joi, mai 27, 2010

Mancare pentru perusi

Perusii nostri mananca in fiecare zi nu doar mei, ci si verdeata. Suntem nevoiti sa le dam diverse ramurele si frunze, pentru ca nu le place oul fiert cu morcov ras. Am fiert un ou, l-am pisat cu tot cu coaja, l-am amestecat cu niste morcov ras si l-am pus in recipientele lor de mancare (am scos meiul din ele). Am lasat amestecul acolo toata ziua. Amandoi au fost foarte-foarte suparati. Tipau iritati ca nu gaseau ce vroiau, cautau meiul. Au coborat pe fundul custii, prin nisip, ciugulind cate ceva, in speranta ca sunt si seminte.

Pana seara nu s-au atins deloc de amestecul de ou fiert cu morcov ras, asa ca le-am dat din nou meiul. Au tabarat pe el, lihniti de foame.

Asadar, am decis sa le completam dieta cu diverse crengute si verzaturi.

Am inceput cu patrunjel, care contine foarte multa vitamina C. Dar Anca ne-a spus ca patrunjelul e toxic, daca e dat cumulativ la perusi, astfel ca nu i-am mai dat zilnic. Perusii pot sa manance mar, salata, morcov, para, spanac etc.

Pentru perusi sunt foarte bune crengutele tinere de pomi fructiferi, sau de salcie. Papagalii vor ciuguli coaja de pe ele (contin diverse substante necesare perusilor, printre care si taninul) si isi vor toci si ciocul.

"Inainte sa i le dati, spalati-le bine cu o periuta si cu apa fierbinte, ca sa nu-i aduceti paraziti sau alte boli", ne-a spus Anca.

Tot de la ea am aflat ca perusii trebuie lasati sa zboare zilnic. E vital pentu papagali sa-si miste aripile. O colivie buna pentru o pasare este cea pe care pasarea o traverseaza cu doua batai de aripi. In mod normal, perusii pot sta in colivie doar pentru somn si pentru mancare, in rest ei pot sta afara, sa se joace si sa zboare.

In oasele aripilor la pasari exista sacii aerofori, o prelungire a plamanilor lor, cu rolul de a pastra aer ca rezerva de oxigen cand zboara la inaltime (sus, aerul este rarefiat). Daca pasarea nu zboara , nu-si schimba aerul de rezerva si face diverse boli respiratorii. Unele pasari de colivie carora nu li se permite zborul isi flutura rapid aripile, in incercarea de a compensa discomfortul.

De asemenea, perusii e bine sa aiba in colivie betisoare de diverse dimensiuni pe care sa se odihneasca, pentru a evita ca pozitia labei sa fie aceeasi tot timpul. E ca si cum noi am fi obligati sa stam pe tocuri toata viata. Pasarii ii este simplu si sa stea pe un betisor, dar si sa tina ghearele intinse pe o suprafata plana, chiar daca noua ni se pare nefiresc. Leganarea in mers se datoreaza faptului ca pasarea are corpul imobil, adaptat zborului. Dar pe ea n-o deranjeaza ca se misca asa si nici nu trebuie interpretat ca se chinuie sa paseasca.

Un comentariu:

Anonim spunea...

tres interessant, merci