joi, iunie 02, 2011

Sa cumparam un caine daca avem si copil?

Am primit multe intrebari pe mail de la familii care au deja copil si vor sa isi cumpere caine. Ce inseamna sa ai ai copil si caine? Cam cat costa lunar intretinerea unui caine? Se pot impaca un copil mic si un caine? Cam acestea ar fi in mare, sintetizate, intrebarile puse.

Sincer, sfatul nostru pentru toti cei care au copil mic si se gandesc sa isi cumpere un caine este sa faca un fel de "proba". Sa se trezeasca vreo doua-trei saptamani, zi de zi, aproximativ cu 3 sferturi de ora mai devreme in fiecare zi, sa faca plimbarea de jumatate de ora, imaginandu-si mai apoi, dupa ce intra in casa, ca spala pe labute si pe burta cainele si, dupa ce vine de la serviciu, sa iasa afara iarasi vreo jumatate de ora- o ora. Sa isi dea seama ca trebuie sa faca asta si cand ploua (cainele trebuie sa faca pipi, caca) si cand afara sunt 35 de grade, dar si iarna, cand sunt -10 grade, bate vantul rece de iti ingheata fata.

Apoi sa isi dea seama ca nu poti lipsi o zi-doua intempestiv, cu treaba de la munca, fara sa lasi cainele cuiva apropiat (parinti, frati, surori).

Apoi sa aiba cam 150 de lei pe luna pentru caine: mancare si deparazitarea externa. La 3-4 luni e si pastila de deparazitare interna, parca si aia vreo 40 de lei. Anual vaccinul, cred ca e vreo 50-100 de lei. Apoi sa stie ca un caine se poate imbolnavi cand te astepti mai putin. Cainii racesc si ei, au otite destul de des, pot avea indigestii, fac si ei diaree, au probleme la ochi, la stomac, la piele si blana, etc. E aproape o regula la noi: la fiecare imbolnavire, daca scapam doar cu 100 de lei cheltuiti, am iesit bine.

Un chow chow, un shar pei, un bulldog, un basset pot fi caini sensibili la boli. Un caine cu blana lunga poate avea probleme de piele: aici sunt inclusi chiar si golden retrieverii sau ciobanestii. Dog germanul poate avea probleme la stomac (torsiune gastrica). Foarte multi caini au probleme cu incheieturi si articulatii. Displazia de sold este o problema destul de complicata. Pe Momo l-am operat de entropion la ambii ochi.

Nu e obligatoriu ca un caine de rasa sa mosteneasca boli genetice, poate nu se va imbolnavi, dar trebuie sa fiti pregatiti de orice.

Nu in ultimul rand, trebuie sa va ganditi la igiena casei. Cainii naparlesc des si mult. Un caine cu parul scurt in perioada de naparlire poate fi o problema: parul se aseaza peste tot, firele sunt mici, scurte, usoare si o sa zboare peste tot: in pat, pe perna, pe masa, pe jos, oriunde. Un caine cu blana lunga e mai rentabil: parul se aduna si e mai usor de pieptanat, dar ce nebunie e cand naparleste mult! Daca ai copil mic, ZILNIC trebuie sa dai cu aspiratorul si cu mopul prin toata casa! Iar daca ai si covoare, aspiratorul nu poate face fata, garantat!

Un husky sau ciobanesc german sau un mioritic sau un caucazian latra, si nu latra in surdina! Se trezesc vecinii noaptea! Un chow chow pufaie, mormaie, grohaie, haraie, latra foarte rar.

Trebuie sa fii foarte rabdator, sa iti doresti cainele respectiv enorm, sa il iubesti foarte mult. Altfel, il vei abandona cu tristete, remarcand ca nu poti sa il tii, nu ai cum sa mai ai grija de el. E pacat sa iei un caine, sa ii tii o perioada, sa se ataseze de tine, sa inceapa sa te iubeasca si apoi sa il rasplatesti, dandu-l cuiva care poate avea grija de el.

Sincer, noua ne-a trecut prin cap sa il dam pe Momo. Dar cui sa dai un caine de 5 ani, caruia nu ii pasa de nimeni altcineva in afara de familia lui cu care a locuit toata viata, singurii pe care ii iubeste si carora le respecta comenzile? Cum isi poate adapta viata la o alta familie? Cine poate investi atat timp si bani intr-un caine pe care nu il stie de mic, nu il iubeste asa de mult, nu e parte a familiei lui? Iar Momo e chiar un caine bolnavicios.

Unii vor zice ca poate e ok daca respectivul caine e mic: pekinez, soricar, shi tzu, bichon etc. Dar si ei trebuie plimbati, si ei au nevoie de timp. Si ei latra, si ei sunt caini, au nevoie sa te joci cu ei, au nevoie de atentie.

Decizia e grea.

2 comentarii:

Paul Popa spunea...

Iubesc cainii de cand ma stiu. Acum stau la curte si ma bucur de compania unui metis superb (rottweiler cu bullmastiff). Am mai avut pe rand 1 rottweiler, 1 caucazian si 1 metis ( rott cu ciobanesc german). Pot sa afirm ca stiu ce insemna sa ai un caine si apreciez descrierea exacta facuta de proprietarului blogului MAYA SI MOMO.
Cu toate acestea, va rog sa-mi dati voie sa va dau un sfat :
NU VA LUATI UN CAINE IN APARTAMENT !
Dupa ce mi-a murit primul caine ( in timp ce locuiam intr-un apartament) am incercat la 1 an sa-mi iau din nou uni pui de rott. L-am tinut 2 zile si apoi l-am dat inapoi. Nu inteleg cum de nu-mi dadeam seama in timp ce tineam cainele in casa, cat de urat mirosea. Explicatia este biologica : ne obisnuim cu mirosul.
Acum, daca bag cainele in casa chiar si numai 5 min. ii simt mirosul cateva ore. Si cainele este foarte ingrijit, nu e tinut in padoc ci sta liber pe iarba. In cusca nu prea intra. Prefera sa stea pe terasa pe un covoras. Ce vrea sa zic e ca nu are motive sa miroasa mai mult decat un caine de apartament ci dimpotriva. In plus, il spal regulat si mananca numai hrana de 4-5 stele.
Dar mirosul nu e singura problema. Va obisnuiti cu el si se obisnuiesc si prietenii veniti in vizita ( doar cei care va iubesc cu adevarat, ceilalti o sa mai rareasca vizitele).
Dar ce va faceti cu saliva abundenta in timpul verii, cu capusele culese din iarba care pot sa ajunga in asternutul vostru ? Ce faceti daca trebuie sa plecati de acasa 2-3 zile si nu aveti pe cineva de incredere care sa aiba grija de caine ?
La curte este mult mai simplu. In cel mai rau caz, ii lasati o galeata plina cu boabe si 2 galeti de apa si puteti pleca si 1 saptamana, cainele nu va muri si nici nu va suferi prea mult (metoda testata de mine cu succes).
Scuzati-ma daca am fost prea dur.

MAYA si MOMO spunea...

Mi se par corecte observatiile. Probabil vor fi unii care vor zice: cainele meu nu miroase! Cine stie, poate or avea dreptate. Noi, insa, va spunem sincer: Momo are un miros specific - pana la urma e caine. Nu vorbesc de mirosul care apare dupa ce il spalam ("caine ud"), ci de mirosul lui de caine. Asa e.