joi, mai 06, 2010

Tratament pentru dermatita

Am aflat ieri: problemele de piele pe care le are Momo sunt de la un stafilococ. Blanita i-a fost afectata in cateva locuri punctuale, pe portiuni mici, unde a facut un fel de matreata, apoi a inceput sa ii cada parul, apoi sa ii fie afectata pielea, aproape pana la sange. Nu se vede, dar ne-am ingrijorat constatand ca, desi i le vindecam rapid cu Triderm, apareau altele, la fel.

L-am dus vineri dimineata la Facultatea de Medicina Veterinara, sa ii facem un control. Am asteptat aproape 3 sferturi de ora in fata cabinetului unde se fac consultatii. Doctorita era inconjurata de studenti, care studiau cazurile venite la consult. Nu am mai putut astepta, asa ca am vorbit cu o asistenta care trecea pe acolo. Ea a chemat un coleg, care i-a luat o mostra de piele si cateva fire de par dintr-o zona afectata. Apoi am mers vizavi, unde am lasat eprubeta. Normal, am dat niste bani, pentru ca ne-au ajutat, in loc sa ne lase sa asteptam fara sens.

Analizele sunt bacteriologice (detectare de germeni si bacterii) si micologice (detectare de ciuperci). Primele analize sunt gata dupa o zi-doua, celelalte dupa 3 saptamani.

Ieri am primit rezultatul analizelor bacteriologice: cainele are staphylococcus intermedius. Ca sa va spunem sincer, suntem cumva usurati ca i-au gasit ceva si ca nu e vreo boala sau alergie ciudata care sa nu fie depistata.

Tratamentul este destul de simplu: un antibiotic special impotriva stafilococilor, de la farmacia umana: Cefaclor. Si Essentiale, pentru protectia ficatului la efectul antibioticului. Cefaclor ia una la 12 ore, timp de o saptamana. Iar Essentiale una pe zi timp de o luna. Noi ne gandeam sa ii dam si lui Liv 52, dar medicul veterinar de la facultate ne-a spus ca la caini nu are efect si sa ii luam Essentiale.

Speram sa functioneze tratamentul: din cate ne dam seama acum, otita si dermatita pot fi efectul stafilococului respectiv.

Ne mira de unde a luat Momo stafilococul asta: Maya nu are nimic, cainii din parc sunt sanatosi, fara probleme de piele. Cine stie...

UPDATE 1: Am citit pe net ca un asemenea stafilococ poate intra in organism si datorita unei ciupituri de purice, intr-o zona vulnerabila. Cica puricii si capusele pot transmite asemenea stafilococi - lucru pe care nu prea il intelegem, dar, in fine... Am mai inteles ca stafilococii astia pot fi luati si de la un alt caine, care insa are o imunitate mult mai puternica si nu este bolnav.

Oricum, cred ca este mai bine ca i-am luat lui Momo si zgarda anti-purici si anti-capuse, noi deparazitandu-l extern lunar cu Advantix si Frontline. Masura de precautie este buna si pentru protejarea impotriva babesiozei.

Medicii veterinari ne-au spus ca se confrunta cu o adevarata explozie de babesioza acum, multi caini murind de la aceasta boala crunta transmisa de capuse. Noi am mai scris despre subiectul babesiozei, al bolilor de caini si pisici.

UPDATE 2: continuam prezentandu-va comentariul Ancai, foarte pertinent:

Chow-chow-ul este o rasa cu sensibilitati genetice renale. Verificati functia renala in toate aspectele ei (Creatinina, uree, analiza urinei, chiar si o ecografie) si, daca toate acestea sunt in regula, efectuati un tratament pentru stafilococ.

Cand rinichii nu functioneaza normal apar diverse probleme (de piele, de inima, de tensiune, digestive). Ele sunt secundare functionarii proaste a rinichilor sau, mai bine zis, cauzate de amoniacul din sange, si daca nu se corecteaza acest lucru, va da dintr-o boala in alta.

De multe ori cainii din aceasta rasa fac alergii la medicamentele perfuzabile care contin aminoacizi si care se utilizeaza in cabinete ca sustinere generala si ajutor hepatic. ATENTIE : ESSENTIALE CONTINE AMINOACIZI.

Liv 52 este un drenor hepatic (varsa bila si goleste ficatul).

Cele doua medicamente sunt complet diferite, nu trebuie comparate: Essentiale este un medicament de sinteza, deci chimic, in timp ce Liv 52 este un amestec de substante din plante. Pot sa va spun din experienta ca datorita Essentialelor multa animale au facut gastrita.

11 comentarii:

Andrei1987 spunea...

E greu si cu tratamentele astea si cu vitaminele si suplimentele... nu stii niciodata ce ii afecteaza ficatul si te miri ce altceva... :(
insanatosire grabnica

Brindusa (Brinda Dasha) spunea...

