marți, noiembrie 09, 2010

O boala periculoasa: Ehrichioza

Anca, medic veterinar in Bucuresti, ne-a transmis o postare despre o boala care a luat amploare: Ehrlichioza. Aceasta maladie nu este bine diagnosticata, este confundata cu babesioza, dar tratamentul este diferit de cel al babesiozei si de lunga durata. Boala poate evolua asimptomatic, cainele se "usuca pe picioare" sau da intr-o hemoragie nazala care nu se opreste. Uneori nu apare nici febra, uneori apar semne neurologice , tabloul clinic este foarte vast si mai ales foarte inselator.

Este o boala provocata de o bacterie asemanatoare rickettsiilor, transmisa de capuse. Este bacterie tipica, cu enzime metabolice si perete celular aeroba si sensibila la antibiotice desi paraziteaza celulele vii pt crestere. Ele apar in limfocite si neutrofile. E.canis provoaca la om Ehrlichioza umana monocitara.

Unele infectii sunt asimptomatice, cainele este in aparenta sanatos si stapanul nu remarca nimic deosebit, de aceea la un congres international veterinar boala aceasta a fost supranumita si : "silent killer" pt ca in varianta asimptomatica provoaca moartea subita a animalelor.

Alte infectii debuteaza brusc, cu febra mare si frison, alterarea starii generale: dureri abdominale, varsaturi si diaree, coagularea vasculara diseminata (CID), vasculite, convulsii, orbire, epistaxis si coma.In analize apar: - leocopenie (nr mic de leucocite)- trombocitopenie (nr mic de trombocite)- valori anormale ale functiei hepatice, in special niveluri crescute de transaminaze.

Exista teste imnocromatografice, dar acest tip de diagnostic nu ofera sigurnta, adica un test pozitiv confirma diagnosticul, dar unul negativ nu il infirma total. Aceasta deoarece testele detecteaza anticorpii, mai mult in perioada febrila cu frisoane pt fiecare tip de ehrlichia in parte.

Daca testul este pt E. canis si infectia este provocata de o alta tulpina de ehrlichia, testul iese negativ. Cea mai buna diagnosticare se face pe un frotiu May-Grunwald, Giemsa, corect executat, unde se gasesc "dusmanii" in celulele albe. Deci, daca animalul, controlat intr-un cabinet prezinta: splenomegalie, hepatomegalie, nr mic de trombocite in analiza hematologica are toate sansele sa aiba aceasta boala. Cereti o dignosticare sigura cu frotiul pomenit mai sus.

Tratamentul de electie este Doxiciclina 10 mg/kg greutate vie/zi impartit in doua prize timp de 21-28 zile.Ehrlichia este sensibila si la cloramfenicol, toate tetraciclinele si mai nou, la om, se foloseste monociclina (o doxiciclina mai bine potentata) + metronidazol + cefort.Doctorul poate sa aleaga din toate, tratamentul care i se pare indicat situatiei si starii animalului. Tratamentul este de lunga durata, uneori dupa primele administrari apare o agravare a starii proaste pt ca moartea bacteriilor duce la eliminarea de toxine specifice in organismul infectat.In prima saptamana trebuie refacuta analiza hematologica din 2 in 2 zile pt monitorizarea nr de trombocite. In aceste prime zile tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala pt ca: se pot bloca rinichii si pot sa apara semne neurologice (ataxie, convulsii, etc). Numai medicul completeaza cu alte medicamente sau reduce doza de antibiotic.

Unii veterinari aplica urmatoarea schema de tratament: Imizol (Imidocarb) + doxiciclina. NU EXISTA JUSTIFICARE MEDICALA PT UTILIZAREA IMIZOLULUI. S-a dovedit ca el nu are nici un efect asupra Ehrlichiei si nici asupra Anaplasmei. Iata ce scrie Merkul veterinar despre el : "Imidocarb is a suspected carcinogen with long witholding periods and is not approved for use in USA or Europe."Doxiciclina dimineata + un sfect biseptol (cand starea rinichilor permite) la pranz, ca potentator al doxiciclinei, nu ca doza terapeutica + doxiciclina seara; aceasta este cea mai eficace schema de tratament. De asemenea dupa prima saptamana de tratament sau imediat dupa ce nr de trombocite a crescut peste limita minima se poate introduce in tratament un medicament numit "Vessel Due", care este un antitrombotic de uz uman si un reparator al endoteliilor afectate. Altfel spus acest medicament scoate depozitele de bacterii si trombi de pe peretii vaselor de sange, pe care le reintroduce in sangele circulant, unde le asteapta "surpriza" : antibioticul.Acest tratament este doar impotriva Ehrlichiei. Complicatiile se trateaza individual in functie de problema dezvoltata si de experienta medicului, cu grija de a nu administra medicamente care se " bat cap in cap" sau se anihileaza reciproc.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant articolul. MUltumim mult, Anca, sunt informatii importante pentru stapanii de animalutze.

Anonim spunea...

Da, asa e. E bine ca medicii veterinari sa isi mai spuna cuvantul din cand in cand. Din cate inteleg nu e chiar simplu: unele boli sunt mai specifice unor rase, altele expuse altor boli. Sau cu mancarea si vitaminele: unele rase tolereaza mai bine mancarea gatita, altele un sortiment anume de mancare, altele altul etc. Sunt putini medici care chiar sunt interesati sa faca treaba buna.

Anca spunea...

Cele mai sensibile rase la aceasta boala sunt: ciobanescul german si huski .
Cele mai multe cazuri diagnosticate de ehrlichioza sunt in : Constanta, Bucuresti si Sibiu.
Uneori se complica cu Anaplasmoza care scade numarul de celule rosii.

Important este sa se puna un diagnostic corect si apoi important este ca tratamentul sa se faca integral ( 4 ,uneori 6 saptamani ) Chiar daca vi se pare mult nu este de glumit cu infectiile rikettiene care se numesc popular TIFOS .

Anca spunea...

P.S. Va multumesc pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase.

anca spunea...

ATENTIE !!!
S-a deschis oficial si " sezonul babesiozelor de toamna ".

Avem deja doua cazuri in tratament.
Daca , Doamne fereste , unul din cainii vostri da semne de boala nu va lasati pana nu aveti un diagnostic sigur, adica : babesioza , ehrlichioza , anaplasmoza , borelioza , sau combinate . Dupa ce s-a stabilit un diagnostic cert, cereti sa vi se prezinte toate variantele de diagnostic si efectele adverse ale medicamentelor utilizate. ESTE DREPTUL VOSTRU.
Oricine are dreptul sa aleaga si sa cunoasca ce cumpara cu banii lui. Chiar daca medicul se supara ca insistati , o sa-i treaca , mai ales daca faceti acest lucru in maniera civilizata.