luni, august 02, 2010

Cainii si urcatul scarilor

Una dintre problemele cele mai acute la majoritatea raselor de caini este suprasolicitarea articulatiilor picioarelor. Subiectul l-am abordat pentru ca in blocul nostru s-a stricat liftul si timp de 3 zile, Momo a urcat si coborat scarile pentru 4 etaje. De fapt, doar le-a coborat, pentru ca nu le poate urca. Sta in capatul de jos al scarii si asteapta, cu limba scoasa de oboseala si caldura, sa ajunga sus.

Ca atare, il iau in brate si il urc, spre uimirea si amuzamentul celor care ne vad: mami cu copilul in brate si tati cu catelul. Numai ca baiatul are 5 kg, iar Momo are de 6 ori mai mult. Nu ii convine nici cainelui: icneste scurt si des, pana ajunge la capatul fiecarei scari, pentru ca il apas pe burta cu o mana, cand il tin in brate.

Nici nu mai mananca, asa e de trist si de suparat. Ieri nu a manacat nimic: a fost apatic, i-a fost si cald, a fost si obosit de la urcat si coborat scarile. Speram ca nu si-a suprasolicitat incheieturile si sa il doara.

Adevarul e ca putem sa il fortam sa urce, amenintandu-l si fortandu-l. Dar ar fi o mare greseala. Momo e sensibil la probleme cu articulatiile si o fortare ar insemna inca o problema de sanatate, la multele pe care el le-a avut de-a lungul timpului.

Este recomandat ca un caine sa nu urce deloc scari. Multi dintre ei sunt predispusi la displazie, iar boala se poate agrava pentru cei care au displazie in forma usoara.

Chow chow este o rasa extrem de sensibila la problemele de articulatii. Noi ii facem lui Momo, de doua ori pe an, cate o cura cu K9 Complete Motion si Cartilaj de rechin, in speranta ca ii va mai proteja picioarele. O sa vedem daca se resimte de la coboratul scarilor, speram totusi sa fie bine.

11 comentarii:

Anca spunea...

Ce varsta are Momo

MAYA si MOMO spunea...

Doi ani si 10 luni.

MAYA si MOMO spunea...

Pe caldurile astea pare ca are 20 de ani, asa se misca. E pur si simplu sedat. Merge greu, abia se urneste, gafaie, nu are chef de nimic. In casa sta numai pe langa aerul conditionat (apar problemele la ochi si urechi)...

anca spunea...

Multi inainte !
Mananca ? Ce temperatura are , dupa ce sta in casa la racoare ? Adica nu imediat ce ati intrat in casa , dupa plimbare ,ci la 20 -30 minute dupa aceea ?
El are displazie de sold ?

Anonim spunea...

da, mananca. ii dam cam la 5-10 minute dupa ce intra in casa, dar o sa marim intervalul, sa se mai linisteasca dupa cele 35 de grade de afara. Nu are displazie, sau cel putin nu stim noi, adica nu schioapata si nu da semne de durere. Dar am luat alta dezie: la anul il tundem. Si pe el si pe Maya.

Andrei spunea...

chestia cu urcatul si coboratul scarilor nu este valabila tuturor raselor, sau cel putin nu tuturor cainilor... dar din cate am citit si auzit, chow chow-ul este mai sensibil... eu il car pe adi in brate din nou... a inceput iar sa dea semne de durere, asa ca nu mai risc sa se agraveze... pot sa spun ca mananca la fel... are acelasi apetit neschimbat... ii dau foarte mult sana/iaurt sau orice alt tip de lactate... nu il mai las in aer (nu sub el cel putin) pentru ca pur si simplu intepeneste... pufaie de fiecare data cand ii spun ca nu are voie... eu l-am tuns pe adi pe burta... si s-a facut atat de naspa... sincer nu cred ca vreau sa il tund vreodata...

Anca spunea...

Poate ca este doar un moft din partea lui , poate ca asa vrea coada lui , sa fie carat in brate .
Eu ma gandesc sa nu fie vorba totusi de o displazie , pentru ca nu mi se pare normal sa nu vrea sa urce scarile.Poate e numai o parere a mea. Dar cand aveti timp , si disponibilitati financiare ar fi bine sa ii faceti radiografii : solduri si coloana.
Sunt caini care nu dau "semne" toata viata si la un moment dat refuza sa se mai ridice.
Daca exista o displazie chiar de grad mic e bine sa se stie si sa se tina sub control totul, mai ales greutatea cainelui.
Eu ma alarmez destul de repede si poate nu am dreptate.


Adi are displazie ?

Andrei spunea...

da Adi are displazie de gradul b, sau cel putin asa arata radiografiile facut in martie... am observat ca schioapata pe la 6 luni (cand incepuse sa ninga prima data)... am fost cu el sa ii fac o radiografie (nu sunt multumit de prima radiografie) si parea sa aiba o forma grava de displazie la ambele solduri... m-am chinuit cu el vreo 2 luni cu aplazyl si i-am interzis sa alerge sau sa se joace cu alti caini, si pot sa spun ca a dat rezultate... acum vad ca se trezeste cateodata cam intepenit... si m-am hotarat sa ii mai dau 10 zile cate 2 pastilute de aplazyl si sa evit sa il mai duc in parc la joaca cu alti catelusi... sper doar sa nu se agraveze si sa ramana mereu la gradul b si sa nu il deranjeze... desi dupa ultima radiografie din martie, am cam exagerat... l-am lasat sa isi faca si el de cap... sa alerge, sa coboare scarile (la urcat e cam putoare...) si cand vin eu acasa sau fratele meu sare atat de sus ca ajunge sa ma linga pe fata, iar eu sunt i9nalt (nu glumesc se poate demonstra :)) )... dar pun totul pe seama aerului conditionat...

il mai deranjeaza si atunci cand se schimba brusc vremea...

Andrei spunea...

scuze de greselile de ortografie :) sunt la job :))

Anca spunea...

Andrei, pentru cainele tau e bine sa stii in permanenta ce se intampla cu articulatiile lui , sa nu se ingrase, sa-i dai primavara si toamna ajutoare articulare gen aplazil , cartilaj de rechin, etc. Nu-l lasa sa sara si sa urce scari (nici coboratul nu-i o fericire, pentru el) Nu-i face radiografii prea dese (una pe an, pana pe la 5-6 ani, este O.K)Insa nu trebuie sa pierzi momentul in care acolo apar modificari. Articulatia coxofemurala este un "angrenaj" mobil , in continua miscare. Din cauza "asamblarii " gresite , "piesele " se uzeaza mai repede decat la ceilalti.
Fa-ti un calendar al lui pe care sa-ti notezi datele la care i-ai facut radiografiile ,si mai ales fa-ti un dosar cu toate radiografiile asezate in ordine cronologica asa incat sa se observe clar cea mai mica diferenta de la o expunere la alta. Doctorului ii trec prin mana multi si s-ar putea sa nu-si aduca aminte ce a vazut ultima data.
Orice saritura pe care o face poate sa deranjeze ceva acolo, asa ca apleaca-te tu cand intrii in casa , sa se bucure cat vrea dar sa nu mai sara.
Ai observat bine, orice schimbare atmosferica poate sa-i dea dureri dar dupa cum spunea cineva , nu exista caine asa de trist incat sa nu dea din coada. Asa ca el isi va manifesta bucuria ,ignorand durerea . Nu-ti ramane decat sa-l protejezi tu cat de bine poti.

Andrei spunea...

da... pai eu nu il las sa sara... dar asta nu inseamna ca e valabil si pentru fratele meu (il incomodeaza burta). eu evit cat pot de mult sa ii tin greutatea sub control... are doar 24 kg desi ar trebui sa aibe 28 cel putin... ii se simt coastele... si desi iese de vreo 6 ori pe zi afara, doar in brate o face.