Ce sa intelegem atunci... LiV sau Essentiale pt protectia ficatelului lor???

Anca spunea...

Depinde de problema pe care o are animalutul dumneavoasta .Aceste medicamente au efecte diferite . Ficatul este "centrala energetica" a intregului organism .El prelucreaza ceea ce intra in sange si cauta sa transforme totul in energie.Aminoacizii il ajuta sa lucreze. Liv 52 este un drenor si un antiinflamator natural care ajuta ficatul sa scape de toxine dupa ce a lucrat. Momo este un chow-chow, si eu as tine mai mult cont de particularitatile rasei. Adica m-as incumeta sa dau Essentiale unui ciobanesc german adult sau unui malamut etc dar' nu la rasele "de necesar mic" :shar-pei,chow-chow.As recomanda Essentiale la cainii de talie mare adulti si in hepatite sau convalescente dupa boli lungi si cu tratamente agresive. Altfel e ca si cum as trage cu tunul intr-o furnica.Eu am vazut caini din aceste rase cu febra 40 dupa ce au primit aminoacizi, asa cum am vazut si soc anafilactic tot de la o perfuzie cu aminoacizi. De atunci prefer sa lucrez cu alte medicamente . O sa incerc sa va explic mai multe maine.Trebuie sa-mi pun mai multa ordine in idei.

MAYA si MOMO spunea...

Anca, unde ai cabinetul? Poate venim la tine. Noi nu avem un anume cabinet veterinar la care sa mergem. De la vaccinele frecvente pana la analize. De exemplu acum, dupa ce termina tratamentul, trebuie sa le facem vaccinurile anuale, apoi doar lui Momo o sa ii facem analizele de sange.

Brindusa (Brinda Dasha) spunea...

@ Anca: cateii mei au avut tuse de canisa si au primit Amoksiklav de 650gr. Cand l-am luat din farmacie, vanzatoarea m-a intrebat "nu e prea tare pt ei?". Doctorita noastra e f. buna, dar de data asta nu mi-a zis nimic de un hepatoprotector si, citind aici despre asa ceva, m-am gandit ca nu ar fi stricat sa le dau si alor mei un protector. Eu am 2 teckeli si 4 ex-maidanezi, de diferite marimi. Pt fiecare li s-a prescris o anumita doza. Acum sunt ok, nu mai stranuta, nu mai tusesc. Sper insa sa fie ok cu ficatul. Apropo... si antiparazitarele interne sunt dure pt ficat, nu?

anca spunea...

Parerea mea este ca poti sa le dai liv 52 sau silimarina . Tusea de canisa este o combinatie intre bacterii si virusuri .Exista un vaccin pentru aceasta boala care se poate face preventiv. Noi il administram si la debutul bolii si asta scurteaza evolutia. Vaccinul consta in picaturi ce se introduc in narile cainilor.'Nu stiu daca mai lucreaza cineva asa . Antibioticul administrat de tine se poate da ptr. infectii bacteriene ale: sistemului digestiv, respirator, urinar si piele.El este mai bland cu ficatul decat ...metronidazolul sau doxiciclina.Odata ce doctorita ta a ajustat dozele pentru fiecare dintre animalutzele tale ,nu cred ca vor exista probleme. In ce priveste cea de-a doua intrebare pot sa-ti spun ca fenbendazolul (panacur este denumirea comerciala) are doza terapeutica cea mai sigura. Un medicament este caracterizat de "doza terapeutica" si de "doza letala".Fenbendazolul are distanta mare intre ele.Dar la pisici apare adesea voma .Inainte de a da orice tip de medicament asigurate ca este absolut necesar.(analiza coproparazitologica )Cand medicamentul nu are cu cine sa "lupte" in organism , incepe sa strice, din plictiseala sau de ciuda .Ma bucur ca ai si caini de strada. Sa-ti traiasca! Si ajutoarele hepatice trebuie dozate corespunzator: la cei mici o pastila pe zi iar la ceilalti ar trebui sa stiu greutatea.

MAYA si MOMO spunea...

Multumim, Anca. Ne auzim curand.

Brindusa (Brinda Dasha) spunea...

Multumesc gazdelor ca ne dau voie sa purtam la ei acasa aceste conversatii foarte utile pt noi, "parintii" patrupezilor. De aici am aflat si eu foarte multe informatii noi si benefice pt cresterea "puiutilor" mei.
@Anca: daca ai timp, te invitam si pe blogul nostru. Doctorita noastra ne-a spus si noua de vaccinul special care se introduce prin nari. Daca le-a trecut boala sa le mai dau?
In legatura cu antiparazitarele - noi am inceput, in urma cu 9 ani, cu Panacur, apoi Pratel, Paraquistel plus. Mai apoi am primit Cestal, apoi Biheldon,Drontal, iar de dupa ce ne-am inmultit familia si odata cu asta si cheltuielile, am trecut pe Caniverm. Adevarul e ca nu am facut niciodata analiza coproparazitara, ni s-a spus doar ca odata la 3 luni trebuie administrata pastila deoarece dupa aceasta perioada eclozeaza ouale de paraziti. Anul trecut, in octombrie l-am adoptat pe ultimul din gasca si avea tenii in materiile fecale. M-am cam speriat, dar norocul a facut sa fie un catel cu bun simt si, desi stam la curte, nu vroia sa-si faca treburile inauntru, ci cerea sa-l scoatem la plimbare. De atunci ii urmaresc mereu "produsul" la fiecare colectare, la fel ca si al celorlalti. Dar tinand cont ca una din femelele adoptate se comporta ca o chiriasa, adica vine si pleaca cand vrea ea, aduce si tot felul de "accesorii". Zilele astea am vazut ca avea 5 capuse doar pe bot. Eu ma tem sa le scot, ca nu cumva sa se rupa, asa ca i-am dat cu ce aveam in casa, adica Neostomosan, fiole. A doua zi a plecat din nou. N-am apucat insa sa vad daca au disparut capusele.
Ce mi-ai sugera in legatura cu antiparazitarele, in conditiile date?

Anca spunea...

Tusea de canisa este o boala "polifactoriala" adica este determinata de microbi diferiti si de aceea se pare ca nu se creaza imunitate chiar daca s-a trecut prin boala. Parerea mea este sa-ti vaccinezi animalele daca poti.
Din experienta mea, medicamentul cu adevarat eficace in tenie ete Drontalul, care trebuie administrat la distanta de 10 zile, de 3 ori. In parazitologie se considera ca este bine pt cei din jur (oamenii) ca animalele sa fie deparazitate intern o data la 3 luni, mai ales cand acestea stau mai mult in afara casei. Animalele adulte capata o imunitate la parazitii intestinali si doar cele care traiesc in conditii proaste de intretinere (nu cred ca este cazul la tine) pot fi intens parazitate. Si in medicina umana mai nou, chiar daca apare o suspiciune de parazitism, se prefera interventia medicamentoasa abia cand apare boala data de parazitul respectiv, altfel se asteapta ca imunitatea organismului sa-si faca treaba. Totusi daca suspicionezi tenie adiministreaza tratamentul pt ca efectele adverse ale bolii sunt mult mai grave fata de cele ale medicamentului.
In privinta antiparazitarelor externe, nici unul nu are o eficacitate de 100%. Cu Neostomosan poti sa dai si in mediu, adica in gradina si in locul unde stau cainii tai, dar el nu are remanenta (este valabil doar cand il dai).
Eu pt cainii mei utilizez zgarda Bayer (Kiltix) + Stronghold pipeta o data la 2 luni (pt a evita Dirofilarioza) sau pipeta Advocate (din acelas motiv). Daca animalelor nu le-a fost pusa zgarda la timp si au fost parazitati recomand intai o pipeta de Prac-tic (pt ca nu am avut "reclamatii" la ea tot sezonul trecut), iar dupa 2 saptamani sa fie pusa zgarda + restul protocolului. Dar asta duce la un cost destul de ridicat chiar si pt un singur caine.
Cu toate acestea si cainele meu care este un caine "de canapea" a facut babaesioza. Nu vreau sa sperii pe nimeni, insa asta m-a convins ca nici un produs antiparaziti nu are eficacitatea laudata in prospect.

Anonim spunea...

Buna la toata lumea iubitoare de animale!!!!!!!Eu am o catelusa rasa de schnauzer cu boxer,,,,si am inteles de la medic ca are pancreatita dar acum ii multumesc lui dumnezeu este bine ,,,,dar in schimb de cateva zile se linge la poponeata si se tariie cu fundul de covor nu prea are pofta de mancare numai daca ii dau ceva extra atunci mananca si am intrat pe internet sa ma uit de un medicament pt.deparazitare interna si am ales panacur ,,,,este de 500mg,,,,acum nu stiu cum sa il administrez,,,,catelusa are 26 de kg,,,,va rog ajutati
ma ,,,,,va multumesc ,,,,adela

Anonim spunea...

am un ciobanesc german in varsta de 9 ani, sufera de doi-trei ani de o dermatita severa, are mancarimi si pete care supureaza si evident a cazut parul, am fost la medic anul trecut si a luat mostre din rana si dupa o verif la microscop a zis ca nu sunt raie doar o dermatita, a les sa-i faca un vaccin cu hormoni, a zis ca asta e solutia, a fost mai bine cainele o perioada dar anul asta a revenit iar, din pacate cainele este hranit de mama mea care ii da toate porcariile sa manance, porc, pui, etc....acum ma ocup eu de caine, m-am mutat in aceasi locatie, am inceput prin a-i da numai mancare bosch + ulei de peste, ce sa fac mai departe?????multumesc anticipat!