vineri, august 21, 2009

Cum sa invatam catelul mic sa faca afara - exemplul MOMO

Se pare ca niciunui caine lui nu-i place sa-si faca nevoile acolo unde locuieste (inclusiv maidanezii nu fac acolo unde au culcusul). Problema e cã nu stie cum sa iasa afara si pana pe la 3-4 luni, nu prea se poate abtine, ca si copiii mici.

Poti sa profiti de reflexele sale conditionate. Astfel, fiecare catelus are momente fixe cand trebuie sa faca pisu: dupa ce se trezeste, dupa ce bea apa, imediat dupa ce se joaca si inainte de culcare. Asa ca trebuie scos rapid la pipi in aceste momente.

Chow Chow este o rasa care invata usor (chiar din prima, uneori) sa faca pipi afara. Noi l-am obisnuit pe Momo imediat sa nu mai faca in casa, dupa ce i-am terminat schema de vaccinare.

In perioada de vaccinare, Momo a facut in casa, pe covorase absorbante speciale de la pet-shop-uri. A invatat repede ca numai acolo trebuie sa faca, asa ca am fost increzatori ca va invata repede sa faca si afara.

Noi l-am obisnuit rapid sa faca afara, dar pentru o persoana careia ii place somnul, nu va fi prea usor sa isi dreseze cainele sa faca afara. Noi il scoteam afara din casa la fiecare 2 ore - 2 ore si ceva (la 6, la 8 jumate, la 10.45, la 13.00 si tot asa), ca nu cumva sa faca in casa. Poate l-am scos prea repede, dar am preferat sa fie mai sigur.

Orice catel are niste "semne" ca vrea sa faca nevoile: se misca in cerc (asta la caca), se misca agitat, de parca nu isi gaseste locul. Cand vedeam ca incepe sa dea semnele astea, il chemam pe nume, ii aratam vreo jucarie, vreo bucatica de mancare, orice, numai sa ii distragem atentia. Apoi il luam in brate si il scoteam afara, sa isi faca nevoile.

Momo a inceput sa iasa afara la sfarsitul lunii ianuarie, el fiind nascut pe 25 octombrie.

Nu ne-a fost usor sa fim cu ochii pe el, dar am constatat ca el nu vrea sa faca in casa, ci era incantat sa faca afara. Va trebui sa va luati liber (sau concediu) cateva zile. Programul de scos afara la fiecare 2 ore si ceva noi l-am respectat STRICT chiar si noaptea (cand poate il lungeam la 3 ore) in cele cateva zile in care l-am invatat sa faca afara.

Dimineata il trezeam noi din somn pe la ora 4 (deci nu il lasam sa se trezeasca el din proprie initiativa si sa simta nevoia de a face pisu), ca sa nu apuce sa faca in casa. Il tineam pana facea (dar facea imediat). Apoi il scoteam pe la 6 jumate - 7. Iar facea un pipi mic. Apoi pe la 9 - 9 fara un sfert, si facea alt pipi mic. etc. Am respectat programul asta vreo 3 zile: lui ii placea, evident, sa iasa afara, sa alerge in iarba (PS: se pare ca le place sa faca nevoile in iarba, ceea ce e mai igienic. Nu e prea placut sa vezi un caine cum face pe trotuar).

Pe perioada acestui program, am preluat regula de a nu ii lasa apa la dispozitie toata ziua (pentru ca de cate ori bea apa, mai apoi o sa vrea sa faca si pipi). Ii lasam castronelul de apa cam 5-10 minute. Dupa ce bea, mai asteptam vreun sfert de ora si ieseam cu el afara, la pipi.

Dupa cele cateva zile (perioada dresajului pentru facut afara poate dura de la 3-4 zile la 2 saptamani), cand constati ca el deja nu mai vrea sa faca in casa, ci isi doreste sa faca nevoile afara, poti sa ii lasa apa toata ziua: pe caldurile astea, are nevoie de apa multa.

ATENTIE: Scoate-l din casa numai in brate! (cu toate ca vecinii or sa te intrebe de ce il scoti din apartament in brate). Astfel, el se va invata sa nu faca pipi in fata usii, in fata liftului sau pe holul blocului. Deci il scoti din casa in brate si il pui jos doar afara, unde vrei sa faca nevoile. El va invata ca nevoile se fac numai afara din bloc.

Cand ajungea jos, il lasam sa miroasa el peste tot si sa isi aleaga locul unde isi facea nevoile. DUPA CE FACEA PISU SAU CACA, IL LAUDAM MULT, IL MANGAIAM, ca si cum ar fi facut ceva foarte-foarte-foarte bine. Apoi il duceam in casa, dar tot in brate.

Desi il scoteam asa des, au mai fost scapari in casa, cand nu am fost atenti noi. Dar s-a obisnuit imediat sa faca afara, si de atunci se tine fara probleme. Cand a avut "scaparile" in casa (destul de putine, de altfel), am incercat sa nu il stresam mai mult decat era deja.

DOAR CAND L-AM SURPRINS ASUPRA FAPTULUI, cand l-am prins ca facea pisu in casa i-am repetat "NU" de mai multe ori, apoi il scoteam afara din nou, unde, daca facea, il laudam, evident. Teoretic, daca a facut in casa, stai afara cu el pana face din nou pe iarba, apoi il lauzi mult, il recompensezi, il mangai etc. Daca facea in casa cand nu am observat, NU L-AM BAGAT CU BOTUL IN PIPI!!! Pur si simplu il ignoram cateva minute.

Am citit ca, daca a facut in casa, nu e voie sa curatam in timp ce se uita la noi, ca el sa nu creada ca e vreo joaca, in care el face pisu sau caca, iar noi facem curat.

Pentru curatat aveam doua reciepiente (sticlute de plastic din alea care stropesc). Intr-una aveam apa cu otet (cam jumi-juma), ca sa dispara mirosul. In alta apa cu detergent, pentru curatat. Evident, cea cu otet o foloseam a doua.

Niciun comentariu: