joi, septembrie 10, 2009

MASCULUL ALPHA SI COMPORTAMENTUL CAINELUI

Sunteti un om puternic, dinamic, hotarat. In fiecare zi luati decizii, unele care va influenteaza numai pe dumneavoastra, altele care pot influenta si pe altii. Ei bine, oare cainele dumneavostra stie asta?
El are o vointa proprie pe care incearca sa si-o impuna. Ii permiteti? Fie ca apartine unei rase selectionate in istoria ei pentru vointa sa puternica, inteligenta si independenta, fie ca de mic i-a fost permis sa isi formeze obiceiuri proaste, catelul dumneavoastra isi poate lua destul de repede apucaturi de sef.
Ca si noi, cainii sunt fiinte cu un simt social foarte bine dezvoltat: evalueaza constant sistemul ierarhic in care se afla si vor dori mereu o pozitie superioara. Daca se poate, chiar cea din varf, a sefului "haitei", masculul alpha. Daca aveti un catel cu tendinte dominante, va veti afla intr-un razboi psihologic cu el, iar dumneavoastra trebuie sa fiti acela care domina. Alfel, el va fi seful, iar de aici, o serie intreaga de neplaceri pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa va suparati. E nevoie sa va inarmati cu multa rabdare, perseverenta si sa fiti gata tot timpul sa va afirmati autoritatea in fata catelului de cate ori acesta va incerca sa o ocoleasca.

Trebuie inteles ca un caine nu va face aceste lucruri pentru ca e rau, incapatanat, rebel sau agresiv, ci pentru ca e caine. Va dori sa obtina ceva si va incerca prin diverse metode de comportament, oprindu-se si ramanand la cea care da rezultate. Daca nu va veti lasa impresionat de aceste incercari, s-ar putea ca treptat el sa renunte la ele, vazand ca nu functioneaza.

Unele rase, precum Rottweilerul, Dobermanul, Ciobanescul German, selectionate pentru abilitatile lor de lucru, inteligenta si capacitatea de a trece fara prea mare ajutor din partea omului peste situatii mai dificile, pot fi predispuse la astfel de "probleme de comportament". Nu excludem insa nici Cockerul, Chow Chowul sau unele rase de terrieri cunoscuti deja pentru faptul ca deseori raman mai fideli propriei vointe decat comenzilor stapanului .

Astfel de probleme pot aparea la orice rasa si datorita neatentiei stapanilor care nu observa si nu corecteaza la timp problemele de comporatment ale cainelui sau, mai rau, le favorizeaza din prea multa dragoste, altfel cunoscut si ca rasfat. O mai mare dovada de dragoste fata de cainele dumneavoastra este oferirea unei educatii bune si invatarea disciplinei. Altfel, va expuneti unor frustrari care mai tarziu pot refula chiar asupra lui. O alta cauza pentru tendintele de dominare in comportament ar putea fi, spun unii experti, luarea puiului din cuib inainte de opt saptamani. Se pare ca aceasta ar fi perioada in care astfel de tendinte sunt corectate de mama si de ceilalti frati din cuib.

Vinovatii principali raman insa chiar stapanii. Un caine dominant va incerca sa obtina reactia dorita de la stapan prin orice mijloace. Chiar daca stapanul va vocifera si il va certa, dar imediat ii va ceda, el va sti ca asa trebuie sa faca si data viitoare. Si, probabil, o va face! Ce e de facut?
O problema cunoscuta multor posesori de caini este trasul in lesa. Iesiti cu el la plimbare si simtiti ca de fapt el va plimba pe dumneavoastra? Cum simtiti ca trage, il puteti corecta cu o smucitura ferma a lesei (mai usor daca lucrati cu zgarda de forta) sau, daca nu e suficient, va puteti opri din mers. El ar trebui sa inteleaga ca trasul nu va face decat sa il tina si mai tare pe loc, nu sa il duca mai repede unde vrea el.

O alta problema, la fel de comuna poate, este urcatul in pat sau pe canapea. Ii spuneti o data "Jos" sau il dati pur si simplu la o parte si il veti pofti din nou atunci cand veti dori dumneavoastra si veti considera ca nu va deranjeaza.

Ajungeti acasa, iar cainele sare frenetic pe dumneavoastra sau pe musafiri, mai mult decat v-ati dori? Il ignorati de fiecare data, in repetate randuri, avand grija sa ii oferiti atentie numai dupa ce s-a pototlit si aveti si dumneavoastra timp pentru el. La fel puteti proceda cu orice alt comportament negativ din partea cainelui: nu ii raspundeti. Cainele trebuie sa va priveasca pe dumneavoastra ca fiind in pozitia de lider. Un lider adevarat nu cerseste atentie sau respect, si le impune. Trebuie sa va impuneti in fata lui cat mai simplu si eficient. Latra, sare, zgarie usa cu labele? Ii spuneti o data "NU" pe un ton ferm, asigurandu-va ca aveti in acel moment atentia lui. Daca va continua, nu il cicaliti, ci continuati pe acelasi ton calm, dar ferm cu un raspuns de genul "Gata". E foarte posibil sa insiste si el, dar trebuie sa il ignorati.

Ati mai putea totusi sa incercati sa ii oferiti o alternativa in astfel de momente. Pentru fiecare cerinta a lui, inlocuiti-o cu una a dumneavoastra, pe care, o data ce o va satisface sa laudati cainele generos permitandu-i sa o satisfaca pe cea proprie doar dupa ce ii veti da aprobarea. Aducerea cainelui in pozitia de "sezi" este o cale buna de a spori gradul de control asupra lui. Vrea sa faca ceva? Ii comandati sa ia pozitia de "sezi" din care ii veti permite sa iasa sa isi satisfaca propria dorinta atunci cand veti considera potrivit. Nu este obligatoriu sa folositi aceasta pozitie, dar el va trebui sa invete ca, pentru a i se respecta vointa, trebuie sa respecte el intai o alta mai puternica.

Nu va asteptati sa aveti rezultate miraculoase intr-un timp scurt. Asteptati-va chiar ca lucrurile sa se inrautateasca inainte de a se imbunatati. Si daca nu aveti incredere ca puteti reusi, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui specialist.

http://www.animale.ro/articole/alpha-dog--cainele-dominant

Niciun comentariu: