luni, aprilie 26, 2010

Momo are alergie - 1

Cred ca una dintre cele mai des intalnite probleme a rasei chow chow, si in general a tuturor cainilor, (ignorata pana ajunge sa se agraveze) este alergia. O sa incercam sa facem un rezumat al problemelor alergice cu care s-a confruntat Momo. Astazi va prezentam simptomele, iar maine - tratamentul. Aveti si cateva poze ale unor caini cu dermatita umeda, hot spot, la care se ajunge rapid, daca problema nu e descoperita din primele zile.

Poate va aduceti aminte: in urma cu mai bine de o luna, am scris ca Momo are otita. Am scris atunci ca Momo isi tot scutura capul, tinea urechea dreapta in jos si incearca sa scape de ceva din ureche. L-am curatat in ureche, dar nu avea nimic: era curat. Cu toate astea, se tot scutura, iritat de ceva in ureche. Ne-am si gandit: era de la curent, de la praf sau de la mancare. Ei bine, ne-am dat seama: era o alergie, probabil alimentara.

Nu ne-am dat seama ca are alergie pana cand nu am vazut ca are probleme la piele: dermatita (hot spot). I-au aparut pete rosii de iritatii pe gat, apoi pe piept, dupa care pe spate. Norocul lui a fost ca mami a vazut din prima zi fiecare iritatie a pielii si a tratat-o rapid.

Trebuie identificate rapid petele de piele iritata (hot spot), pentru ca acestea se extind imediat, devenind un fel de "carne vie", incepe sa il manance, el se scarpina, ii da sangele, se linge, se intinde si mai mult problema, ii cade blana foarte mult, trebuie tuns peste tot si tratat cu medicamente puternice.

Daca sunt identificate si tratate din prima zi, iritatiile dispar repede, fara semne (sau fara semne vizibile).

Aceeasi problema a avut-o si cand era mic. Atunci, insa, am facut greseala sa ne luam dupa niste medici nu foarte profesionisti, care s-au grabit si ne-au recoamndat sa il tundem pe gat si pe piept, dupa care l-am dat si cu un spray verde-albastru, care i-a colorat blanita timp de aproape un an.

Acum stim tratamentul: nu il mai tundem, pentru ca mami il da cu unguent si cu solutie, iar dermatita locala dispare rapid, in maxim 3 zile pielea fiind curata si fara probleme.

Dermatita o are fie de la parazitii externi (purici, capuse), fie de la mancare. Noi il deparazitam lunar cu Advantix (deci probabilitatea sa aiba o alergie de la purici e mica). Acum, dupa ce am descoperit dermatita, i-am pus si o zgarda anti-purici, pentru orice eventualitate.

Probabil, a fost o alergie (in cazul lui Momo: dermatita asociata cu otita) de la mancare. Asa ca am trecut la schimbarea regimului alimentar. Uitasem cat de sensibil poate fi Momo. Maine va vom povesti ce tratament i-am aplicat si care este noul regim al lui Momo.

4 comentarii:

Andrei1987 spunea...

si adi are dematita pe piicoare, doar ca a lui nu e asa rosie... e alba... si arata ca si cum ar avea matreata si blanita i-a cazut... il tratez cam de o luna cu unguent preparat in farmacie, dar parca arata tot mai rau... nu prea se scarpina, cel putin nu cu mine de fata, si credeti-ma nu il scap din ochi... voi ce folositi pentru dermatita? ce unguent minune?

MAYA si MOMO spunea...

Da, si Adi are in mod sigur dermatita umeda. Si Momo are la fel, bucati de piele cu o crusta, ca si cum ar avea matreata. Cand ii iei cojitele, ii pica si parul si ramane pielea putin umeda si iritata, cu pustule de sange uneori, depinde in ce stadiu este dermatita. Daca unguentul nu isi face efectul in maxim o saptamana, nu este bun, nu are cum sa dureze o luna. Il plus, trebuie sa il treci imediat pe regim, alimentar si cu tratament de vitamine, altfel degeaba ii pui unguent pentru ca dermatita nu va trece. O sa punem astazi postare cu tratamentul pe care i-l dam lui Momo.

Cu toate astea, este posibil ca lui Adi sa nu ii faca bine, cred ca mai bine mergi la doctor sa iti faca o antibiograma si sa iti dea un tratament mai bun.
Fiind la picioare, inclin sa cred ca tot de la purici ar putea fi reactia alergica.

Addry spunea...

Buna, am patit si noi la fel credeam ca are otita dar era ciuperca nefericita ca zic asa,stiu sigur pentru ca i-a luat lama si mi-a zis dupa 3 sapt rezultatu cand ii trecuse aia si ii aparuse in alt loc,ce nu-mi placea era k ii ramanea locu tare dupa ce ii trecea asa ca l-a urmatoarea i-am zis sa imi dea alceva si mi-a dat Sporyl numai ca de data asta am incercat altfel i-am curat locul de tot pana nu a ramas pic de murdarie de la ciupercutza si i-am dat cu crema in 2 zile era GATA m-am mirat sa vad ca s-a vindecat asa repede si nici nu i-a ramas locu tare acum vad ca a scapat intr-un final de ele. Urate "chestii" si foarte sensibili pufosi din cate vad mai rau ca copiii :p

anamaria spunea...

buna ziua
cu ce unguent ati tratat "hot spot"-urile de la alergie ?
si chow chow-ul meu are pe gat puncte rosii mari si nu stiu cu ce sa-l tratez

multumesc