luni, mai 13, 2013

Influenta animalelor asupra copiilor

Maya si Momo suportau stoic "atacurile" lui Matei - in urma cu doi ani. Cainele si pisica erau ceva normal in viata copilului.
Acum, Matei are aproape 3 ani si iubeste la nebunie jucariile-animale. Avem saci intregi de animale de jucarie, peferatele lui. Copilul a crescut inconjurat de animale, asa ca si-a dezvoltat preferintele si abilitatile in functie de mediul inconjurator (in care sunt un caine, o pisica si un perus).
Matei a incercat sa se exprime de mic, sa vorbeasca asa cum stia el cu animalele din casa, sa se joace cu ele, sa incerce sa le inteleaga, sa alerge cu ele si - culmea - intelegea cate ceva de la ele. La randul lor, si Momo si Maya se comportau cu el ca si cu niste pui de animale, am observat. Acum, la 2 ani si 11 luni, poate si datorita influentei animalelor, Matei pronunta inclusiv litera "r", numara fluent pana la 10 in romana si engleza, stie diverse cuvinte in engleza, stie aproape toate literele alfabetului (evident, recunoaste tot felul de animale si pasari). Noi, ca parinti, doar i-am incurajat aceasta activitate de cautare continua a lui si credem ca prezenta animalelor este un lucru pozitiv pentru copii. Speram ca si Alexandru, care acum are 6 luni, va fi la fel de deschis fata de animale ca si Matei. Sau, mai bine zis, speram ca animalele sa fie la fel de rabdatoare fata de Alex, cum au fost si fata de Matei.
Evident, curatenia casei trebuie mentinuta mult mai asiduu (mami da cu mopul zilnic, sterge praful zilnic, curata peste tot, iar tati il spala pe Momo de fiecare data cand intra in casa, pe labute si pe burta), deparazitarile externe le facem lunar ambelor animale, deparazitarile externe o data la 4 luni, si pisica si cainele ii tundem lunar din martie pana in noembrie etc.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Subscribe for more: https://www.youtube.com/watch?v=BJvQIs_qEhc