luni, iulie 12, 2010

Babesioza - intrebare

Am primit o intrebare pentru Anca: "Am o catelusa de 14 ani diagnosticata acum 3 zile ,cu boala BOLERIOZA [e aceasi cu BABESIOZA ???]..med.veterinar i-a facut un antidot[??]si alte doua injectii plus ca am primit pt. acasa ca tratament ENROXIL FLAVOUR si ESSENTIALE FORTE..problema este ca dupa doua zile in care catelusa i-si revenise [a mancat singura, era vioaie,s-a jucat cu mine ]astazi de dimineata s-a simtit din nou rau....nu stiu ce sa cred : sa fi revenit boala sau sunt rectii adverse in urma medicamentelor....te rog mult da-mi un sfat !!!!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Du-te di nou repede la medic.

Anonim spunea...

cred ca diagnosticul a fost "babesioza", dar parea ca scrie "bolerioza"

Anca spunea...

Borelioza este tot o boala transmisa de capuse dar nu este babesioza .
Borelio
za este o spirocheta care se evidentiaza pe frotiu in conditii speciale , pe cand babesioza este un parazit .
Pentru borelioza tratamentul de electie este doxiciclina.
Daca e vorba de babesioza , si i s-a facut unul din faimoasele antidoturi , da , poate fi vorba de o stare proasta data de medicament, dar poate fi vorba si de moartea parazitilor . BABESIILE MOARTE FAC LA FEL DE MULT RAU ORGANISMULUI CA ATUNCI CAND SUNT VII.
Cainele trebuie tinut sub observatie macar 3 zile dupa administrarea antidotului pentru a interveni la timp .
Am scris toate acestea pentru ceilalti care vor citi.
SFATUL MEU PENTRU CEL CARE A PUS INTREBAREA ESTE SA SE DUCA DE URGENTA INAPOI LA MEDIC SI SA NU ASTEPTE RASPUNSURI PE NET.
Perioada critica dupa administrarea antidoturilor este 48-72 de ore. In acest timp imizolul necrozeaza ficatul sau blocheaza rinichii iar berenilul provoaca hemoragii cerebrale ,colaps si moarte.

Anca spunea...

Uneori nu am timp sa ma uit pe site.
Alteori ma uit , dar nu observ intrebarile.

In alta ordine de idei , acum e o perioada de "liniste " adica nu prea s-a mai diagnosticat babesia la caini.Boala apare mai frecvent primavara si toamna cand imunitatea organismului e pusa la incercare.
Sunt situatii in care boala se remite ( fara tratament ) in 24-48 de ore. Am avut 3 astfel de cazuri in ultimele 2 saptamani. Adica animalele au fost diagnosticate in alte cabinete cu babesie , stapanii au refuzat tratamentele cu antidoturi agresive si pana au ajuns la noi sau in alta parte testul de babesie s-a negativat. Se poate suspecta si un diagnostic gresit initial, dar am gasit studii medicale care sustineau ca sunt situatii cand parazitul este controlat de imunitatea organismului si boala nu se mai manifesta.

anca spunea...

Cand cainele face urina inchisa la culoare , inseamna ca boala este in plina desfasurare si nu se va remite ca in alte cazuri. Culoarea aceea a urinei este data de eliminarea hemoglobinei ce provine din distrugerea celulelor rosii ale sangelui. Aceasta inseamna ca parazitul este in plina activitate si ca bariera de imunitate a organismului a fost depasita. In aceasta faza cainele are nevoie de ajutor specializat.
Am scris aceasta pentru ca postarea anterioara sa nu fie interpretata in defavoarea animalelor.