chiar daca este vorba de propriul caine) mai ales daca veniti de la o petrecere si v-ati schimbat hainele si parfumul. Evitati pe cat posibil zonele populate de caini necunoscuti, iar daca trebuie sa le traversati faceti-o cu mult calm, fara a lasa senzatia ca va este teama, si mai ales fara a face gesturi amenintatoare.

Semne de avertizare

Majoritatea cainilor avertizeaza inainte de a ataca. Priviti si ascultati cu atentie, si ve-ti vedea, cainele va spune cand este suparat. Daca latra gutural, isi lasa urechile pe spate, i se ridica coama si va priveste fix cainele va avertizeaza ca se ca se pregateste de atac. Daca isi dezveleste coltii, maraind zburlit iseamna ca este gata sa muste. Comportamentul agresiv va semnalizeaza ca ceea ce faceti in acel moment este deranjant pentru caine sau este perceput ca o amenintare de catre acesta.

Cum trebuie sa procedati atunci cand un caine se manifesta agresiv:

1.Asteptati cateva secunde fara a face nici un gest.
2.Ramaneti pe loc si incercati sa detensionati situatia demonstrandu-i acestuia ca nu reprezentati un potential pericol sau concurent. Incercati sa vorbiti cu acesta folosindu-va de un ton prietenesc, chiar vesel.
3. Miscati-va incet inapoi sau in lateral fara a da semne de ezitare.
4. Evitati sa va uitati fix in ochii cainelui chiar daca acesta va fixeaza cu privirea.

Ce NU trebuie facut:

1. Nu priviti niciodata un caine drept in ochi, acesta este o provocare la care un caine dominant va raspunde negrasit.
2. Daca un caine sare pe dumneavoastra incercati sa nu tipati sau sa o rupeti la fuga, nu veti face decat sa agravati situatia.
3. Nu sariti, si nu ridicati brusc mainile.
4. Nu tipati la caine si nici cu incercati sa aruncati in el cu ce aveti la indemana.
5. Nu va intoarceti cu spatele la el in incercarea de a va urca intr-un copac sau pe un gard, s-ar putea sa nu fiti suficient de rapizi.

Niciun comentariu: