miercuri, octombrie 02, 2013

De ce sa nu las cainele sa doarma in pat, sa mearga inainte, sa traga in lesa sau sa il mangai tot timpul

Cainii fac parte din grupa animalelor ce accepta conducerea impusa de un exemplar dominant. Din punct de vedere canin, ordinea in grupa nu poate fi bazata decat pe relatia de dominare si subordonare, relatie care are meritul de a tine grupul inchegat. Acest fapt implica existenta unui conducator si stabilirea unei ordini ierarhice stricte.

Intotdeauna, in cadrul grupei, un caine preia conducerea. Rolul lui este foarte bine determinat, el fiind cel ce domina grupa, stabileste organizarea acesteia, mentine disciplina si ierarhia in grupa.

Urmatorul pozitionat ierarhic va fi controlat numai de conducator si, la randul sau, va controla restul grupei. Si tot asa, fiecare caine isi cunoaste pozitia ierarhica si rolul sau in grupa.

In activitatea grupei, conducatorul isi mentine cu fermitate pozitia. El este cel ce initiaza jocuri, da semnalul pentru vanatoare, mananca primul, isi apara teritoriul personal, monteaza primul femelele in calduri, isi protejeaza hrana si grupa cu orice pret.

Bineinteles ca ordinea in grupa se schimba cu trecerea timpului. Intotdeauna exista alti caini care, la cel mai mic semn de slabiciune a conducatorului, sunt gata sa provoace dispute pentru dreptul a accede la pozitia ce confera maximum de autoritate.

Cand va luati un caine, odata ce l-ati adus acasa, familia dumneavoastra devine grupa sau haita lui. De aceea, prin prisma celor mentionate mai inainte, este extrem de important ca puiul sa-si cunoasca pozitia ierarhica in familie.

Acest lucru va asigura echilibrul nervos al cainelui, linistea familiei dumneavoastra si, totodata, va determina capacitatea cainelui de a se adapta la un program de disciplinare.

Important! O relatie de tip dominant–subordonat este imperativ necesara in orice gen de dresaj, indiferent de metoda folosita.

Ideea ca puiul trebuie sa aiba un singur stapan in familie este total gresita si, mai mult decat atat, da nastere unor devieri de comportament greu de corectat in timp, cum este agresivitatea fata de membrii familiei (in special fata de aceia pe care el ii percepe drept pozitionati inferior in cadrul ierarhiei de grupa). De aceea, este extrem de important ca toti membrii familiei sa dobandeasca pozitia de conducator fata de caine. Chiar si copiii! Iar acest lucru se realizeaza stabilind un numar de reguli pe care toti membrii familiei trebuie sa le aplice cu fermitate, pastrand insa o atitudine placuta si chiar dragastoasa fata de caine.

Odata ce ati reusit sa va impuneti rolul de conducator, acesta trebuie mentinut in permanenta. Cainele, cu o surprinzatoare constanta si subtilitate, va va testa pentru a gasi o fisura in ierarhie. El va incerca sa „castige teren” prin dragalasenii, insa daca va obtine pozitia dorita, vor aparea probleme de comportament care se vor agrava odata cu maturizarea. 

Noi am vazut asta pe pielea noastra, cu Momo! 

Regulile care trebuie stabilite cu strictete sunt:

1. Nu lasati puiul sa stabileasca directia de mers atunci cand sunteti la plimbare. Doar cainele dominant face asta.

2. Cand trage in lesa sau o ia inainte, pur si simplu bateti din palme si schimbati directia de mers. Fiti voi conducatorii grupului.

3. Nu lasati puiul sa doarma in pat, pe canapea sau pe fotolii. Doar cainele dominant in grup doarme mai sus fata de restul haitei. Subordonatii dorm mai jos.

4. Hraniti puiul numai la orele programate pentru masa. Cainii subordonati mananca atunci cand le da voie conducatorul haitei.

5. Nu va faceti un obicei din a mangaia puiul neconditionat. Numai cainele dominant obtine atingeri din partea tuturor membrilor haitei.

6. Mangaierea este o recompensa puternica si este bine sa o conditionati de executarea corecta a unei comenzi. Doar cainele dominant in haita este cel care obtine totul pentru haita.

7. Limitati-i puiului accesul prin apartament si nu-i permiteti sa iasa si sa intre primul pe usa atunci cand il scoateti sau il aduceti de la plimbare. Membrii haitei merg in urma liderului.

8. Nu lasati cainele sa va "cotzaie", sa "faca sex" cu picioarele dvs! Acest comportament este cel al conducatorului, care astfel isi domina subordonatii!

Niciun comentariu: