marți, martie 30, 2010

PEPE, IN JUNGLA

Pepe si-a gasit locul preferat din casa. I-am mutat colivia printre plante si este foarte fericit. Toata ziua vorbeste pe limba lui si, cand il scoatem afara din colivie, se aseaza pe frunze si le ciuguleste.
La cat de mic e, cel mai probabil crede ca l-am dus intr-o jungla in care el este stapan. Din cand in cand il mai deranjeaza Momo, care vine si miroase colivia si il urmareste sa vada ce face.

Pepe s-a acomodat foarte bine la noi. A invatat sa manance patrunjel si salata, sa bea apa si sa manance din recipientele speciale pe care i le-am cumparat. La inceput, pentru ca ii placea foarte mult sa zboare, se supara foc cand il bagam la loc in colivie, rodea gratiile cu ciocul si arunca toata mancarea pe jos, nemultumit. L-am lasat o saptamana inchis si acum s-a invatat si in colivie.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Aici nu sunt animale pe strada. Am vazut cativa caini, toti in lesa, majoritatea labradori sau cockeri. o sa caut un petshop sa vad cum e la ei. poate le iau ceva la astia micii.

anca spunea...

Patrunjelul e toxic cumulativ la pasari si mai ales la perusi.La fel si sarea de bucatarie. Pepe poate sa manance mar, salata ,morcov . Si mai bine ar fi pentru el si ciocul lui sa-i aduceti crengi de pomi fructiferi, sau de salcie .El va ciugulii coaja de pe ele (contin diverse substante necesare lui printre care si tanin-ul) si-si va tocii ciocul.Dar inainte sa i le dati spalati-le bine cu o perie si cu apa fierbinte ca sa nu-i aduceti paraziti sau alte boli .In alta ordine de idei lasat-il sa zboare zilnic .E vital pentu el sa-si miste aripile.O colivie buna pentru o pasare este cea pe care pasarea o traverseaza cu doua batai de aripi.Altfel ,lasa-l s-o foloseasca doar pentru somn.In oasele aripilor la pasari exista sacii aerofori , o prelungire a plamanilor lor,cu rolul de a pastra aer ca rezerva de oxigen cand zboara la inaltime .(Sus, aerul este rarefiat)Daca pasarea nu zboara , nu-si schimba aerul de rezerva si face diverse boli respiratorii.Unele pasari de colivie carora nu li se permite zborul isi flutura rapid aripile ,in incercarea de a compensa discomfortul.Deasemenea in colivie ,e bine sa aiba bari de diverse dimensiuni pe care sa se odihneasca, pentru a evita ca pozitia labei sa fie aceeasi tot timpul.E ca si cum noi am fi obligati sa stam pe tocuri toata viata. Pasarii ii este simplu sa tina ghearele intinse pe o suprafata plana ,chiar daca noua ni se pare nefiresc. Leganarea in mers se datoreaza faptului ca pasarea are corpul imobil ,adaptat zborului .Dar pe ea n-o deranjeaza ca se misca asa si nici nu trebuie interpretat ca se chinuie sa paseasca.