joi, august 04, 2011

Borelioza - depistata doar de un singur cabinet din Bucuresti

Pierderea memoriei, paralizia parţială sau totală şi chiar decesul sunt urmările boreliozei (o formă a bolii lyme), infecţie transmisă în principal de căpuşe, care a fost înregistrată la mii de persoane, în ultimii doi ani. În momentul de faţă, în România, persoanele pot verifica dacă au sângele infectat din cauza acestei boli doar cu un microscop deţinut de un cabinet veterinar privat din Capitală.

Pacienţii cu ameţeli sau cu dureri de cap puternice, rezistente la antibiotice, ar trebui verificaţi pentru borelioză.

Singurul microscop care poate depista borelioza la om (microscop ce operează în câmp întunecat) se află la un cabinet veterinar privat din Sectorul 1 al Capitalei. “Boala lyme nu este transmisă numai prin căpuşă. Numele bolii vine de la oraşul american Lyme, unde a fost depistată pentru prima oară, iar acolo, toţi locuitorii aveau această infecţie. Până acum, românii erau nevoiţi să se ducă până în Ungaria pentru microscopie în câmp întunecat. După ce am adus noi microscopul, ne-au fost aduse probe de sange de la mai mulţi pacienţi, de la medici cu care colaborăm, pentru a le face aceste analize. Toţi aveau această boală. Este singurul microscop de acest gen din România. Singurul folosit, fiindcă a mai fost achiziţionat unul în Constanţa, dar deocamdată se testează”, ne-a declarat medicul veterinar Cristian Moscu.

Simptomele la om:
1.Ameţeală – este cel mai frecvent simptom;
2.Dureri articulare;
3.Durerile şi ameţelile sunt rezistente la antibiotice şi antiinflamatorii.

Simptomele la animale:

“Această boală poate rămâne în fază latentă şi poate evolua şi 20 de ani, ori un câine nu trăieşte 20 de ani. Simptomele care apar la animale sunt lipsa poftei de mâncare, febră şi tremur într-o anumită zonă a corpului, într-un anumit membru. Ziua următoare, după ce se constată refuzul animalului de a mânca, este bine ca stăpânul să-l ducă la medicul veterinar”, ne-a explicat medicul veterinar Cristian Moscu.
(articol preluat din ziarul Puterea)

Un comentariu:

Cristi M spunea...

Uitati aici , aveti imagini filmate la microscop :
http://www.youtube.com/user/arina903#p/u/0/jubPKr44FXU