marți, februarie 16, 2010

Mancarea lui Momo: Artemis Fresh Mix Adult

Dupa un an de Lupovet si Markus Muhle (mancaruri produse de aceeasi firma, ambele avand cam acelasi aspect si probabil cu gust asemanator), Momo s-a saturat de ele. Il vedeam ca nu mai vroia sa manance si devenise foarte mofturos (el e oricum foarte pretentios si mofturos: daca i s-ar da voie, ar manca numai hrana gatita, nu si bobite).

Am reluat incercarile cu toate marcile posibile: Biomill, Hills, Royal Canin, Guabi, Pro Plan, Acana, Orijen, Bosch. Degeaba: niciuna nu i-a placut (tolereaza doar Hills, asa ni s-a parut). De la Orijen (si de la Acana) a facut o diaree severa: am vazut ca mergea repede prin prin casa, de colo-colo, fara sa se opreasca respirand apasat. Am ajuns sa il cam cunoastem si ii cam stim semnele: facea pe el.
L-am scos afara si aproape a luat-o la fuga spre parcul de vizavi. Il durea burta, avea diaree. A scapat de probleme cum i-am scos Orijenul (si Acana) din meniu. Ambele au un nivel de proteina foarte mare: 45%. Ori, Chow Chow este o rasa care tolereaza un nivel scazut de proteina (putin peste 20%).

Prin urmare, ne-am gandit la o mancare cu nivel mai mic de proteina, cu ingrediente pe care sa le tolereze. Lui Momo ii place carnea de pui si curcan, orezul cu legume multe, dar nu prea tolereaza bine pestele.
Nu vrem sa ii dam nici porumb si nici ca mancarea sa contina gluten. De asemenea, nu vrem ca hrana sa contina sfecla sau drojdie. Nu suntem de acord nici cu ingredientul "grasime animala", adica o grasime amestecata de la porci, oi, vaci etc, cu care mai apoi se face mancarea comerciala. Grasimea trebuie sa fie de pui, simpla. (Nota: o sa facem curand o postare despre etichetele de pe mancarurile comerciale pentru caini).

Am descoperit ca pe piata a intrat o mancare foarte buna, de care noi auzisem de ceva timp: Artemis.
Ea contine atat de multe chestii, incat ajungi deja sa te intrebi cat de multe ingrediente pot fi realmente in bobitele alea: carne de pui, carne de curcan, orz decortificat, orez brun integral, faina de ovaz, mei, mazare, grasime din pui conservata cu amestec de Tocopheroli, sos de rosii, cartofi, rata, somon, oua, seminte de in, aroma naturala de pui, ulei de somon (sursa de DHA), faina de somon, clorura de cholina, radacina uscata de cicoare, alge marine, morcovi, mere, rosii, afine, spanac, lapte praf degresat, pulbere de merisoare, extract de rozmarin, fulgi de patrujel, extract de yucca, extract de ceai verde, extract din iarba de orz, L-Carnitina, Enterococcus Faecieum, Lactobacillus Casei, Lactobacillus Acidophilus, substanta solubila din Saccharomyces Cerevesiae fermentata, extract uscat din Aspergillus Oryzae Fermentat, vitamina E, proteinat de fier, proteinat de zinc, proteinat de cupru, sulfat de fier, sulfat de zinc, sulfat de cupru, iodura de potasiu, mononitrat de tiamina, proteinat de mangan, oxid de mangan, acid ascorbic, vitamina A, biotina, carbonat de calciu, sulfat de mangan, selenit de sodiu, vitamina B6, vitamin B12, riboflavina, vitamin D, acid folic.

Artemis Fresh Mix Adult are 23% proteina, deci pare sa fie bine tolerata. Are, in principiu, carne de pui si de curcan, dar si orez, orz, ovaz si legume, nu are porumb, nici gluten, nici drojdie sau sfecla.

Pentru a il determina pe Momo sa manance si mancarea comerciala, ii vom taia orezul cu gaturi de pui si legume, asa ca o sa manance numai bobite (combinate cu altceva: bucatele de pui, de gaturi).

8 comentarii:

Anonim spunea...

Intr-adevar am observat si eu ca de la Orijen facea moale asa ca am hotarat sa ii schimb, din nou,mancarea si m-am gandit la Arden Grange(miel si orez)...sper sa ii placa si sa nu mai fiu nevoita sa ii schimb mancarea .
Lavinia&Iris

MAYA si MOMO spunea...

Si Arden Grange e bun. Sa stii ca Momo se comporta ok si cu Hills. La fel, stim chowlini carora le merge foarte bine cu Purina Pro Plan. Daca vrei sa vezi analize ale mancarurilor de caini (nu toate, dar multe), poti verifica www.dogfoodanalisys.com, la sectiunea reviws.

Caiafa spunea...

Orijen şi Acana dau într-adevăr scaun moale în primele 10-15 zile în care sunt introduse în alimentaţie. Câinele o să se obişnuiască cu ele.

Anonim spunea...

Artemis mi-a intrecut toate asteptarile, din zeci de saci vanduti am avut o singura problema, un beagle care nu manca altceva decat royal canin si nu a mancat ...
In rest problemele de gen:
alergie la alimente
scaun moale
sensibiliate digestiva
au disparut.

Nu-s importatorul, ce va scriu mai sus este cat se poate de real.

Semnat
ama-shop.ro

MAYA si MOMO spunea...

Da, si noi tot de la ama-shop am luat si ni s-au parut seriosi si in regula. am mai comandat si la alte petshopuri online, dar aduceau altceva, inlocuiau produsele de pisici cu cele de caini, etc. oricum, ufrmatoarea comanda la ama o facem, pentru ca vrem sa luam mai multe si ne e mai usor sa facem toata comanda o singura data

Anonim spunea...

buna !as avea o intrebare: e adevarat ca la chow chow pe la varsta de 9-10 luni deja se poate trece pe hrana adult?
si eu imi hranesc puiul(8 luni) cu artemis junior si acum sunt nedumerita,ce sa fac ? urmatorul sac sa fie de adult?va rog ajutati-ma!!
multumesc

MAYA si MOMO spunea...

Noi am trecut la mancarea de adult dupa varsta de un an. Mai stati putin cu mancarea de pui, care contine mai multe vitamine si minerale, necesare unui pui. Deci puteti sa mai ramaneti cu mancare pentru pui vreo 5-6 luni.

Anonim spunea...

multumesc de raspuns!!chiar nu stiam ce sa fac, am citit in forumuri dedicate pt. chow chow ca de la 10 luni in sus se da cainilor hrana de adult sau chiar si senior(?!?)
Am ramas asa cu semnul intrebarii si nu stiam cum sa procedez,dar am sa raman la junior pana la un an si dupa aceasta varsta trecem la adult!
Dar in principiu care ar fi procentele ideale la adult? adica ma refer la proteine si grasime...