marți, august 18, 2009

Despre schiopatatul la caini

Dupa cum v-am povestit, am remarcat in urma cu vreo saptamana ca Momo incepuse sa schioapete putin. Aici v-am povestit despre problema asta. Acum s-a rezolvat si ne pregatim sa il tundem din nou intre pernutele labutelor, sa nu se mai irite.

Cand a schiopatat ultima oara Momo, in primavara, ne-am dus cu el la veterinar, i-a facut radiografie, l-a palpat la labuta (era o labuta din fat). Nu avea nimic vizibil, deci am dedus ca era o intindere, ceva. I-am dat K9 complete motion, cate o pastila pe zi, combinate cu cartilaj de rechin (de la farmaciile umane, 2 pastile pe zi) dupa care i-a trecut.

Noi ii pisam k9, adaugam praful din pilulele de cartilaj, peste asta turnam niste kefir (e mai dulce, ii place mai mult) si chiar niste mici bucatele de conserva.

ei pot schiopata fie de la cresterea prea rapida, fie de la vreo intepatura sau lovitura care mai apoi nu se observa, fie de un efort prea mare asupra piciorului, fie de la o problema mai complicata.Schiopatataul catelului, atunci cand el e mic, e posibil sa fie de la crestere (am inteles ca pot avea momente in care pot creste mai rapid, se dezvolta cartilajele mai repede si atunci pot schiopata). Mai poate fi de la vreo lovitura intamplatoare la vreo scara sau colt de mobila. De asemenea, cainele poate schiopata daca piciorul a fost suprasolicitat de la urcat scari si in pat - caz in care piciorusele au suportat o presiune prea mare si poate a facut o intindere sau "si-a scrantit", si-a deplasat o articulatie. Toate acestea se vor rezolva de la sine, cu ajutorul pastilutelor K9 si cartilajului de rechin.Multi catei schioapata de la urcatul si coboratul scarilor (si in pat). Mai ales de la saritul din pat. Piciorusele lor scurte si sensibile nu prea suporta presiunea greutatatii corpului, atunci cand ei sar din pat sau urca multe scari. Am intalnit opinia asta pe mai toate site-urile de chow.
Momo a avut probleme o data de la saritul gardurilor (il invatasem sa sara toate gardurile pe care le intalnea) si alta data de la saritul de pe bancheta masinii jos, pe asfalt, chestie combinata cu urcatul unor scari pana la etajul 3. Evident s-a lovit la scari, pentru ca el urca si coboara repede, precipitat, grabit.Dupa ce a facut cura cu K9 complete motion si cartilaj i-a trecut. Noi am decis ca preventiv si pentru intretinere (vazand ca e sensibil) sa ii dam primavara si toamna cure de cate o luna - o luna jumatate de suplimente pentru incheieturi, vitamine etc

Niciun comentariu: