marți, iulie 26, 2011

Dresaj canin

Primim multe intrebari pe mail despre dresjaul cainilor mici. Acum avem timp si raspundem cumva tuturor. Asadar, din cate ne aducem aminte, cateva sfaturi si elemente esentiale de dresaj canin. Cainele poate fi dresat de la orice varsta. Cu cat incepeti mai devreme dresajul cainelui, cu atat mai bine. Va mai putem ajuta cu ceva carti online de dresaj, cine vrea.

Ultima intrebare primita este este de ce un caine de aproape 4 luni nu vine la stapan afara, desi e chemat insistent. Cel mai greu sa il dresezi sa vina dupa tine! Ganditi-va ca nici copiii nu vin cand ii striga parintii, daramite un catel. Pentru ei e un nou univers, cu mirosuri noi, zgomote, DISTRACTIE - un univers de explorat. Ca sa vina la stapan e nevoie de mult efort de dresaj. Si, oricum, la inceput vine si pleaca iar (ca un copil care vine la parinti si pleaca apoi la joaca). Deci, ca sa vina, trebuie sa il atrageti cu ceva: mancare si cu joaca.

Aici aveti link de dresaj cum am invatat cainele sa mearga langa noi.

Atentie, cainii au un tip de gandire diferit de cel uman: ei gandesc, se orienteaza, fac totul in haita. Si-au pastrat mostenirea genetica a lupilor. Un caine singur va avea si el haita lui: familia. Ca in orice haita, unul e conducatorul (alfa), restul il urmeaza. Seful se impune prin diverse chestii, nu neaparat agresive. Deci e bine sa le urmati, pentru ca altfel veti avea un caine neascultator, nu pentru ca ar fi prost sau rau (niste tampenii debitate de ignoranti), ci pentru ca nu a vazut la cei apropiati semnele unui lider de grup si s-a transformat el in seful haitei.

Deci, cateva sfaturi:

Un şef de haită (adica stapanul) are dreptul:

• să mănânce primul şi să păstreze proprietatea asupra eventualelor resturi - deci poate va faceti un obicei ca, cel putin acum la inceput, sa nu manance el primul. Daca ii dati ceva resturi de la masa, dati-le dupa ce mancati voi, nu in timpul mesei. Masculul sau femela alfa mananca primii, apoi lasa si celorlalti ce a mai ramas. Liderii nu impart mancarea cu cei inferiori lor, ci lasa resturile. Deci cainele isi mananca boabele la finalul mesei voastre, indiferent cat de mult se chinuie sa va atraga atentia.

• să intre şi să iasă primul din pasaje sau locuri strâmte - deci nu il lasati sa intre primul pe usa, in lift, in masina etc

• să se aşeze sau să doarmă unde vrea - nu lasati cainele in pat (o sa vedeti cum e sa se urce cand e ud sau murdar sau cand e mare si naparleste mult). Lasati-l sa isi aleaga el locul pe jos sau faceti-i o cusca undeva. Sfatul nostru e sa nu il mai lasati in pat, dar aici faceti cum credeti

• să ignore sau să descurajeze atenţia nedorită a membrilor haitei - cand nu asculta, trebuie corectat pana face ce ii cereti (daca vreti, avem carti de dresaj). Can o sa ii cereti sa stea culcat, nu are voie sa nu faca, chiar daca nu din prima sau a doua cerere

• să controleze şi să pună limite deplasărilor celorlalţi membri ai haitei

• să câştige toate jocurile iniţiate de haita sa - stapanul intrerupe jocul cand vrea el, nu cand vrea cainele. cand musca din joaca, intrerupeti imediat, brusc, joaca. Asteptati cateva minute si jucati-va iar. Daca iar musca, intrerupeti iar brusc. Asa isi da seama ca nu trebuie sa muste. De asemenea, nu ii permiteti sa sara pe membrii familiei. Veti vedea mai tarziu ce bine e ca nu sare pe dvs. Ideal este ca de mic, puiului să nu i se acorde recompense de nici un fel atunci când sare pe stăpân. La revederea stăpânului, puiul are tendinţa normal genetică de a se ridica pe picioarele din spate, acest lucru fiind de obicei încurajat de mângâierile pe care le primeşte în această poziţie. Recomandat este să se preia controlul asupra capului căţelului, iar toate mângâierile să se acorde în poziţia de “şezi”.

• să stabilească locul unde se va vâna, direcţia în care se va deplasa haita (membrii grupei îşi urmează conducătorul în direcţia pe care acesta a ales-o) - nu trebuie lasat de capul lui sa mearga pe unde vrea (acum e mic, nu prea ai ce ii face, insa dresajul de acum trebuie sa inceapa). Nu trebuie sa traga in lesa. Nu doar ca e ridicol ca un ditamai omul sa gafaie tras in lesa de un caine chinuit care si el gafaie, strans de gat.

Câinele trebuie să se afle pe ultima poziţie ierarhică într-o familie. Toti stapanii trebuie sa ii perceapa ca fiindu-i superiori lui in haita, atfel se pot naşte unele devieri de comportament, foarte greu, dacă nu chiar imposibil de remediat, dintre care amintesc doar agresivitaea faţă de membrii familiei poziţionaţi inferior câinelui.

Câinele va încerca în permanenţă să găsească o fisură în ierarhie şi o va face cu subtilitate. El va încerca să câştige teren prin drăgălăşenii, nesubordonări motivate, iar atunci când va obţine poziţia dorită, va dezvolta probleme de comportament ce se vor agrava odată cu vârsta.

Din punct de vedere al educaţiei, o relaţie de tip dominant-subordonat este indispensabilă oricărui program de dresaj, indiferent de metoda folosită. Odată ce relaţia dintre om şi câine este clarificată, din prisma căţelului, orice comandă din programul de dresaj este extrem de uşor de realizat.

!!! Atentie: nu ii permiteti sub nicio forma sa va "cotzaie" pe picior (sa mimeze actul sexual)! Aceasta miscare nu inseamna ca vrea sex, cum cred unii. Este, de fapt, o miscare de dominare intre membrii haitei. Orice crescător sau cunoscător al câinilor a avut ocazia de a observa un mascul care încearcă să mimeze actul sexual asupra unui alt mascul. Acest lucru face parte dintr-un adevărat ritual de dominare-subordonare. Pe scurt, dacă un mascul acceptă un alt mascul să se urce pe el, înseamnă că îl acceptă ca dominant. În caz contrar se va declanşa lupta. Deci, daca acceptati sa va "cotzaie" piciorul, acceptati sa va domine el - asadar, mare atentie: nu lasati sa cotzaie nimic si pe nimeni, el e ultimul in haita.

Iarasi atentie la alta chestie extrem de importanta: cand mananca boabele, orezul cu carne sau ciorbica lui, dupa ce a inceput sa manance bagati-va mana in mancarea lui. Nu il lasati sa fie posesiv cu mancarea. Deci ii puneti boabele in castron, el incepe sa manance si cand mananca, va bagati mainile in mancare. El va invata ca nu ii luati mancarea. Altfel, cand creste la 25-30 de kile, nu o sa va fie usor sa vedeti cum se repede la voi maraind daca va apropiati de el cand mananca. Sau daca copilul mic ii baga mana in mancare sa se repeada la el si sa il muste. Daca il invatati sa nu fie posesiv, nu o sa ii pese.

O data pe luna ii ridicati castronul cu mancare, ii spuneti comanda sezi sau culcat, apoi ii dati castronul.

Alte sfaturi: iarna cainele cu blana lunga rezista la oricat de minus la noi. O sa vedeti cum se tavaleste in zapada, fericit. Unii chiar dorm in zapada. Vara o sa constatati ca la 30 de grade, dupa 45-60 de minute de mers continuu, e obosit rupt. Nu trebuie tinut in plin soare, evident. Sa aiba apa si atat. Rezista si vara la temperaturile noastre inalte, dar nu sa fie tinut in soare.

Si nici lasat singur in masina tinuta in soare: o sa se sufoce rapid si face infarct - garantat. Deci daca nu sta in soare, e bine. De preferat sa fie umbra, vant sau in casa, la temperatura camerei, cat e ea.

Atentie la curent: fac otite des de tot. Invatati-l de mic sa il curatati in urechi! Este esential! Cainii chiar fac des otite si un caine de 30 de kg care musca atunci cand e curatat in urechi e de groaza. Noi il curatam in urechi pe Momo zilnic, cand era mic, o perioada, doar sa se invete si sa accepte toaletarea urechii.

La fel, il pieptanam zilnic si ii dadeam recompense ca statea cuminte cate o bucatita mica de pui fiert sau morcov fiert. Daca nu o sa ii placa pieptanatul, va fi calvar! Pieptanati-l des si cand faceti asta, mangaiati-l, alintati-l. Cand se face mare, va fi usor sa ii faceti toaleta parului.

De principiu, nu e foarte greu sa dresati elementar un caine.


Un comentariu:

Paul spunea...

Buna,
Toate sfaturile sunt excelente. Exercitiul de impunerea ca sef de haita in timpul mesei este foarte necesar ( chiar vital daca ai un caine de talie mare si potential agresiv). Ai surprins esenta pe care putini au curajul sa o spuna cu voce tare. Cainele nu trebuie tratat ca un companion cu drepturi egale. Cainele este un animal de haita si are nevoie sa se pozitioneze in ierarhia haitei.
Dar ce faci daca reactia cainelui este puternica ?
Eu merg pana la capat in cazul acesta. Adica atunci cand te maraie cainele pentru ca te-ai apropiat de mancarea lui sau mai rau, incerca sa te muste, trebuie sa-l domini fizic si mental pana se va intoarce cu burta in sus si va scheuna. Atunci vei fi seful haitei. Altfel te va provoca de fiecare data.
In acele momente este cel mai greu sa gasesti solutia. Daca iti este frica devine si mai greu. Cum faci sa-l domini fizic fara sa-l traumatizezi definitiv?
Eu am aplicat o metoda cu toti cainii mei si a functionat.
Normal ar fi sa reactionezi exact ca un caine. Adica sa te arunci asupra lui, sa-l pui la pamant si apoi sa-l "musti", de preferat cu mana :), de gat sau de ceafa si sa-l scuturi pana se va supune.
Asta insa e cam greu de aplicat pentru ca suntem oameni si noi nu muscam ci reactionam instictiv cu mainile ( ne aparam sau lovim)
Astfel ca, la primul semn de "revolta" am pus mana pe un papuc din spuma poliuretanica ( foarte moale si foarte usor) si am fugarit cainele pana l-am incoltit. Acolo e momentul adevarului. Trebuie sa-i simti reactiile si sa actionezi cu fermitate. Nu trebuie sa dai inapoi nici un milimetru. Cainele va simiti orice urma de ezitare si o va folosi. Daca este nevoie nu ezita sa-l lovesti. De aceea trebuie sa-ti alegi "arma" de la inceput. Un papuc sau un ziar sunt cele mai indicate pentru a nu-i provoca suferinte fizice.
Dupa ce ai obtinut obedienta deplina, dupa cateva minute poti sa chemi cainele ca sa va impacati.
Atunci insa nu trebuie coplesit cu dovezi de iubire sau cu remuscari.
Seful nu-si cere iertare.
Lasa cainele sa-si ceara iertarea.
Si nu va simtiti vinovati.
Cezar Milan ( National Geografic) pe care il admir foarte mult, ne arata in fiecare emisiune din "Cezar si cainii" ca un caine e mai fericit daca stapanul este seful haitei.
Atunci cand stapanul nu stie sa se impuna cainele va cauta instictiv sa "rezolve problema" pentru ca el stie ca o haita are nevoie de un sef. Si asta il va transforma intr-un caine problema pentru ca un caine nu stie cum sa reactioneze ca sef de haita dupa regulile oamenilor. El va reactiona ca sef de haita dupa regulile cainilor ( maraieli, muscaturi, etc.)